392
Ο Τζο Mπάινετν, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ για τους Δημοκρατικούς, ανακοινώνει το Made in USA πρόγραμμά του για την οικονομική ανόρθωση | REUTERS/Tom Brenner

700 δισ. δολάρια: η Made in USA απάντηση Μπάιντεν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 17:02
Ο Τζο Mπάινετν, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ για τους Δημοκρατικούς, ανακοινώνει το Made in USA πρόγραμμά του για την οικονομική ανόρθωση
|REUTERS/Tom Brenner

700 δισ. δολάρια: η Made in USA απάντηση Μπάιντεν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 17:02

Επιτέλους! Ο Τζο Μπάιντεν κατέθεσε στην προεκλογική κονίστρα συγκεκριμένη πρόταση για την αμερικανική οικονομία.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προτείνει αύξηση των κρατικών προμηθειών σε προϊόντα και υπηρεσίες στο επίπεδο των 400 δισ. δολαρίων, και σε ορίζοντα τετραετίας, με σκοπό να ενισχυθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Αλλα 300 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων τεχνολογιών.

Το όλον, λοιπόν, 700 δισ. δολάρια. Πολλά λεφτά. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας και στην οριστική έξοδο από την κορονοϊκή ύφεση.

Αυτή η συνταγή είναι ένα κλασικό πιάτο του μενού των Δημοκρατικών: περισσότερες δημόσιες δαπάνες, μεγαλύτερα ελλείμματα και περισσότερο χρέος. Και οι ΗΠΑ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου, έχουν και τη μεγαλύτερη άνεση για να το πράξουν.

Ο Μπάιντεν θέλει να ενισχύσει τις αμερικανικές παραγωγικές και τεχνολογικές εταιρείες προβάλλοντας το σύνθημα «Αγοράζουμε αμερικανικά», ενώ υποστηρίζει και την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για όσες αμερικανικές εταιρείες μετακινούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Οι αναλυτές εκτιμούν ήδη ότι «θα είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση δημοσίων επενδύσεων σε προμήθειες, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», υπαινισσόμενοι έναν συγκρατημένο παραλληλισμό με το μεγεθυντικό του αμερικανικού ΑΕΠ πρόγραμμα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ εν μέσω του πολέμου.

Η ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος του Τζο Μπάιντεν, όπως κρίνεται από τους αναλυτές, συνιστά μετατόπιση της επίθεσης στον Τραμπ σε άλλο επίπεδο, το οποίο κάποτε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος θεωρούσε προνομιακό πεδίο για αυτόν. Βέβαια, η πανδημία έδωσε καίρια χτυπήματα στην κατανάλωση και στην αγορά εργασίας και όλα άλλαξαν από τον περασμένο Απρίλιο.

Στην ατζέντα Μπάιντεν περιλαμβάνονται και φιλεργατικές εξαγγελίες, ώστε να έχει κέρδη από τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης οι οποίοι τροφοδότησαν με την ψήφο τους την αναπάντεχη νίκη του Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες με ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και ένα πακέτο σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι όλες οι πολιτικές του Μπάιντεν θα στοχεύουν στην άμεση ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας και στην αντιμετώπιση των «συστημικών ανισοτήτων».

Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο και τις σχέσεις με την Κίνα, υπενθυμίζεται ότι και ο Μπάιντεν και ο Τραμπ έχουν κατηγορήσει την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ωστόσο ο Μπάιντεν κατηγορεί και τον Τραμπ για «υποκίνηση εμπορικού πολέμου». Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Μπάιντεν λένε ότι το θέμα «Κίνα» θα διευθετηθεί εντός του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...