818
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στον Νικ Ρόμπερτσον του CNN | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης στο CNN: Kληρονομιά της κρίσης, το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 18:34
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στον Νικ Ρόμπερτσον του CNN
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης στο CNN: Kληρονομιά της κρίσης, το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 18:34

Μπροστά μας έχουμε ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον απεσταλμένο του δικτύου CNN στην Αθήνα, Νικ Ρόμπερτσον.

«Αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί «οι Ελληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό», αφού «επί δέκα χρόνια, ήμασταν ο σάκος του μποξ για την Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις συνέπειες της κρίσης στον ελληνικό τουρισμό.

Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα -σε ευρωπαϊκό επίπεδο-  θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, σημειώνει, ενώ ερωτηθείς αν η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, απαντά:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο».

«Ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι λαϊκιστής, όπως ο προηγούμενος, είναι πραγματιστής και στο στοιχείο αυτό (στον πραγματισμό) αποδίδει τη δική του επιτυχία και την επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του SARS-CoV-2 μέχρι τώρα», σημείωσε στην ανταπόκριση από το Σύνταγμα ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος.

Ενδεικτικά υπογραμμίζει ότι οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες στην Ελλάδα είναι μικρότερες από αυτές που καταγράφονται ημερησίως σε άλλες χώρες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, 20% ή και περισσότερο εξαρτάται από τον τουρισμό. Επομένως το άνοιγμα σημαίνει ότι επιτρέπεις την έλευση τουριστών.

Oχι στο πρώτο στάδιο. Δεν εξαρτόμαστε περισσότερο (από τον τουρισμό) από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή ακόμη σε κάποιο βαθμό η  Ισπανία. Oλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θα μπορέσετε;

Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων.

Iσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αλλά στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πόσο μεγάλη πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η οικονομική απώλεια, ίσως και ως ποσοστό;

Eχω αποφύγει να κάνω προβλέψεις γιατί (ανάλογα με τις εξελίξεις) τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Δεν θα ήθελα να κάνω μια εκτίμηση με μεγάλο εύρος, αλλά ασφαλώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν ανοίξουμε καθόλου (για τους ξένους τουρίστες) το καλοκαίρι.

Aρα πρέπει…

Αν καταφέρουμε να υποδεχτούμε κάποιους τουρίστες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά όπως γνωρίζετε, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, έτσι δεν είναι;

Θα είναι όντως ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Eλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, ξέρετε, επί δέκα χρόνια, ήμασταν ο σάκος του μποξ για την Ευρώπη.

Αυτό αλλάζει τα πράγματα;

Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ.

Αυτό φαίνεται, τολμώ να πω, να είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων οι επιδόσεις απέναντι σε αυτή την πανδημία συγκαταλέγονται επί του παρόντος στις χειρότερες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά θανάτων και λοιμώξεων.

Ο καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος…

Το ξέρω, αλλά μήπως υπάρχει ένας σωστός τρόπος, και μήπως η Ελλάδα έχει τον σωστό τρόπο;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...