327
Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας | EPA/JORGE SILVA / POOL

Μήνυμα από τον Κιμ, μέσω της αδελφής του, στον Μπάιντεν: Μην παίξετε βρώμικα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 18:25
Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας
|EPA/JORGE SILVA / POOL

Μήνυμα από τον Κιμ, μέσω της αδελφής του, στον Μπάιντεν: Μην παίξετε βρώμικα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 18:25

Μέσα από την πανίσχυρη αδελφή του, ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, αποφάσισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να στείλει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προκαλέσουν τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ ακόμη δεν έχει αναφερθεί ονομαστικά στον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος με τη σειρά του δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ δήλωσε στην επίσημη εφημερίδα του καθεστώτος: «Μία προειδοποίηση για τη νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθεί να φέρει τη μυρωδιά του μπαρουτιού στη γη μας στην άλλη άκρη του ωκεανού: αν θέλει να κοιμάται ήσυχα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια,  καλύτερα να αποφύγει να “παίξει βρώμικα” από τα πρώτα της βήματα».

Επιπλέον επανέλαβε την αντίθεση της χώρας της στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, οι οποίες είναι προετοιμασίες για εισβολή, όπως ισχυρίζεται η Βόρεια Κορέα.

Τα σχόλια της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν έγιναν μία μέρα πριν φτάσουν κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι στη Σεούλ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι εδώ και εβδομάδες προσπαθεί να αποκαταστήσει διπλωματική επαφή με τη Βόρεια Κορέα χωρίς αποτέλεσμα.  Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν δύο φορές,  οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες εξαιτίας του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας

Το BBC τονίζει ότι η αντίδρασή της Βόρειας Κορέας δεν είναι ασυνήθιστη με δεδομένο ότι πάντα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της όταν η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Κάποιες φορές την εκφράζει έμπρακτα, όπως για παράδειγμα με μία πυραυλική δοκιμή,  άλλες επιλέγει την ρητορική σε υψηλούς τόνους.

Τα τελευταία χρόνια η Κιμ Γιο Γιονγκ έχει επιστρατευτεί ως το πρόσωπο που διατυπώνει τις απειλές και τις οργισμένες αντιδράσεις του αδερφού της. Είναι και αυτό μία ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν έστω κι αν δεν χρησιμοποιεί τους διαύλους έμμεσης επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...