482
O γερουσιαστής Μενέντεζ στη συνέντευξή του στη Λένα Αργύρη | YouTube

Μενέντεζ: Δικαιωμένος για τις κυρώσεις στην Τουρκία έστω 17 μήνες μετά

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 09:30
O γερουσιαστής Μενέντεζ στη συνέντευξή του στη Λένα Αργύρη
|YouTube

Μενέντεζ: Δικαιωμένος για τις κυρώσεις στην Τουρκία έστω 17 μήνες μετά

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 09:30

Απόλυτα δικαιωμένος από την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 δήλωσε ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, έστω και αν χρειάστηκαν 17 μήνες μετά την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από τον Ερντογάν, για να ληφθεί η απόφαση της Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ξεκαθάρισε πως δεν ανησυχεί για τις απειλές της Αγκυρας περί αντιποίνων, καθώς «οποιαδήποτε πιθανή απάντηση της Τουρκίας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά θα πλήξει την ίδια».

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής εξέφρασε την ικανοποίησή του που έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιλήφθηκε αυτό που είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι: ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S 400, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο χρονοβόρο».

Οπως υπογράμμισε, η Τουρκία όχι μόνο παρέλαβε το ρωσικό σύστημα, αλλά αγνόησε και όλες τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και προχώρησε στην ενεργοποίησή του, δοκιμάζοντάς το εναντίον αμερικανικής κατασκευής F16.

Ο αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση «σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ο νόμος ΝDAA για τον Προϋπολογισμό του Πενταγώνου, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας βάσει του νόμου CAATSA, έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Oυάσινγκτον, ο κ. Μενέντεζ σημείωσε πως «η τροπολογία που έβαλα στον προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία για ένα έτος, ήταν σίγουρα μια κινητήριος δύναμη.

»Ωστόσο -πρόσθεσε-  ρόλο έπαιξε η ίδια η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο σε σχέση με τα ρωσικά συστήματα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά έκαναν ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ που θα προτιμούσε να διατηρήσει τη σχέση του με τον Ερντογάν, να δει ότι η επιβολή κυρώσεων ήταν μονόδρομος».

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία είπε ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις έχουν περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία. Παρ’ όλα αυτά αναγνώρισε τη σημασία τους ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην απαγόρευση όλων των αδειών εξαγωγής από τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Τουρκία.

Αναφορικά τέλος με την αντίδραση και τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Μενέντεζ σχολίασε πως η Αγκυρα δεν θα έπρεπε να έχει εκπλαγεί, καθώς «είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως τις αρχές για τις συνέπειες και τους είχαμε προσφέρει διεξόδους τις οποίες αρνήθηκαν να αξιοποιήσουν…Συνεπώς, δεν με προβληματίζουν καθόλου οι απειλές της Τουρκίας, οποιαδήποτε απάντηση και αν επιλέξουν θα στραφεί εναντίον τους».

Ο γερουσιατής Μενέντεζ μιλά σήμερα στο Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συν-διοργανώνεται  από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το  Hellenic American Leadership Council.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 15.30 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την ανάδυση της Ελλάδας  ως πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα συζήτησης και τους ομιλητές εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...