1109
|

Μήνυση κατά Τόσκα – Σκουρλέτη από τη χαροκαμένη μάνα της οικογένειας Φύτρου

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 13:16

Μήνυση κατά Τόσκα – Σκουρλέτη από τη χαροκαμένη μάνα της οικογένειας Φύτρου

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 13:16

Μήνυση κατά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του παραιτηθέντος υπουργού Νίκου Τόσκα και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τον χαμό των δυο παιδιών της, Εβίτας και Ανδρέα,  και του συζύγου της, Γρηγόρη Φύτρου, στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, κατέθεσε η τραγική μητέρα της οικογένειας  Βαρβάρα Βουκάκη.

Σε δηλώσεις του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της χαροκαμένης μάνας, Βασίλης Καπερνάρος, έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες και αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει τελεστεί το αδικημα της ανθρωποκτονιας από πρόθεση ή με ενδεχόμενο δόλο.

Συμφωνα με τον κ. Καπερνάρο η μήνυση της οικογένειας Φύτρου θα ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή.

Η μήνυση στρέφεται ακόμα κατά της Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, του Γιάννη Καπάκη, πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, και Κων/νο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Στην πολυσέλιδη μήνυσή της η Βαρβάρα Βουκάκη δεν παραλείπει να αναφερθεί στην περιβόητη δήλωση Τσίπρα για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης: «Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει, ότι δεν υπάρχει ‘πολιτικοδικείο’ στη χώρα, και δεν δικάζονται πολιτικές ευθύνες. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός μεταφράζεται αυτομάτως σε ποινικές και διοικητικές ευθύνες των μηνυομένων, και οποιονδήποτε άλλων συνυπεύθυνων και συνυπαίτιων κρατικών αξιωματούχων».

«Είμαι η σύζυγος του Γρηγορίου Φύτρου και η μητέρα των Ανδρέα και Ευδοκίας Φύτρου, οι οποίοι υπήρξαν θύματα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, στο Μάτι, Δήμου Μαραθώνος, Ανατολικής Αττικής» αναφέρει η κυρία Βουκάκη και ζητεί την ποινική τιμωρία των προαναφερθέντων προσώπων, καθιστώντας τα ποινικά υπόλογα για το χαμό του συζύγου και των δύο παιδιών της:

«Η πυρκαγιά υπήρξε καταστροφική για το περιβάλλον και φονική για δεκάδες συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και της οικογένειας μου, ένεκα πράξεων και παραλείψεων των ανωτέρω αναφερομένων μηνυομένων, αλλά και όποιων άλλων προκύψει, από την εισαγγελική και ανακριτική έρευνα. Την ημέρα της καταστροφής, βρισκόμουν στην εργασία μου, στο κέντρο της Αθήνας και επικοινωνούσα συνεχώς με το σύζυγο μου, ο οποίος βρισκόταν με τα τέκνα μας, στην οικία μας στο Μάτι. Από κάποιο χρονικό σημείο και μετέπειτα δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους. Ώρες μετά, ο σύζυγος μου και ο υιός μου βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ενώ η κόρη μου, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, όταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, φλεγόμενη, πήδηξε από γκρεμό πολλών μέτρων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν το θάνατο τα 3 μέλη της οικογένειάς μου, περιγράφονται σε σωρεία δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, και είμαι πλέον βεβαία, ότι ο θάνατος τους, όπως και ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας, θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι λειτουργοί του, λειτουργούσαν, όπως ο νόμος ορίζει».

Ειδικά για τις ευθύνες του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη τονίζει πως «οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υπάλληλοι και ο ίδιος ο Δήμαρχος, ομολόγησαν και αποδέχθηκαν ότι ήταν ανίκανοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στα διοικητικά όρια του Δήμου».

Για να αναδείξει την αδυναμία του δήμου Μαραθώνα να προστατεύσει τους πολίτες, η μηνυτής αντιπαραθέτει την επιτυχημένη εκκένωση από τον δήμο Αθηναίων των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα, με την έγκαιρη και ασφαλή απομάκρυνση 621 παιδιών και 50 προσκόπων.

«Από όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύεται, ότι σε αντιδιαστολή με το Δήμο Αθηναίων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Μαραθώνος, αντιλαμβάνονται επιδερμικά την προστασία και πρόληψη δασών, περιβάλλοντος, κατοικιών και κατοίκων με τρόπο αχαρακτήριστα επιπόλαιο, αδιάφορο – με την έννοια της αποδοχής και επιδοκιμασίας της πραγμάτωσης του απειλουμένου κινδύνου», επισημαίνει στο συγκεκιμένο σημείο της μήνυσής της.

Οσο για  την Περιφέρεια Αττικής και την επικεφαλής της, Ρένα Δούρου,  υπογραμμίζει ότι «ήταν παντελώς απούσα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς» και το μόνο που έκαναν ήταν να συνεδριάζουν επί δύο ώρες μετά την καταστροφή «και αφού πλέον δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν, αφού δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να βοηθήσουν».

Για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  και τον κύριο Καπάκη, κάνει λόγο για υπηρεσία που δεν προσέφερε απολύτως τίποτα: «Πρόκειται για μια άχρηστη υπηρεσία που εδιοικείτο από παντελώς ανίκανους προϊσταμένους, όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε», αναφέρεται ενώ επισημαίνεται πως «άμεσα προϊστάμενος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είναι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης».

«Αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ‘προστασίας του πολίτη’, με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο Νικόλαος Τόσκας. Ο δε, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Ιωάννης Καπακης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη μήνυση.

Ομοίως όπως καταγγέλλεται,  «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε σχέδιο διαχείρισης πυρκαγιάς της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή που επλήγη, δε, περισσότερο, το Μάτι, μια περιοχή ιδιαιτέρως δασώδης, δεν περιλαμβανόταν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την θερινή περίοδο του 2018 Καμία υπηρεσία, ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν ενημέρωσε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, ότι πρέπει οι ένοικοι να εγκαταλείψουν εγκαίρως τις εστίες τους, για να προστατευθούν. …Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και ενώ πλήθος κόσμου είχε βγει με τα αυτοκίνητα του, για να κατευθυνθεί – άγνωστο προς τα ποια κατεύθυνση, αφού δεν υπήρχαν εντολές και οδηγίες – αποκλείστηκε η κυκλοφορία της Λεωφόρου Μαραθώνος. Λόγω της απόλυτης ασυνεννοησίας και σύγχυσης μεταξύ των αρμοδίων δημοσιών λειτουργών και υπηρεσιών, δεν αποκλείστηκε ο παραλιακός δρόμος που οδηγούσε από τη Ραφήνα στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Σε αυτόν τον δρόμο κατευθύνθηκαν πολλά οχήματα, από την αποκλεισμένη Λ. Μαραθώνος, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια μου. Στο δρόμο αυτό, υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση ενώ η φωτιά μαίνονταν πολύ κοντά στο δρόμο .. Οι επιβάτες ενστικτωδώς εγκατέλειψαν τα οχήματα τους για να συνεχίσουν πεζοί προς τη θάλασσα για την προστασία τους. Εκεί η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά από πάνω τους και τους κατέκαψε. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ο σύζυγος μου και ο υιός μου. ..».

Οσον αφορά τέλος τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, ενδεικτικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα:

«Ο Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού και η παραίτηση του έγινε δεκτή. Επίσης, αντικαταστάθηκαν ο αρχηγός της Αστυνομίας Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τερζούδης, αφού προφανώς κρίθηκαν ανεπαρκείς εκ του αποτελέσματος. Όμως, το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος για τον συντονισμό και καλή λειτουργία όλων των ανωτέρω, Παναγιώτης Σκουρλέτης, δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό με τους υπολοίπους παραιτηθέντες, υφιστάμενους του. Και τούτο, διότι, οι ευθύνες των δύο υπουργών προκύπτουν ξεκάθαρα από τον επιχειρησιακό ρόλο που ανέλαβαν εκ της θέσεως τους, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την 23.07.2018. Στις διαδοχικές συσκέψεις που διεξήγοντο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δύο Υπουργοί, απεκδύθηκαν του πολιτικού τους ρόλου και ανέλαβαν επιχειρησιακά καθήκοντα. Μάλιστα, σε όλα τα δημοσιεύματα, γίνεται σαφής διαχωρισμός της ‘ενημέρωσης’ που είχε ο Πρωθυπουργός στο κέντρο Επιχειρήσεων, από τον ‘συντονισμό στο έργο της κατάσβεσης’ που είχαν αναλάβει οι δύο υπουργοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...