445
Oι μετανάστες έφυγαν από την πλατεία Αριστοτέλους για να έρθουν άλλοι στη θέση τους | SOOC

Μεταναστευτικό: «Οι Τούρκοι άνοιξαν τα σύνορα στον Εβρο»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 13:13
Oι μετανάστες έφυγαν από την πλατεία Αριστοτέλους για να έρθουν άλλοι στη θέση τους
|SOOC

Μεταναστευτικό: «Οι Τούρκοι άνοιξαν τα σύνορα στον Εβρο»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 13:13

Οι εικόνες στη πλατεία Αριστοτέλους με τους δεκάδες πρόσφυγες από το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν να περιμένουν καρτερικά να τους συλλάβει η Ελληνική Αστυνομία ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ασύλου, μαρτυρούν τη δραματική επιδείνωση του προσφυγικού προβλήματος τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να θυμίζει μέρες 2015 και τις ελληνικές Αρχές να υποχρεώνονται σε τμηματικές μεταφορές ομάδων προσφύγων/ μεταναστών σε δομές στην ηπειρωτική χώρα προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στα hotspot, το πρόβλημα μετατοπίστηκε τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί πλέον ως προσωρινός -μεταβατικός προορισμός για χιλιάδες παράτυπους μετανάστες.

Απο πλευράς ελληνικών Αρχών, το πρόβλημα αποδίδεται στην πλημμελή φύλαξη των συνόρων  από τους Τούρκους στον Εβρο.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα σύνορα στον Εβρο, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η απευθείας επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με τις αντίστοιχες τουρκικές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Καθημερινή».

Αμεσα έγιναν σχετικά διαβήματα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και προς την Αγκυρα, χωρίς -όπως είναι αναμενόμενο- ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι διακινητές «αλωνίζουν» ελεύθεροι στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το θράσος τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς πλέον μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δρουν ανεξέλεγκτα συγκεκριμένες ομάδες διακινητών που έχουν αναλάβει την «προώθηση» των νεοαφιχθέντων. Οταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και η μεταφορά «στραβώνει» οι λαθροδιακινητές παρατούν τα θύματά τους στο έλεός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «ναυλωθεί» ακόμα και πούλμαν για την απευθείας μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών από τα σύνορα στη Θεσσαλονίκη

Αποκαλυπτικά για την ανεξέλεγκτη δράση των εν λόγω ομάδων είναι και τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.:  από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 συνελήφθησαν 1.010 διακινητές, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν 180 άτομα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και τον Οκτώβριο, μόλις μέσα σε μία εβδομάδα, 30 άτομα.

Και όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές περίπου 500.000 Αφγανοί έχουν μετακινηθεί από το Ιράν και το Ιράκ στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των ροών στα βόρεια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το ίδιο αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία  το 2016 από τον Εβρο πέρασαν 3.300 άτομα, το 2017 5.500 και το 2018, έως τώρα, περίπου 12.000!

Το απόγευμα της Δευτέρας απομακρύνθηκαν από την πλατεία Αριστοτέλους οι πρόσφυγες/μετανάστες που είχαν βρει προσωρινό κατάλυμα στα παρτέρια και τα παγκάκια της πλατείας. Λίγες ώρες ωστόσο αργότερα οι ίδιες εικόνες επαναλήφθηκαν αφού οι αφίξεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό.

Όπως είπε ο υπεύθυνος για τις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Βόρεια Ελλάδα, Νικόλαος Ράγκος, 75 άτομα, στην πλειονότητά τους Ιρακινοί, μεταφέρθηκαν στα Διαβατά, σε κτίριο υποδοχής που μετατράπηκε σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας και από εκεί θα οδηγηθούν σε άλλες δομές στην Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...