433
Ο Μισέλ (δεξιά) υποδέχεται τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες τους Ερντογάν | REUTERS/Yves Herman/File Photo

Και ξαφνικά η Τουρκία κρεμάστηκε από τα… τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 07:30
Ο Μισέλ (δεξιά) υποδέχεται τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες τους Ερντογάν
| REUTERS/Yves Herman/File Photo

Και ξαφνικά η Τουρκία κρεμάστηκε από τα… τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 07:30

Πολλές… συνδιαλέξεις έφερε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Τόσο ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησαν και συνομίλησαν τηλεφωνικώς με τους δύο πόλους ισχύος πέριξ των οποίων κινείται η Τουρκία ως δορυφόρος, ανεξαρτήτως των όποιων αγορών όπλων κάνει ή δεν κάνει ή των όποιων φαντασιώσεών της αποτολμά την επίδειξη ή όχι.

Ο μεν Ερντογάν και κατόπιν αιτήματός του μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο δε Τσαβούσογλου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Το ζητούμενο και στις δύο τουρκικές απόπειρες αναθέρμανσης σχέσεων ήταν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των «φίλων και εταίρων».

Στο μεν τηλεφώνημα του Ερντογάν, ο Μισέλ περιορίστηκε σε ενημέρωση όσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την ανάγκη μόνιμης αποκλιμάκωσης και επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα (όπως και για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ). Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος ήταν πιο αναλυτικός:

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να «ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», ανέφερε ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο “θετικού” κλίματος. Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.

Στο τηλεφώνημα του Τσαβούσογλου στον Πομπέο κυριάρχησε η τουρκική γκρίνια για τις αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες επισήμως οι Τούρκοι χαρακτήρισαν «ολέθριο λάθος». Ο πολιτικά πικραμένος αυτές τις ημέρες Πομπέο θα διασκέδασε κάπως ακούγοντας τον τούρκο ομόλογό του να εκτοξεύει απειλές κατά των ΗΠΑ «αν δεν ανακαλέσουν»…

Ο ίδιος Τσαβούσογλου σε άλλες δηλώσεις του, άσχετες με τη συνδιάλεξη αλλά με γεωπολιτική σημασία, έδωσε το στίγμα του τουρκικού επεκτατισμού μιλώντας για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Οι συνήθεις υπερβολές και αμετροέπειες διάνθισαν τον προβλέψιμο οίστρο του: «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας, εμείς αλλάζουμε τη ρότα, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας», κ.λπ.

Ο τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να διατυμπανίσει ότι ο Ερντογάν δεν είναι… Μακρόν και ότι από το ΝΑΤΟ πρέπει να φύγει η… Γαλλία: «Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας, αλλά αν υπάρχει κάποιος που λέει πως “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί, και θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ, τότε ας φύγει» είπε.

Φυσικά ο Τσαβούσογλου δεν κατονόμασε ούτε τον γάλλο πρόεδρο ούτε τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...