521
Τούρκοι με σημαίες έξω από την Αγία Σοφία, την Παρασκευή | REUTERS/Murad Sezer

Αγία Σοφία: Υπέγραψε το διάταγμα ο Ερντογάν για να γίνει τζαμί

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 16:30
Τούρκοι με σημαίες έξω από την Αγία Σοφία, την Παρασκευή
|REUTERS/Murad Sezer

Αγία Σοφία: Υπέγραψε το διάταγμα ο Ερντογάν για να γίνει τζαμί

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 16:30

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε, ως παράνομη, την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση, υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος Ερντογάν ανήρτησε στο Twitter το διάταγμα που υπέγραψε, στο οποίο αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ανοίξει ξανά για θρησκευτική λατρεία.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο τούρκου ποιητή: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να επιλέξει μία μέση λύση για την Αγία Σοφία: δηλαδή να παραμείνει μουσείο αλλά να επιτρέπονται οι προσευχές. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία δεν θα χάσει τα σημαντικά έσοδα από τα εισιτήρια και τους επισκέπτες του μουσείου, αλλά παράλληλα, θα ικανοποιήσει τους θρησκευόμενους μουσουλμάνους με μία κίνηση εντυπωσιασμού.

Στις 15 Ιουλίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί τη συγκυρία ιδανική για να απευθυνθεί στους  μουσουλμάνους της Κωνσταντινούπολης με νέους όρους. Ο ίδιος δεν έχει ξεπεράσει την ήττα του από τον Ιμάμογλου και θεωρεί πως με την «ανακατάληψη» της Αγίας Σοφίας, θα κερδίσει ξανά την προτίμηση των κατοίκων του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ενώ ανυπομονεί να πραγματοποιηθεί προσευχή εκεί, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

UNESCO: Η Τουρκία δεσμεύεται νομικά για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Νωρίτερα, η UNESCO είχε δηλώσει ότι πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το Reuters, η UNESCO κατέστησε σαφές  ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του» και ότι «για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

ΕΕ: «Η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος είναι ουσιαστικής σημασίας»

Τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς. Υπογράμμισε ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης, τόνισε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο. Είναι επίσης σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...