585
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο CNN την Τετάρτη | facebook

Μητσοτάκης στο CNN: Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 18:54
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο CNN την Τετάρτη
|facebook

Μητσοτάκης στο CNN: Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 18:54

Στην εκπομπή του CNN «Connect the World» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απάντησε στο αίτημα της Τουρκίας για ευρωπαϊκή συνδρομή. Εχουμε πλήρωμα της ΕΜΑΚ στο Χατάι και υποθέτω ότι η φωτογραφία του επτάχρονου κοριτσιού είναι αυτό που σώθηκε από την ομάδα της ΕΜΑΚ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής αποστολής που τελικά κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και ένα μικρό κορίτσι.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός «η Ελλάδα έχει εμπειρία και ξέρει ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, άρα πρέπει να βγουν οι ομάδες γρήγορα για να σωθούν άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια. Είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες. Πρακτικά μιλάμε για δύο χωριστούς, τεράστιους σεισμούς. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με τις τουρκικές αρχές, υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από την Τουρκία. Πρώτη προτεραιότητα να σωθούν άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια και μετά οι αρχές θα εστιάσουν σε θέματα στέγασης, πώς θα τραφούν οι άνθρωποι που δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και μετά η ανοικοδόμηση».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής, άρα πρέπει να δουλέψουμε μέσω διεθνών μεσολαβητών. Θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας διαχειριζόμενοι τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, θα βοηθήσουμε την Τουρκία και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η πρόταση μου θα είναι και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι κάθε βοήθεια προς τη Συρία πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει να κάνει με τη γεωπολιτική, ούτε με την αναγνώριση κανενός καθεστώτος, αλλά να σώσουμε ανθρώπους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στη Σύρια να γίνουν μέσω ΟΗΕ ή Ε.Ε. Δεν είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτές τις συνεννοήσεις σε διμερές επίπεδο με τη Σύρια. Είναι λεπτή η κατάσταση. Δεν μπορώ να σχολιάσω λεπτομερώς. Χρειαζόμαστε μια διεθνή απόφαση και να συμφωνήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τη Σύρια, λαμβάνοντας υπόψιν τις τεράστιες περιπλοκές, το καθεστώς της ηγεσίας και τις επιβληθείσες κυρώσεις».

«Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάλουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση. Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός έλληνα και ενός τούρκου διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κοριτσάκι», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Tweet Μητσοτάκη στα τουρκικά: «Ελληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα για να σώσουν ζωές»

Σε μία ανάρτηση στην τουρκική γλώσσα προχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον φονικό σεισμό στην γειτονική μας χώρα και την αποστολή ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης.

«Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Απλώς σεβόμαστε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές. Τους είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έκαναν» ανέφερε στην ανάρτησή του η οποία συνοδεύεται από μια φωτογραφία από το πεδίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News