474
Η Μις Ιράκ 2015, Σαϊμάα Αμπντελραχμάν | REUTERS/ Ahmed Saad

Μις Ιράκ, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2015, 14:46
Η Μις Ιράκ 2015, Σαϊμάα Αμπντελραχμάν
|REUTERS/ Ahmed Saad

Μις Ιράκ, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2015, 14:46

Μαντήλες, μπούρκες και χιτζάμπ απαγορεύονταν αυστηρά. Το ίδιο, όμως, και το αλκοόλ. Τα φορέματα των κοριτσιών αποκάλυπταν τα χέρια τους, αλλά έπρεπε να καλύπτουν τα πόδια τους, τουλάχιστον μέχρι το γόνατο. Και τα σώματά τους ήταν υπερυψωμένα σε τακούνια αλλά δεν εκτέθηκαν ποτέ στο κοινό μέσα από μαγιό. Κάπως έτσι, υπό αυτούς τους όρους των διεθνών καλλιστείων και σύμφωνα με τις πολιτισμικές οδηγίες μιας μουσουλμανικής χώρας, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στο Ιράκ από το 1972.

«Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε τη φωνή του Ιράκ να ακουστεί, να δείξουμε ότι είναι ακόμα ζωντανό, ότι έχει ακόμα παλμό», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού, Σενάν Κάμελ. Το Ιράκ είναι ζωντανό, αλλά βρίσκεται σε πόλεμο με μία από τις πιο φονικές τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν περάσει από το έδαφός του, το ISIS. Ετσι εξηγείται και η παρουσία ενός στρατιώτη με καλάσνικοφ στην είσοδο ενός διαγωνισμού ομορφιάς. Και για τον ίδιο λόγο η τοποθεσία των καλλιστείων του Ιράκ μεταφέρθηκε από τη Βασόρα στη Βαγδάτη, ενώ η ημερομηνία της διεξαγωγής τους μετατέθηκε για το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, από τον Οκτώβριο.

KALI
Οι οχτώ φιναλίστ (REUTERS/ Ahmed Saad)

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, παρά την αποχώρηση πολλών συμμετεχόντων κοριτσιών που δέχθηκαν απειλές κατά της ακεραιότητάς τους –οι συντηρητικοί της σουνιτικής κοινότητας του Ιράκ κατηγορούν τους διοργανωτές των καλλιστείων για «ζιονισμό»- ο διαγωνισμός διεξήχθη κανονικά. Οι οκτώ φιναλίστ έκαναν την πασαρέλα τους και η 20χρονη Σαϊμάα Αμπντελραχμάν στέφθηκε νικήτρια: η πρώτη Μις Ιράκ από το 1972.

«Με χαροποιεί πολύ να βλέπω ότι το Ιράκ προχωρά μπροστά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρασινομάτα καλλονή από την πολυπολιτισμική ιρακινή πόλη, Κιρκούκ. «Η εκδήλωση ήταν τεράστια και έδωσε ένα χαμόγελο στα πρόσωπα στον Ιρακινών». Αυτοί –«νέοι άνδρες, με γένια και στενά, κάσουαλ σακάκια», όπως τους περιγράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian- ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν, με με μουσική υπόκρουση την «Οδή στην Ευτυχία», του Μπετόβεν, ανακοινώθηκε η νικήτρια την οποία ζητωκραύγασαν όρθιοι από τις πίσω σειρές.

«Κάποιοι εκεί έξω νομίζουν ότι δεν αγαπάμε τη ζωή», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές του διαγωνισμού ομορφιάς, ο Χουμάμ αλ-Ομπεϊντί

Η Μις Ιράκ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα εκμεταλλευτεί τη διασημότητά της για να προωθήσει τις πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση, ιδίως για τους πληθυσμούς που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων. Αντίστοιχες επιδιώξεις –την επανακατασκευή του φράγματος στη Μοσούλη, την φύτευση δέντρων στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βαβυλώνας- είχαν δηλώσει και προ των τελικών οι υπόλοιπες φιναλίστ. Αλλωστε, η κοινωνική δράση ήταν και μέρος των δραστηριοτήτων στις οποίες έπρεπε να πάρουν μέρος πριν τον τελικό, καθώς επισκέφθηκαν και έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Βαγδάτη.

2015-12-19T195226Z_649234362_GF10000271511_RTRMADP_3_IRAQ-ENTERTAINMENT
Συγκινημένη η Μις Ιράκ 2015 χαιρετά τους οπαδούς της (REUTERS/ Ahmed Saad)

Ο τελευταίος διαγωνισμός ομορφιάς έγινε το 1972, όταν το Ιράκ ήταν μία πλούσια χώρα πετρελαιοπαραγωγής και μπορούσε να διοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις. Σήμερα, όμως, οι Ιρακινές και Ιρακινοί το έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...