600
«Το δωμάτιο» του Βαν Γκογκ είναι ένα από τα εκατοντάδες έργα του ζωγράφου που μπορεί κανείς να δει στην εφαρμογή της Google | Google

#menoumespiti και… πάμε στα μουσεία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2020, 09:50
«Το δωμάτιο» του Βαν Γκογκ είναι ένα από τα εκατοντάδες έργα του ζωγράφου που μπορεί κανείς να δει στην εφαρμογή της Google
|Google

#menoumespiti και… πάμε στα μουσεία

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2020, 09:50

Με το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, βρίσκοντας καταφύγιο από την μουντή πραγματικότητα σε εφαρμογές σαν το Netflix, όπου χιλιάδες σειρές και ταινίες βρίσκονται μόνο ένα κλικ μακριά. Όμως ας πούμε ότι δεν είστε του κινηματογράφου και προτιμάτε μία, αδύνατη πλέον, επίσκεψη σε μία γκαλερί τέχνης; Ε, λοιπόν, υπάρχει ένα app και για σας.

Το Google Arts & Culture είναι μία εφαρμογή που προσφέρει χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσής από πάνω από 1.200 μουσεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μουσείο Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη και το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη.

Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του, αν και η εμπειρία σας θα είναι πιο ολοκληρωμένη αν κατεβάσετε την εφαρμογή Google Arts & Culture στο smartphone ή στο τάμπλετ σας. Εκεί, σας δίνεται η δυνατότητα να εστιάσετε σε κάθε λεπτομέρεια και να εισχωρήσετε στον κόσμο ενός έργου τέχνης, με κάθε εικόνα να συνοδεύεται και από ένα ερμηνευτικό κείμενο.

Εδώ είναι κάποια από τα μουσεία που μπορείτε να επισκεφτείτε, όσο βρίσκεστε σε καραντίνα, από την ασφάλεια και την άνεση του καναπέ σας.

Μουσείο Βαν Γκογκ, Αμστερνταμ

Κάντε ένα ψηφιακό ταξίδι στην χώρα της τουλίπας και το μυαλό του θρυλικού ζωγράφου. Εξερευνήστε 17 συλλογές και 160 εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες των έργων του, όπως το διάσημο «Δωμάτιο», αλλά και τις αυτοπροσωπογραφίες του. Επίσης, μπορείτε να μάθετε τι βιβλία διάβαζε ο Βαν Γκογκ και πώς αυτά τον ενέπνευσαν, βλέποντας αυτό το βίντεο.

Πινακοθήκη Ουφίτσι, Φλωρεντία

Μπορείτε να κάνετε τουρ σε ένα από τα πιο διάσημα μουσεία της Ιταλίας, στους τοίχους του οποίου θα δείτε έργα σαν το «Τόντο Ντόνι» του Μικελάντζελο και τη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι. Μάλιστα, αν εστιάσετε στην θεά του έρωτα, θα δείτε μέχρι και τις «ρωγμές» που έχουν δημιουργηθεί με τον καιρό στο χρώμα, στην περιοχή των ματιών της. Και σε περίπτωση που κουραστήκατε να γυρνάτε στις αίθουσες και στους διαδρόμους της πινακοθήκης, μπορείτε απλά να χαζέψετε την γέφυρα Πόντε Βέκιο, που περνά πάνω από τον ποταμό Αρνο, απλώς κοιτώντας έξω από ένα παράθυρο.

Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Μπιλμπάο

Αν, με κάποιο τρόπο, ο Μικελάντζελο και ο Βαν Γκογκ δεν είναι του γούστου σας, τότε μπορείτε να πάτε προς την Χώρα των Βάσκων και το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, όπου υπάρχει πληθώρα έργων μοντέρνας τέχνης. Στην έκθεση «Masterpieces From the Collection» παρουσιάζονται έργα των τελευταίων 70 χρόνων, από καλλιτέχνες σαν τους Μαρκ Ρόθκο, Ζαν-Μισέλ Μπασκιά και Βίλεμ ντε Κούνινγκ.

Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Σμισθόνιαν, Ουάσιγκτον

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ θα βρείτε κομμάτια μαύρων καλλιτεχνών του 20ού και του 21ού αιώνα, σαν τα πορτρέτα του φωτογράφου του Χάρλεμ Τζέιμς Βαν Ντερ Ζι και του ζωγράφου Τζέιμς Α. Πόρτερ. Αυτά και πολλά άλλα έργα τέχνης που πραγματεύονται θέματα από την πολιτική ως τον ρατσισμό είναι διαθέσιμα στην έκθεση «African American Art: Harlem Renaissance, Civil Rights Era and Beyond»

Μουσείο Φρίντα Κάλο, Πόλη του Μεξικού

Η συλλογή «Appearances Can Be Deceiving: Frieda Kahlo’s Wardrobe» είναι αφιερωμένη στο  ντύσιμο και τα αξεσουάρ που χαρακτήρισαν την εμφάνιση της διάσημης ζωγράφου, η ζωή της οποίας άλλαξε για πάντα μετά από ένα δυστύχημα που την άφησε με χρόνιους πόνους. Πατερίτσες, εντυπωσιακοί δερμάτινοι κορσέδες και ένα προσθετικό πόδι μέσα σε μία κόκκινη δερμάτινη μπότα. Ολα τους είναι στη διάθεση σας, μαζί με πολλά παραδοσιακά μεξικάνικα φορέματα της Κάλο.

Φυσικά δεν λείπουν και τα ελληνικά ιδρύματα, με τις εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης, του Mουσείου της Ακρόπολης, του Mουσείου Μπενάκη και πολλών άλλων να είναι διαθέσιμες για ψηφιακή «επίσκεψη» στο Google Arts & Culture.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...