483
Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε διαδήλωση στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2020 | REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Διάγνωση από τους γερμανούς γιατρούς: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 11:22
Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε διαδήλωση στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2020
|REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Διάγνωση από τους γερμανούς γιατρούς: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 11:22

Η διάγνωση των γιατρών στο Βερολίνο για τον λόγο που οδήγησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, στην εντατική δεν θα πρέπει να είναι έκπληξη με δεδομένα τα πολιτικά «αμαρτήματα» της Ρωσίας. Αλλά ούτε ίσως ήταν έκπληξη και η προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας όσο αυτός ήταν σε ρωσικό έδαφος.

Τη Δευτέρα οι γιατροί του νοσοκομείου Charite στο Βερολίνο, όπου ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, ανέφεραν ότι οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε «από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης». Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή.

Οι αναστολείς της χολινεστεράσης είναι φαρμακευτικές ουσίες που συχνά χρησιμοποιούνται, σε χαμηλές δόσεις, για να βελτιωθούν προσωρινά ή να σταθεροποιηθούν τα συμπτώματα ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Στις συνηθισμένες παρενέργειές τους περιλαμβάνονται οι εμετοί, οι κράμπες στους μύες, ο πονοκέφαλος και οι παραισθήσεις. Ορισμένες κατηγορίες εντομοκτόνων, όπου επίσης εντοπίζονται, καταπολεμούν τα έντομα παρεμβαίνοντας ή αναστέλλοντας τη χολινεστεράση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ουσίες μπορεί να είναι δηλητηριώδεις ή τοξικές για τους ανθρώπους.

Στον Ναβάλνι χορηγείται ατροπίνη, ένα κοινό αντίδοτο για δηλητηριάσεις από νευροτοξικά αέρια και εντομοκτόνα. «Η εξέλιξη της ασθένειας παραμένει αβέβαιη» και σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία του, ιδίως στο νευρικό σύστημα, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μέσα σε αεροσκάφος ενώ πραγματοποιούσε περιοδεία στη Σιβηρία. Το Σάββατο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Γερμανία.

Αυτό που βρήκαν οι γιατροί στη Γερμανία, για κάποιο λόγο δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν οι γιατροί στο Ομσκ της Σιβηρίας όπου νοσηλεύτηκε αρχικά: «Κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο Αλεξέι Ναβάλνι υποβλήθηκε σε εξετάσεις για μεγάλη γκάμα ναρκωτικών, συνθετικών και ιατρικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της χολινεστεράσης. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ο Αλεξάντρ Σαμπάγεφ, ο επικεφαλής του τμήματος τοξικολογίας στο νοσοκομείο της πόλης.

Το Charite διευκρίνισε ότι ο 44χρονος Ναβάλνι νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παραμένει σε τεχνητό κώμα. «Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει», προσέθεσαν.

Πέρα από το ιατρικό σκέλος, που φαίνεται να ξεκαθαρίζει, ασαφές είναι ποιος και γιατί θέλησε να επιτεθεί με τον τρόπο αυτό στον Ναβάλνι για να τον οδηγήσει στον θάνατο. Δεν του λείπουν βέβαια του Ναβάλνι οι εχθροί εντός Ρωσίας, σημειώνει η Wall Street Journal.

Ας θυμηθούμε όμως ενδεικτικά και περιπτώσεις Ρώσων όπως του Αλεξάντερ Λιτβινένκο που δηλητηριάστηκε με ραδιενεργή ουσία η οποία τον σκότωσε, όπως και του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ που γλίτωσε ο ίδιος και η κόρη του την τελευταία στιγμή από τον θάνατο από νευροτοξικό παράγοντα. Και στις δύο περιπτώσεις, η υποψία ότι το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου σχεδίασε και εκτέλεσε τις δηλητηριάσεις είναι έντονη.

Σε αυτό το πλαίσιο η περίπτωση του Ναβάλνι θα ανοίξει άλλον ένα γύρο αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση αν μάλιστα βρεθούν ενδείξεις που συσχετίζουν τη δηλητηρίαση με το Κρεμλίνο. Ηδη η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...