262
H Μέρκελ με τον Ερντογάν στο Βερολίνο το 2018 | Presidential Press Office / Reuters

Ξαφνικά ο Ερντογάν στο Βερολίνο για να δει τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 11:49
H Μέρκελ με τον Ερντογάν στο Βερολίνο το 2018
|Presidential Press Office / Reuters

Ξαφνικά ο Ερντογάν στο Βερολίνο για να δει τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 11:49

Οχι ακριβώς «διπλωματικά απομονωμένος» όπως θέλει να τον περιγράφει η Αθήνα… Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε πριν λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Σέρβο Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Βούλγαρο Μπόικο Μπορίσοφ σε μια φιέστα για τον Turk Stream (εδώ), τώρα σπεύδει στο Βερολίνο καλεσμένος της Ανγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τη γερμανίδα καγκελάριο επισπεύστηκε. Ηταν να γίνει στις 24 Ιανουαρίου με την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αγκυρα, αλλά τελικά θα είναι ο Ερντογάν που θα μεταβεί στο Βερολίνο στις 19 του μήνα για να συμμετάσχει σε Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Μολονότι επισήμως η επίσπευση της συνάντησης δεν εξηγήθηκε, θεωρείται προφανές ότι το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται υπό το πρίσμα των καταιγιστικών εξελίξεων στη Λιβύη –με το επικείμενο τετ α τετ Χαφτάρ – Αλ Σαράζ.

Το Γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών και ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο είναι πολλά και τα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Στο μυαλό της Μέρκελ είναι πάντα η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, η λύση του οποίου η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να είναι το κύκνειο άσμα της καγκελαρίας της.

Τον Δεκέμβριο, όταν είχαν προαναγγείλει το ταξίδι της Μέρκελ στην Αγκυρα, γερμανικά ΜΜΕ είχαν καταγράψει τα ανοιχτά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας, ήταν η φυλάκιση του νομικού συμβούλου της γερμανικής πρεσβείας στην Τουρκία, η παγωμένη επένδυση 1 δισ. ευρώ της VolksWagen στη Σμύρνη, οι γκιουλενιστές που αρνείται να εκδώσει η γερμανική κυβέρνηση αλλά και τα τουρκικά σχολεία που θέλει να ιδρύσει στη Γερμανία ο Ερντοτάν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...