466
Κυβερνητικό κτίριο στην Τρίπολη πολιορκημένο από πολιτοφύλακες | Repubblica / Almasar tv

Μύλος στη Λιβύη: αντί για εκλογές, γίνεται… πραξικόπημα!

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 20:27
Κυβερνητικό κτίριο στην Τρίπολη πολιορκημένο από πολιτοφύλακες
|Repubblica / Almasar tv

Μύλος στη Λιβύη: αντί για εκλογές, γίνεται… πραξικόπημα!

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 20:27

Απέχουμε ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την καθορισμένη ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη (24 Δεκεμβρίου), όμως όλα δείχνουν ότι αυτές δεν πρόκειται να γίνουν, παρά τις ευχές και τις πιέσεις των Δυτικών. Αλλο η φαντασία και άλλο η πραγματικότητα. Τα πράγματα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα έχουν τη δική τους δυναμική, και τώρα μάλλον λύνονται εκεί εκκρεμή ζητήματα όχι μόνο του Εμφυλίου που, ούτως ή άλλως, δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή ή χαμένο, αλλά και χρονίζοντα ακόμη, της εποχής Καντάφι.

Οι επικεφαλής πολέμαρχοι των πολιτοφυλακών που αλωνίζουν στη χώρα επέστρεψαν στην ενεργό δράση, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο: κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη έστειλαν τους ενόπλους τους να περικυκλώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. H Repubblica μετέδωσε την πληροφορία ότι οι εμπλεκόμενες στα παραπάνω νυχτερινά περιστατικά πολιτοφυλακές είναι κάποια «Ναουάζι», με επικεφαλής τον ισχυρό Μουσταφά Ιμπραήμ Γκαντούρ, και κάποια «Γκνέιουα», την οποία διοικεί ο Αμπντελχάνι αλ-Κίκλι.

Μαζί με αυτούς τους ενόπλους πήγε και ο Σάλαχ Μπάντι, πολέμαρχος που έδρασε επί μήνες στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων κατά την εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Eίναι από εκείνους τους φανατικούς αντικανταφιστές που δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη συμφιλίωση, και επιπλέον φέρεται εξοργισμένος από την επιστροφή των κανταφικών στο πολιτικό προσκήνιο.

16 Δεκεμβρίου: την ίδια ώρα που στην Τρίπολη συντελείται πραξικόπημα των ντόπιων πολιτοφυλακών, στη Βεγγάζη δυνάμεις άλλων πολιτοφυλακών φρουρούν το κτίριο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (REUTERS/Esam Omran Al-Fetori)

Η αφορμή δόθηκε στους πολιτοφύλακες με την εκδίωξη του στρατιωτικού διοικητή της Τρίπολης, του Αμπντελμπασέτ Μαρουάν – ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά αντικατέστησε αυτόν τον στρατηγό με τον ομόβαθμό του Αμπντελκαντέρ Χαλίφα, ο οποίος φέρεται πολέμιος του ISIS αλλά και του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, όταν ο τελευταίος επιτέθηκε με τον στρατό του στη Σύρτη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Οι φήμες που διατρέχουν την Τρίπολη και μεταδίδουν οι Ιταλοί θέλουν τους πολιτοφύλακες να έχουν εισβάλει και στο προεδρικό μέγαρο με σκοπό να επαναφέρουν τον Μαρουάν στην παλιά θέση του. Μάλιστα επιχείρησαν να συναντήσουν τον πρόεδρο Μοχάμεντ αλ-Μένφι, αλλά εκείνος λείπει σε ταξίδι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες στην Τρίπολη, προς το παρόν δεν έχουν σημειωθεί συμπλοκές στους δρόμους.

Κατόπιν αυτών γίνεται κατανοητό ότι οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης δεν επιθυμούν τη δημοκρατική ομαλότητα, αφού ο ρόλος τους (στρατιωτικού ελέγχου της πρωτεύουσας) θα εκμηδενιστεί, ενώ θα χάσουν και πολλά έσοδα. Το πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι αυτές οι πραξικοπηματικού χαρακτήρα εξελίξεις ακύρωσαν στην πράξη τις προγραμματισμένες για την παραμονή των Χριστουγέννων εκλογές. Μάλιστα σε δήλωσή του στο δίκτυο Al-Jazeera, το μέλος της λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής Αμπού Μπακρ Μαράντα εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογική διαδικασία είναι αδύνατον να γίνει στην ώρα της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...