1043
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης λίγο πριν κάνει τις ανακοινώσεις - πίσω του ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης | INTIMENEWS

Μίνι lockdown τέλος – Διασκέδαση χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 15:21
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης λίγο πριν κάνει τις ανακοινώσεις - πίσω του ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης
|INTIMENEWS

Μίνι lockdown τέλος – Διασκέδαση χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 15:21

Την πλήρη άρση των περιορισμών στην εστίαση – ψυχαγωγία για τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς επίσης όλων και των επιπλέον μέτρων στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (κατάργηση δηλαδή των έως τώρα «επιτυχημένων» μίνι lockdown στις «κόκκινες» περιοχές) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και για 15 ημέρες, οπότε και θα επανεξεταστεί.

«Μια πρώτη διαφορά είναι ότι όσα θα ανακοινωθούν σήμερα, θα ισχύουν για 15 ημέρες. Εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν, ομαλοποιηθούν» είπε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι οι «κόκκινες» περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια».

Οι «κόκκινες» περιοχές θα επισημαίνονται πλέον στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας μόνο προς ενημέρωση των πολιτών (ως επισήμανση για να τηρούν τα μέτρα) ενώ επιπλέον ελευθερίες δίνονται από το Σάββατος σε όλους τους εμβολιασμένους πολίτες στο κομμάτι της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Πρόκειται ουσιαστικά για… σήμα επιστροφής της διασκέδασης στην προ κορονοϊού εποχή, με μουσική στα εστιατόρια και τα μπαρ, ορθίους, χορούς και ό,τι άλλο ίσχυε πριν την επέλαση της πανδημίας

«Αν χρειαστεί εκτάκτως να έχουν μέτρα, θα ζητήσουμε τη συμβουλή της Επιτροπής. Και το κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη θα σημαίνει πλέον απλώς την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής, ώστε να προσέχουν ακόμη περισσότερο οι πολίτες», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, για να προσθέσει:

«Κανένας περιορισμός, πλήρης ελευθερία θα ισχύει για τους εμβολιασμένους. Δεν αλλάζουν οι κανόνες και οι περιορισμοί για τους μικτούς χώρους. Η υπουργική απόφαση για την υλοποιήση των μέτρων θα εκδοθεί το Σάββατο και θα ισχύει για 15 ημέρες». 

Στην αναφορά του στην Επιτροπή των ειδικών ο υπουργός σημείωσε ότι «η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία. Δύο χρόνια τώρα οι επιστήμονες έχουν δώσει αφιλοκερδώς  έναν αγώνα με τις γνωμοδοτήσεις που κάνουν. Το συγκεκριμένο όργανο από εδώ και πέρα θα μας δίνει τις κατευθύνσεις για να τοποθετούμαστε στα μέτρα», είπε ο κ. Πλεύρης, περιγράφοντας και μια αλλαγή πλέον στη λειτουργία της Επιτροπής.

Τι θα ισχύσει σε εστίαση – κλειστούς χώρους διασκέδασης

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, στις κόκκινες περιοχές δεν θα υπάρχει ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση.

Οι χώροι διασκέδασης, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, θα λειτουργούν κανονικά, αλλά μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό ανοσίας. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργεί και η μουσική, δεν θα υπάρχει ωράριο, αλλά και η πληρότητα θα είναι στο 100%. Επίσης, δεν θα επιβάλλεται να υπάρχουν μόνο καθήμενοι. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, διευκρίνισε πάντως ο υπουργός.

Ολοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους, θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας.

«Στόχος μας είναι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται, σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, αλλά να προχωράμε και τη ζωή μας. Βασικό στοιχείο γι’ αυτό είναι οι εμβολιασμοί», είπε ο κ. Πλεύρης.

Παράλληλα τόνισε ότι οι ελευθερίες για τους εμβολιασμένους θα είναι τόσες, που θα φτάνουν στο επίπεδο της κανονικότητας.

«Σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε προβεί και στις ενέργειες για την καλή λειτουργία όλων των δομών υγείας. Πλέον είμαστε στη φάση που μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα, ώστε να κερδίσουμε τη ζωή μας», κατέληξε ο υπουργός.

Γκάγκα: Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Η ίδια προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο «κόκκινο», λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο δύο είναι εμβολιασμένοι.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε η κυρία Γκάγκα και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά. Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή νεαρός, σημειώνονττας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».

Η κυρία Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.

Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας.

Επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρυσι.

«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε η αν. υπουργός Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένουν στη λογική της ατομικής ευθύνης

Η κυβέρνηση επιμένει στη λογική της ατομικής ευθύνης και των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, και με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. «Η κυβέρνηση “παίζει” επικοινωνιακά με την “ιερή αγανάκτηση” των εμβολιασμένων εναντίον των ανεμβολίαστων και “καλοπιάνει” τους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης. Χωρίς βεβαίως να έχουν συζητηθεί αυτά τα μέτρα σε κανένα επιστημονικό όργανο», υποστηρίζει στη σχετική δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας και συμπληρώνει:

«Την ώρα λοιπόν που η θέση της χώρας στους “σκληρούς δείκτες” της πανδημίας (διασωληνώσεις, θνητότητα) είναι τραγική και το “καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης”, όπως ισχυριζόταν ο κ. Μητσοτάκης, έχει “βαλτώσει”, η κυβέρνηση ρίχνει τα standards ασφαλείας και στέλνει για άλλη μια φορά λάθος μήνυμα στην κοινωνία».

ΚΙΝΑΛ: Τεράστιο ρίσκο

«Οι εξαγγελίες για παροχή «κινήτρων» για τους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, εμπεριέχουν ένα τεράστιο ρίσκο», τονίζει το ΚΙΝΑΛ, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για να ενισχύσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, και να προωθήσει τον εμβολιασμό στον πληθυσμό.

«Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για άλλα λάθη. Λάθη που ομολογήθηκαν με την αντικατάσταση όλων των προσώπων που εμπλέκονταν στην διαχείριση της πανδημίας ως σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...