427
| Shutterstock

Γαλλία: Θέαση πορνό μόνο με «ψηφιακό πιστοποιητικό» που αποδεικνύει την ηλικία

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 17:47

Γαλλία: Θέαση πορνό μόνο με «ψηφιακό πιστοποιητικό» που αποδεικνύει την ηλικία

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 17:47

Η πρώτη χώρα που θα εισάγει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό» ως απόδειξη της ηλικίας όποιου επιθυμεί να δει πορνό στο Διαδίκτυο θα γίνει η Γαλλία.

Οσοι θέλουν να επισκεφθούν τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες θα οφείλουν να εγκαθιστούν μια κυβερνητική εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα, η οποία θα αποδεικνύει ότι είναι ενήλικοι. Αυτό είναι τα βασικό κομμάτι του κυβερνητικού σχεδιασμού που ανακοίνωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρότ, υφυπουργός αρμόδιος για την ψηφιακή μετάβαση και τις τηλεπικοινωνίες.

Μάλιστα, οι ιστοσελίδες που δεν θα συμμορφωθούν με το μέτρο θα τιμωρούνται. Φυσικά, η διαδικασία ταυτοποίησης της ηλικίας θα παραμένει ανώνυμη, ενώ αναμένεται να γίνει υποχρεωτική από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω έντονης συζήτησης και στη Βρετανία σχετικά με το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, σημειώνει ο Telegraph.

Ενώ τα παιδιά απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση σε πορνό στη Γαλλία, οι ισχύοντες νόμοι υποχρεώνουν τους χρήστες απλώς να κάνουν κλικ σε ένα κουμπί που υποδεικνύει ότι είναι άνω των 18 ετών, χωρίς άλλους ελέγχους για το αν είναι πράγματι ενήλικες.

Η έλλειψη άλλων μέτρων είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που ουσιαστικά επιτρέπει την πρόσβαση των παιδιών σε διαδικτυακή πορνογραφία για πρώτη φορά σε μέση ηλικία 11 ετών, σύμφωνα με γαλλικές μελέτες.

«Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος σε αυτό το σκάνδαλο. Σκοπεύω ο νέος νόμος να γίνει σεβαστός μια για πάντα και για όλους», σημείωσε ο Μπαρότ. Προσέθεσε μάλιστα ότι οι ιστοσελίδες «θα πρέπει να συμμορφωθούν με το μέτρο, αλλιώς θα ρισκάρουν να απαγορευθούν σε ολόκληρη την χώρα». «Το 2023 θα σημάνει το τέλος της πρόσβασης σε πορνογραφικές ιστοσελίδες για τα παιδιά μας», κατέληξε.

Το νέο σύστημα ηλικιακής πιστοποίησης θα δουλεύει όπως η έγκριση που ζητά η τράπεζα όταν κάνεις μια ψηφιακή αγορά. Σύμφωνα με την Parisien, οι ιστοσελίδες ενδέχεται να κληθούν να επικυρώσουν ότι ένας χρήστης είναι ενήλικας στέλνοντας μια επαλήθευση σε μια κινητή συσκευή, της οποίας ο αριθμός είναι συνδεδεμένος με ένα άτομο.

Από την άλλη πλευρά, ιστοσελίδες όπως το Youporn, το PornHub και το RedTube έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί να θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των παιδιών από την πορνογραφία.

Η χώρα είχε συγκλονιστεί τον Σεπτέμβριο από μια έκθεση γερουσιαστών με τίτλο «Hell Behind the Scenes», η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «μαζική, συνηθισμένη και τοξική» προβολή πορνογραφίας από παιδιά.

Ενώ η Γαλλία φαίνεται πως θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εισάγει μια τέτοια πρακτική, οι χρήστες του Διαδικτύου στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ οφείλουν να «ανεβάζουν» μια διαδικτυακή ταυτότητα που αποδεικνύει ότι είναι ενήλικοι, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα που συγκέντρωσε το 33% του περιεχομένου για ενήλικες μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...