603
Το standing ovation των βουλευτων της ΝΔ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια από τις εικόνες που θα μείνουν από τη συζήτηση στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Οι νικητές, οι χαμένοι και οι… δράκοι που ψόφησαν

Το standing ovation των βουλευτων της ΝΔ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια από τις εικόνες που θα μείνουν από τη συζήτηση στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Οι νικητές, οι χαμένοι και οι… δράκοι που ψόφησαν

«Ο δράκος της αριστερής παρένθεσης ψόφησε»… Ηταν η φράση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε το μεταμεσονύκτιο σόου της Τρίτης στη Βουλή. Βέβαια, ο μόνος δράκος που ψόφησε ήταν αυτός των οκτώ φακέλων που (σύμφωνα με την «Αυγή) θα παρουσίαζε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Οι οκτώ φάκελοι ήταν τελικά μερικά πρωτοσέλιδα των ΝΕΩΝ και του Βήματος και οι 13 νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ που αφορούσαν τη Δικαιοσύνη.

Ανθρακες ο θησαυρός, παρά την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να ανακυκλώνει τη λυματοσάσπη στον ανεμιστήρα με αλλοπρόσαλλες κατηγορίες. Δυστυχώς για τον ίδιο, το μόνο που έμεινε από την εμφάνισή του στη Βουλή, εκτός από τον γνώριμο ήχο του ρουθουνίσματος, ήταν η κωλοτούμπα του. Εκανε «γαργάρα» την επικοινωνιακή του ανταρσία για τον Γιάννη Μουζάλα, χαρακτηρίζοντας τα περί «Μακεδονίας»… λεκτικό λάθος.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως Αρχάγγελος της κάθαρσης προκειμένου να στήσει το κάδρο συσκότισης των μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ που έρχονται. Ομως, δεν τα κατάφερε. Αυτό που πέτυχε ήταν να δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανιστεί πιο αρχηγικός και να αλλάξει την ατζέντα ζητώντας εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην προσπάθεια αντιπερισπασμού του Πρωθυπουργού με δικό του αντιπερισπασμό. Εβαλε τη δική του ατζέντα αναδεικνύοντας τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα και απευθύνθηκε στα παραγωγικά στοιχεία της κοινωνίας. Σε αυτά που ανατριχιάζουν διαβάζοντας για τις προσλήψεις του κάθε Καρανίκα. Κι ας μην είναι ντροπή να είσαι μπάρμαν, ούτε καν σκουπιδιάρης, όπως άτσαλα επεσήμανε ο Πρωθυπουργός…

Για τον Πάνο Καμμένο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα είναι με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους. Λες και δεν το ήξεραν όσοι άκουγαν τις διαρροές ότι δήθεν μάζευε τα πράγματά του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με αφορμή το θέμα Μουζάλα

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης έκανε νέα επίθεση. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει την πρόταση Τσίπρα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις κομματικές χρηματοδοτήσεις και τα δάνεια των ΜΜΕ. Για να εκθέσει, όμως, τον Πρωθυπουργό, έθεσε ως βασική προϋπόθεση να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο τρίτο Μνημόνιο.

Το κοντράστ του εκνευρισμού που επικράτησε στα υπουργικά έδρανα (ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κάποια στιγμή δεν συγκρατήθηκε) και του ενθουσιασμού στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ (που χειροκρότησαν όρθιοι τον αρχηγό τους) δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε το δάχτυλο στην πληγή. Κυρίως, όμως, ανέβασε ταχύτητα σε σχέση με την προηγούμενη τακτική του, δείχνοντας ότι πλέον δεν φοβάται τις εκλογές. Και έτσι ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να επαναλάβει το ευχολόγιο περί εξάντλησης της τετραετίας.

Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στάθηκαν πιο ψηλά από τις περιστάσεις της λασπομαχίας. Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά περίπου ομονόησαν. Ανέδειξαν τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο Προσφυγικό και την προσπάθεια οικοδόμησης καθεστώτος και τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα συντηρητικότερα στοιχεία της Δεξιάς (Δ. Παπαγγελόπουλος, Β. Θάνου).

Ο Θεοδωράκης, εμφανώς απελευθερωμένος, ήταν ο πιο δυνατός ομιλητής της βραδιάς. Μίλησε με τεκμηρίωση και ονόματα και ανέδειξε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται ως ηθικός φάρος, την ώρα που στήνει το δικό του κομματικό κράτος και προσλαμβάνει τους πρωταγωνιστές άλλων πρωτοσέλιδων του Τύπου (το Χωνί). Το ραντεβού που έκλεισε ο Σταύρος με τη Φώφη για την Πέμπτη  υποδεικνύει ότι η σύμπνοια μπορεί να έχει συνέχεια.

Αν η συμπόρευση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ παραμένει ζητούμενο, για τον Πάνο Καμμένο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα είναι με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους. Λες και δεν το ήξεραν όσοι άκουγαν τις διαρροές ότι δήθεν μάζευε τα πράγματά του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με αφορμή το θέμα Μουζάλα….Τι ήξεραν; Οτι πιο πιθανό είναι να φύγει το Πεντάγωνο από τη θέση του, παρά ο Πάνος από το Πεντάγωνο. Εκτός αν το πάρει μαζί του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...