413
Τέσσερα fake news κατήγγειλε on camera ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου | INTIMEnews

Μηταράκης: Με fake news «δηλητηριάζουν» τους κατοίκους σε Χίο, Σάμο, Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 16:31
Τέσσερα fake news κατήγγειλε on camera ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
|INTIMEnews

Μηταράκης: Με fake news «δηλητηριάζουν» τους κατοίκους σε Χίο, Σάμο, Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 16:31

Για κραυγαλέα fake news και τερατώδη ψέματα που διακινούνται τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε σχέση με τη λειτουργία των κλειστών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων-μεταναστών, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την ώρα που μαίνονταν οι συγκρούσεις κατοίκων με δυνάμεις των ΜΑΤ σε Χίο και Μυτιλήνη (εδώ).

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι τα fake news αφορούν το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες, τη μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και τη δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων, τη συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών και τη μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα.

«Το πρώτο ψέμα», εξήγησε, «αφορά στο μέγεθος των δομών, αφού οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθός τους. Συνολικά στα πέντε 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ σήμερα έχουν πάνω από 42.000. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός».

«Το δεύτερο ψέμα», τόνισε, «έχει να κάνει με τη μόνιμη παραμονή των αιτούντων άσυλο στα νησιά». «Στόχος μας», επανέλαβε, «είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου, να φεύγουν στους δύο μήνες. Και όσοι έχουν αρνητικές, στους έξι μήνες. Αρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή τεσσάρων μηνών» και ήδη, υποστήριξε ο υπουργός, «στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου».

«Το τρίτο fake news που κυκλοφορεί», συνέχισε,  αφορά το μη κλείσιμο των ανοιχτών δομών. «Ο Πρωθυπουργός, όμως, όπως και όλοι μας», υπογράμμισε, «ήταν ξεκάθαρος: η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν».

«Ηδη, έχω ζητήσει από τους δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι», έκανε γνωστό ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε στο «τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα, ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μη μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».

«Είναι σταθερή άποψή μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα περίπου 42.000 άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020, και σήμερα θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο», συμπλήρωσε ο υπουργός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης.

«Το τεράστιο άγχος μου είναι να μη χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας. Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος αν άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές», κατέληξε στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ  ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...