757
Στην Αριστοτέλους που περνάς... | .

«Συλλάβετέ μας, σας παρακαλούμε!» – Το άτυπο camp της Αριστοτέλους

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Οκτωβρίου 2018, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2018, 15:20
Στην Αριστοτέλους που περνάς...
|.

«Συλλάβετέ μας, σας παρακαλούμε!» – Το άτυπο camp της Αριστοτέλους

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Οκτωβρίου 2018, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2018, 15:20

Είναι άλλο να το διαβάζεις, άλλο να βλέπεις τις φωτογραφίες κι άλλο να περνάς από την νέα «άτυπη δομή» που δημιουργήθηκε αυτές τις ημέρες στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, μπροστά ακριβώς στο Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί όπου δεκάδες μετανάστες ή πρόσφυγες (ποιος μπορεί να πει;) ξαπλώνουν σε χαρτόνια, κουρέλια, ρούχα, sleeping bag, στο γρασίδι, όπου βρουν.

Είναι ο νέος χώρος προσωρινής διαμονής τους. Μπροστά ακριβώς στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, περιμένοντας τη σύλληψή τους. Με το έγγραφο της σύλληψης θα μπορέσουν να πάρουν έγγραφα προκειμένου να ζητήσουν άσυλο και να φιλοξενηθούν σε κάποια δομή. Κάποιοι έχουν φύγει από δομές επειδή ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες και περιμένουν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα να βρεθεί μια λύση.

Οι ξαπλωμένοι ή καθισμένοι στο γρασίδι, το βράδυ της Κυριακής, ήταν όλοι άντρες. Χάζευαν τα κινητά τους, αστειεύονταν, μιλούσαν μεταξύ τους, σηκώνονταν να ξεμουδιάσουν, ξανακάθονταν. Παραδίπλα, μια μεγάλη παρέα από γυναίκες με ελάχιστα παιδιά μαζί τους, συζητούσαν όρθιες, χαμηλόφωνα. Ο κόσμος πηγαινοερχόταν, έβγαζε φωτογραφίες και βίντεο, κοντοστεκόταν, έφευγε. Άκουγες να τους σχολιάζουν σε άγνωστες γλώσσες. Η Αριστοτέλους είναι ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης και φαίνεται πως το άτυπο camp εξελίσσεται στο νέο (τραγικό) αξιοθέατο της πόλης.

Η Αστυνομία προς το παρόν δεν κάνει τίποτε. Το καλοκαίρι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο διανυκτέρευσης αλλοδαπών στην Νέα Παραλία, γύρω από τον Λευκό Πύργο, με ό,τι συνεπάγεται από πλευράς καθαριότητας η διανυκτέρευση και η ικανοποίηση των σωματικών αναγκών. Τότε, ο Σύλλογος «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» είχαν στείλει ένα έγγραφο στην Ελληνική Αστυνομία, ενημερώνοντας για την κατάσταση και ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Τι απάντησε η Αστυνομία; Παρέπεμψε, απλώς, στις διατάξεις που απαγορεύουν να στηθούν αντίσκηνα ή αυτοκινούμενα σε διάφορα κοινόχρηστα σημεία και σύστησε στους καταγγέλλοντες να επισκέπτονται το site του Εθνικού Τυπογραφείου, προκειμένου να ενημερώνονται για τις αλλαγές στη νομοθεσία!

Το έγγραφο:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Π

ΘΕΜΑ: «Καταγγελλόμενα».

ΣΧΕΤ: Η από 12/09/2018 ηλεκτρονική επιστολή σας.

  1. Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής σας παραπέμπουμε στις διατάξεις του Ν.4276/2014 «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», προβλέποντας στην παράγραφο 18 του άρθρου 7 (ως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 31 του Ν.4403/2016) ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών, ρυμουλκού μενών, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες, ενώ οι επιφυλασσόμενες κυρώσεις σε βάρος των παραβατών προβλέπουν φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες, εφόσον δεν προ βλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, ή επιβολή προστίμου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο.
  2. Σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει την τέλεση συμπεριφορών, που να στοιχειοθετούν τήν αντικειμενική υπόσταση της προρρηθείσας διάταξης, καθώς και σε κάθε περίπτωση υπόνοιας τέλεσης αντικοινωνικών – παραβατικών συμπεριφορών, δύνασθε αφενός μεν να καλείτε απευθείας το R/T κέντρο της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης (100), προκειμένου να καθίσταται εφικτή η άμεση επέμβαση αστυνομικών στο σημείο, αφετέρου δε να απευθυνθείτε στο οικείο Α.Τ για την υποβολή εγκλήσεως/μηνύσεως/καταγγελίας/αναφοράς (κατά περίπτωση) σε βάρος οιοδήποτε ατόμων ή και στη Διεύθυνσή μας για την υποβολή αναφοράς διαλαμβάνουσα τις συγκεκριμένες αιτιάσεις σας.
  3. Επικουρικώς σημειώνεται ότι οι νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις εκδίδονται και δημοσιεύονται σε Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, που αναρτάται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, και ως εκ τούτου δύνασθε να χρησιμοποιείτε την προρρηθείσα ιστοσελίδα για την ενημέρωσή σας.
  4. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.»

Δείτε την ανάρτηση εδώ

Οπότε, ας πει κάποιος στους μετανάστες ή/και πρόσφυγες που κοιμούνται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα ότι εάν στήσουν αντίσκηνα μπορεί και να ικανοποιηθεί το αίτημά τους να συλληφθούν…

Το μεσημέρι της Δευτέρας (8/10) το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε σχετικά:

Λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στην Πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας να συλληφθούν, για να πάρουν το υπηρεσιακό σημείωμα εξάμηνης παραμονής, αναμένεται να δοθεί σε λίγη ώρα με τη μεταφορά τους στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών.

‘Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκος Ράγκος, μετά τις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταγωγή των προσφύγων στα Διαβατά.

«Εκεί θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους», ξεκαθάρισε ο κ. Ράγκος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής.

Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...