477
Ο Χου Σιτζίν σε ομιλία του, τον Σεπτέμβριο. Χθες ανακοίνωσε ότι βγαίνει στη σύνταξη | Han Haidan/China News Service via Getty Images

Ο δημοσιογράφος-εριστική φωνή του ΚΚ Κίνας συνταξιοδοτείται

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 21:33
Ο Χου Σιτζίν σε ομιλία του, τον Σεπτέμβριο. Χθες ανακοίνωσε ότι βγαίνει στη σύνταξη
|Han Haidan/China News Service via Getty Images

Ο δημοσιογράφος-εριστική φωνή του ΚΚ Κίνας συνταξιοδοτείται

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 21:33

Ο δημοσιογράφος Χου Σιτζίν, μία από τις ηχηρές φωνές του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, ο οποίος δεν δίστασε να συγκρίνει τη Βρετανία με «μια σκύλα» και την Αυστραλία με «μια τσίχλα», ανακοίνωσε ότι βγαίνει στη σύνταξη.

Στα 62 του, ο Χου Σιτζίν εγκαταλείπει τα καθήκοντα του διευθυντή της εφημερίδας Global Times, η οποία εκδίδεται ταυτόχρονα στα κινεζικά και τα αγγλικά, αλλά θα συνεχίσει να αρθρογραφεί, όπως διευκρίνισε ο ίδιος στο Weibo, το κινεζικό… Facebook, όπου έχει 24 εκατομμύρια ακολούθους.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να υπερασπιστώ την ενημέρωση και τη δουλειά του προσανατολισμού της κοινής γνώμης, για το (Κινεζικό Κομμουνιστικό) Κόμμα», έγραψε.

Αφότου τέθηκε επικεφαλής της εφημερίδας το 2005, και κυρίως μετά την άνοδο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία στο τέλος του 2012, οι Global Times έκανε ειδικότητά της να καταγγέλλει δυτικές χώρες, ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσής τους, κατηγορώντας τα για συστηματική αντικινεζική προκατάληψη.

Η εφημερίδα είναι θυγατρική της Λαϊκής Ημερησίας, η οποία είναι το κύριο όργανο του καθεστώτος. Εχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη βία εναντίον της Ταϊβάν ή της γειτονικής Ινδίας, όταν αυτές αντιτίθενται στο Πεκίνο.

Oμως ο Χου Σιτζίν δραστηριοποιείται και στο Twitter, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο είναι ωστόσο απαγορευμένο στην Κίνα από το ίδιο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Eχει εκεί 460.000 συνδρομητές εκτός Κίνας.

Πέρυσι, ο Χου Σιτζίν δεν δίστασε να συγκρίνει την Αυστραλία με «μια τσίχλα κολλημένη στη σόλα της Κίνας», όταν η Καμπέρα ζήτησε να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για την προέλευση της Covid-19.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέπλεε σε ύδατα διεκδικούμενα από το Πεκίνο, ο Χου Σιτζίν χαρακτήριζε τη Βρετανία «σκύλα που ζητάει ξύλο».

Πρόσφατα, καταφέρθηκε εναντίον αμερικανού βουλευτή, που είπε ότι η Κίνα πρόδωσε την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ, απαντώντας: «Μου αρέσει ιδιαίτερα να βλέπω αμερικανούς πολιτικούς σαν κι εσένα που λένε σκληρά λόγια για την Κίνα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας διαβεβαιώνει πως ήταν μεταξύ των φοιτητών που διαδήλωσαν για τη δημοκρατία το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, πριν συντριβούν από τα άρματα μάχης, όμως αργότερα άλλαξε γραμμή πλεύσης, στηρίζοντας το κομμουνιστικό καθεστώς.

Από τότε που ο Χου Σιτζίν ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας, οι Global Times έχουν συγκεντρώσει 67 εκατομμύρια ακόλουθους σε Facebook και Twitter, δίνοντας φωνή στο καθεστώς και στο εξωτερικό, την ώρα που στο εσωτερικό, έχει δυσκολέψει η πρόσβαση σε διεθνές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

«Ο Χου μετέτρεψε την εφημερίδα σε όργανο του καθεστώτος που ευχαριστεί τους ηγέτες του κόμματος και παράλληλα κερδίζει την αγορά», είπε στον Guardian ο Φανγκ Κετσένγκ, ερευνητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Χωρίς τον Χου, η εφημερίδα μπορεί να ήταν μία μετριότητα, άγνωστη στο ευρύ κοινό. Είναι ο βασικός παράγοντας που ξεκίνησε τον εμπορικό εθνικισμό στην Κίνα».

Πρόσφατα, η εφημερίδα ανήρτησε βίντεο της πρωταθλήτριας του τένις Πενγκ Σουάι, στηρίζοντας τη θέση σύμφωνα με την οποία η αθλήτρια είναι ελεύθερη, αφού είχε κατηγορήσει έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της χώρας για σεξουαλική κακοποίηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...