997
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου με τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην Αλεξανδρούπολη | INTIMEnews

Μητσοτάκης: O,τι γίνεται στα νησιά είναι προς όφελός τους

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 14:28
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου με τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην Αλεξανδρούπολη
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: O,τι γίνεται στα νησιά είναι προς όφελός τους

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2020, 14:28

Υστατη έκκληση στους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου να σταματήσουν τις έντονες αντιδράσεις τους για τις επιτάξεις γης και την κατασκευή των νέων κλειστών δομών υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη, την ώρα που σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου με τον βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους κατοίκους να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους και να πέσουν οι τόνοι.

«Ολο αυτό που γίνεται στα νησιά είναι προς όφελος των νησιών και της χώρας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, κάλεσε και όσους δεν δικαιούνται άσυλο να μην επιχειρούν να εισέλθουν παρανόμως στη χώρα, διότι, όπως ξεκαθάρισε, «από εδώ και στο εξής θα υπάρχει η κλειστή δομή, όπου εκεί θα εξετάζεται το αίτημα ασύλου» και «όποιος δεν δικαιούται θα γυρίζει πίσω».

Στη Μυτιλήνη εν τω μεταξύ, στη θέση Καράβας, όπου θα γίνει, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η νέα κλειστή δομή, προκλήθηκε πυρκαγιά στο δάσος εξαιτίας της χρήσης χημικών και της ρίψης χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να διαλυθούν οι κάτοικοι που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, σε μία ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου ΚΥΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην περιοχή, η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εξεταστεί ακόμα και η συνδρομή εναέριων μέσων για την κατάσβεσή της.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Διαβολόρεμα με απολογισμό δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πάνω από 40 (!) αστυνομικοί. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, άνδρες των ΜΑΤ κατήγγειλαν ότι τραυματίστηκαν από σκάγια καραμπίνας στα πόδια!

Ομοίως, διαδηλωτές υποστήριξαν ότι δέχθηκαν πλαστικές σφαίρες, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί ο ισχυρισμός τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Λέσβο, δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να αποχωρούν από το Διαβολόρεμα. Κατά την επιστροφή τους στην πόλη της Μυτιλήνης, οι άνδρες των ΜΑΤ δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να βρουν καταφύγιο σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης αποκλεισμένοι.

Στην πόλη της Μυτιλήνης -με  κλειστά όλα τα καταστήματα και τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω γενικής απεργίας (φωτογραφία πάνω) που κηρύχθηκε και στα τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου- μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς.

Ανάλογες εικόνες και στη συγκέντρωση στη Χίο, στην πλατεία Πλαστήρα.

Nωρίτερα, ομάδα πολιτών εισέβαλε σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν αστυνομικοί και συνεπλάκη μαζί τους, προκαλώντας υλικές ζημιές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των αστυνομικών μπήκαν στα δωμάτια και πέταξαν τα πράγματά τους στον δρόμο. Αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για δέκα τραυματίες αστυνομικούς από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης.

Οπως έγινε γνωστό, για το περιστατικό έγιναν μία σύλληψη και περισσότερες από δέκα προσαγωγές.

Μηταράκης: Κραυγαλέα fake news!

Για κραυγαλέα fake news και τερατώδη ψέματα, που διακινούνται τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του Β. Αιγαίου σε σχέση με τη λειτουργία των κλειστών ΚΥΤ, έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι τα fake news αφορούν το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες, τη μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και τη δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων, τη συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών και τη μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα.

«Το πρώτο ψέμα», εξήγησε, «αφορά στο μέγεθος των δομών, αφού οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθός τους. Συνολικά στα πέντε 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ σήμερα έχουν πάνω από 42.000. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός».

«Το δεύτερο ψέμα», τόνισε, «έχει να κάνει με τη μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά». «Στόχος μας», επανέλαβε, «είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου, να φεύγουν στους δύο μήνες. Και όσοι έχουν αρνητικές, στους έξι μήνες. Αρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή τεσσάρων μηνών» και ήδη, υποστήριξε ο υπουργός, «στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου».

«Το τρίτο fake news που κυκλοφορεί», συνέχισε,  αφορά το μη κλείσιμο των ανοιχτών δομών. «Ο Πρωθυπουργός, όμως, όπως και όλοι μας», υπογράμμισε, «ήταν ξεκάθαρος: η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν».

«Ηδη, έχω ζητήσει από τους δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι», έκανε γνωστό ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε στο «τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα, ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μη μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».

«Είναι σταθερή άποψή μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα περίπου 42.000 άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020 και σήμερα θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο», συμπλήρωσε ο υπουργός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης.

«Το τεράστιο άγχος μου είναι να μη χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας. Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος αν άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές», κατέληξε στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Μηταράκης.

Πέτσας: Σταδιακή αποχώρηση των ΜΑΤ

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Αlpha -και ενώ συνδικαλιστές αστυνομικοί ζητούσαν την αποχώρηση των συναδέλφων τους από τα νησιά- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για σταδιακή αποχώρηση των ΜΑΤ και πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για ευρεία σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Φώφη Γεννηματά: Αποσυμφόρηση τώρα!

«Η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη  πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά.

Η “συμφωνία αλήθειας” του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και  ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.  

Μνημείο ανικανότητας  και αναποτελεσματικότητας.

Δεν πάει άλλο.

Αποσυμφόρηση των νησιών τώρα», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...