617
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Κυριάκος στην εποχή της «πραγματικής αντιπολίτευσης»

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 30 Μαρτίου 2016, 21:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Κυριάκος στην εποχή της «πραγματικής αντιπολίτευσης»

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 30 Μαρτίου 2016, 21:02

Μία τελείως διαφορετική πολιτική περίοδο εγκαινίασε από χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που μολονότι προκλήθηκε σε μία συζήτηση για την Δικαιοσύνη, ήταν αυτός που «υπέγραψε» τη χθεσινή διαδικασία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΝΔ.

Η απόφασή του να ζητήσει πρόωρες εκλογές, που είχε ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπως είχε ενημερώσει εγκαίρως το Protagon.gr, αλλάζει δραστικά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, επενεργεί σε όλους τους πολιτικούς χώρους αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, εδραιώνοντας την πολιτική επικυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εν όψει του τακτικού Συνεδρίου του κόμματος στις 22 Απριλίου.

Πλέον, η επιχείρηση «στραγγαλισμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον κ. Μητσοτάκη να σφυροκοπά τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε πεδίο ασκούμενης πολιτικής. Μάλιστα, η αποστροφή, που αποδίδεται, στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή ότι «απόψε ο Κυριάκος έγινε αρχηγός» επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δημιούργησε εν μία νυκτί ευνοϊκές συνθήκες στο εσωτερικό του κόμματός του, αφαιρώντας ταυτόχρονα ζωτικό πολιτικό χώρο από τον αντίπαλό του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει για την αλλαγή τακτικής και τις αποφάσεις του  τόσο τον κ. Καραμανλή όσο και τον Αντώνη Σαμαρά. Το επιχείρημά του απλό: το κόστος παραμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι πολλαπλάσιο για τη χώρα από το όποιο κόστος απομάκρυνσής της.

Οι αφορμές πολλές: η παταγώδης αποτυχία του κ. Τσίπρα να «υπερασπιστεί» την εθνική γραμμή του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό και η ντροπιαστική εικόνα σε Ειδομένη και Πειραιά, οι σοβαρές απειλές για το εθνικό συμφέρον που αντιπροσωπεύουν οι τουρκικές βλέψεις στο Αιγαίο και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των Σκοπίων, η δημοσιονομική και φορολογική λαίλαπα που επίκεινται εάν η κυβέρνηση ολοκληρώσει την αξιολόγηση και η κυβερνητική «έφοδος» στο Κράτος και την Δικαιοσύνη με την παράλληλη απαξίωση όλων ανεξαιρέτως των Ανεξαρτήτων Αρχών.

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ «να περάσει στην άλλη όχθη» και να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού του κόμματος

Ο πρόεδρος της ΝΔ επείσθη τελικώς πως η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν επιτρέπει στο κόμμα του να ασκήσει μία «κανονική αντιπολίτευση», εξωθώντας τον να ζητήσει πρόωρες εκλογές μόλις 180 ημέρες μετά τις τελευταίες του Σεπτεμβρίου.

Είναι αλήθεια πως οι πιέσεις προς τον κ. Μητσοτάκη είχαν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γαλάζια στελέχη εξηγούσαν πως ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να εκπληρώσει το περιεχόμενο της εντολής που έλαβε στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή να κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να απαλλάξει τον τόπο από μία επικίνδυνη κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η αρχική του απροθυμία να «στριμώξει στα σχοινιά» την συγκυβέρνηση, εξέπεμπε συγκεχυμένα μηνύματα στη γαλάζια κομματική βάση και στους συμπαθούντες, μετριάζοντας την δυναμική που είχε αναπτύξει. Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ «να περάσει στην άλλη όχθη» και να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού του κόμματος. Επιτελικά στελέχη της λεωφόρου Συγγρού σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το προσδόκιμο ζωής της συγκυβέρνησης μειώθηκε δραστικά από χθες και πως το περιθώριο των πολιτικών ελιγμών του κ. Τσίπρα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Την Τετάρτη, εξάλλου, κατατέθηκε το αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την επιβολή των capital controls στην ελληνική οικονομία και την εν γένει καταστροφική διαχείριση της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο μέτωπο των  διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την Τρίτη, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό, όπως λένε επιτελείς της ΝΔ, να συμβάλει και αυτός στην διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης, υποσχόμενος από την πλευρά του να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική απόφαση για εξεταστική, που θα διερευνήσει τα δάνεια προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Στις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ είναι και η διερεύνηση των διαφημιστικών κονδυλίων, που έχουν δοθεί από τις ΔΕΚΟ σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, που, όπως λένε στη λεωφόρο Συγγρού εξυπηρετούν την κυβερνητική προπαγάνδα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...