240
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ |

Μενέντεζ για Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 19:23
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ
|

Μενέντεζ για Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 19:23

Η πρώτη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία, ήρθε από τον αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ, επιφανές μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ανέφερε σε tweet του πως «καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών».

Καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την απόφαση του Ερντογάν, τη σκυτάλη από τον  Μενέντεζ πήρε ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σισελίνι. Ο Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες για αυτή την απόφασή της.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία, που είναι μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς, και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO» σημείωσε χαρακτηριστικά.