488
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει τα στοιχεία του στο διαβατήριο για την υπάλληλο της εφορευτικής κατά τη ψηφοφορία για το δημοψήφισμα | Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Οι Ρώσοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Πούτιν (θεωρητικά) ως το 2036

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 09:31
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει τα στοιχεία του στο διαβατήριο για την υπάλληλο της εφορευτικής κατά τη ψηφοφορία για το δημοψήφισμα
|Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Οι Ρώσοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Πούτιν (θεωρητικά) ως το 2036

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 09:31

Ακόμη και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πανεθνικής ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση δίνουν τη δυνατότητα στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες ψήφισαν το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες μεταξύ όλων των άλλων προβλέπουν αύξηση των συντάξεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, πέντε ώρες πριν κλείσουν τα εκλογικά τμήματα, δείχνουν ότι ο πρώην υπάλληλος της KGB που κυβερνά τη Ρωσία για δύο και πλέον δεκαετίες στο αξίωμα του προέδρου και του πρωθυπουργού, θα αποκτήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη φορές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία για ακόμη 16 χρόνια, καθώς η κάθε θητεία είναι εξαετής. Η τρέχουσα θητεία του λήγει το 2024.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από τις καταμετρημένες ψήφους περίπου το 70% τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 29%, από το μόλις 5,4% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, είπαν «Όχι», μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Όπως σημειώνει ο Monde, η διατάξει για τον «μηδενισμό» των θητειών του προέδρου, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει δύο νέες από το 2024, ήταν σε μια λίστα 46 άρθ5ρων προς αναθεώρηση με πολλά διαφορετικά ζητήματα.

Η ψηφοφορία στην Ρωσία διεξήχθη με την παράλληλη διοργάνωση διαφόρων λαχειοφόρων διαγωνισμών, με πιο δελεαστικούς αυτούς που κλήρωναν διαμερίσματα, αλλά και μια μαζικής έκτασης διαφημιστική καμπάνια που επικεντρώνονταν στις συνταγματικές εκείνες τροπολογίες που αφορούσαν τις συντάξεις και την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Πριν ξεκινήσει η πανεθνική ψηφοφορία, στις 25 Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή να δοθούν εφάπαξ επιδόματα 10.000 ρουβλίων (περίπου 125 ευρώ) στις οικογένειες που έχουν παιδιά.

Υπήρξαν όμως και καταγγελίες για παρατυπίες, σημειώνει ο Monde: πολλαπλοί ψήφοι, προσυμπληρωμένα ψηφοδέλτια, ενώ ΜΚΟ καταγγέλλει ότι τα πολύ διαφορετικά ποσοστά συμμετοχή μεταξύ των περιφερειών δείχνουν έμμεσα ότι υπήρξε παραποίηση των αποτελεσμάτων.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης έφθασε σχεδόν το 60% ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Η αποχή ήταν ο μεγαλύτερος φόβος των διοργανωτών, αν και μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με το ποσοστό που δεν απέχει από το στόχο τους που ήταν γύρω στο 70%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ερευνητικού κέντρου Levada-Centr αυτή τη στιγμή η δημοτικότητα του Πούτιν φθάνει στο υψηλό επίπεδο του 60%, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από το 90% όταν βρίσκονταν στο απόγειο της.

«Ψέμα» καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Δεδομένου ότι η Ρωσία καθημερινά ανακοινώνει χιλιάδες νέα κρούσματα του κορονοϊού, οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να πραγματοποιήσει κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ψηφοφορίας.

Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας συνέλαβαν οκτώ ακτιβιστές που είχαν ξαπλώσει στο πλακόστρωτο σχηματίζοντας με τα σώματα τους τον αριθμό 2036, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Dozd. Στην δράση αυτή πήραν μέρος οι δημοτικοί βουλευτές Λιούσια Στέιν και Βίκτορ Κότοφ καθώς και μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Αργότερα αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτήρισε από την πλευρά του «τεράστιο ψέμα» τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Σε ανάρτηση στο μπλογκ του μίλησε για «παραποίηση» και κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για τις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...