338
Στο τραπέζι του διαλόγου, στη Μόσχα, κάθονται, μεταξύ άλλων, οι ρώσοι υπουργοί Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου και οι οι τούρκοι υπουργοί Μεβλέτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Μόσχα: Αρνήθηκε να συναντήσει τον Χαφτάρ ο αλ Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 17:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/01/2020 18:12
Στο τραπέζι του διαλόγου, στη Μόσχα, κάθονται, μεταξύ άλλων, οι ρώσοι υπουργοί Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου και οι οι τούρκοι υπουργοί Μεβλέτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ
|Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Μόσχα: Αρνήθηκε να συναντήσει τον Χαφτάρ ο αλ Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 17:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/01/2020 18:12

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, στη Μόσχα, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, που διεξάγονται στη ρωσική πρωτεύουσα, τη Δευτέρα.

Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι.

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χαφτάρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας», δήλωσε ο αλ Μίσρι.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ με τον ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου – Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation/Handout via REUTERS

Η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, καλούν τους δύο λίβυους ηγέτες να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματισθεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο εκτίμησε, το απόγευμα της Δευτέρας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Ο τούρκος υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γνωστοποίησε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, έως το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να αποφασίσει επί της συμφωνίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Μόσχα, που διεξάγονται με την υποστήριξη τούρκων και ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, προσθέτοντας πως «η Αγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη».

Μιλώντας δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Αγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...