884
Ακόμα και ο «βασιλιάς» ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τον σπουδαίο Κέβιν Ντουράντ | Cary Edmondson-USA TODAY Sports / Reuters

Με τέτοιον Ντουράντ τι να σου κάνει κι ο ΛεΜπρόν;

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουνίου 2017, 12:43
Ακόμα και ο «βασιλιάς» ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τον σπουδαίο Κέβιν Ντουράντ
|Cary Edmondson-USA TODAY Sports / Reuters

Με τέτοιον Ντουράντ τι να σου κάνει κι ο ΛεΜπρόν;

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουνίου 2017, 12:43

Στην κανονική περίοδο είχαν το καλύτερο ρεκόρ νικών απ’ όλες τις άλλες ομάδες του ΝΒΑ. Βεβαίως, κατέλαβαν την πρώτη θέση. Στα play-offs είναι ασταμάτητοι. Μετά τον τρίτο τελικό, τα ξημερώματα, συμπλήρωσαν ένα εντυπωσιακό σερί 15-0. Είναι αήττητοι από τις 10 Απριλίου. Μετρούν 29 νίκες στα 30 τελευταία παιχνίδια. Μόλις μία ήττα, σε regular season και play-offs, το τελευταίο τρίμηνο. Με αυτή τους τη «φόρα» οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς πήγαν στο Κλίβελαντ για το 3-0 απέναντι στους Καβαλίερς – και το έκαναν, με 118-113. Πλέον, χρειάζονται άλλη μία νίκη, όμως θεωρούνται -ήδη- πρωταθλητές. Καμία ομάδα στην ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει ένα 3-0 στους Τελικούς. Και αυτοί οι Ουόριορς, του Κέβιν Ντουράντ, είναι απίθανο να χάσουν και τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια της σειράς.

Οι Καβαλίερς κατάλαβαν ότι οι «απέναντι» έχουν περισσότερο ταλέντο, από το πρώτο κιόλας ματς (113-91) στο Γκόλντεν Στέιτ. Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει, μελετώντας τα dvd στο «σκάουτινγκ», ήταν η «δίψα» των Ουόριορς για το δαχτυλίδι. Το συνειδητοποίησαν βλέποντας τον Ντουράντ να «καρφώνει» έξι φορές στον αγώνα. Το game 2 απέδειξε ότι το Γκόλντεν Στέιτ δεν κερδίζει, απλώς. Τρομάζει. Οι Ουόριορς έβαλαν 40 πόντους στην πρώτη περίοδο, 132 στο σύνολο, ενώ το «δίδυμο» Ντουράντ – Κάρι πέτυχε τους 65 από αυτούς.

2017-06-08T041008Z_22767538_NOCID_RTRMADP_3_NBA-FINALS-GOLDEN-STATE-WARRIORS-AT-CLEVELAND-CAVALIERS
Ντουράντ και Κάρι. Η χαρά του φίλου του μπάσκετ

Τι να σου κάνει και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς; Στα δύο πρώτα ματς ήταν απελπιστικά μόνος. Στο τρίτο, τη νύχτα, ήταν ο ΛεΜπρόν που ξέρουμε και αγαπάμε, έστω κι αν στο τέλος έδειξε να ξεμένει από δυνάμεις. Σκόραρε 27 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 39 συνολικά, με 15/27 προσπάθειες, μάζεψε 11 ριμπάουντ, μοίρασε εννέα ασίστ, έκανε ένα κλέψιμο και ένα κόψιμο στα 46 λεπτά που αγωνίστηκε. Δυο λεπτά κάθισε στον πάγκο, όλα κι όλα. Κι όμως, στο τέλος έφυγε ηττημένος από το παρκέ. Είναι φοβερό για μία ομάδα να νιώθει πως, ακόμα κι αν κάνει το τέλειο παιχνίδι, ίσως να μην είναι αρκετό.

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους, ο τρίτος τελικός ήταν πραγματικό ντέρμπι, όμως είχε την ίδια κατάληξη. Οι Καβαλίερς το πάλεψαν όσο μπορούσαν, και η αλήθεια είναι πως -αυτή τη φορά- οι «Πολεμιστές»… τα χρειάστηκαν. Ο ΛεΜπρον το είχε πάρει προσωπικά, και σκόραρε ακατάπαυστα από την αρχή. Οι Ουόριορς, χάρη στα τρίποντά τους (ιδίως του Τόμπσον, που… έκανε πάρτι από τη γραμμή των 7,25), δεν έχασαν την επαφή τους με το σκορ. Το ημίχρονο τους βρήκε να προηγούνται. Αλλά στην τρίτη περίοδο, όταν ο ΛεΜπρον βρήκε βοήθεια στην επίθεση από τον Ιρβινγκ, οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα στο σκορ, και μπήκαν στο τελευταίο δωδεκάλεπτο με 94-89.

2017-06-08T013423Z_2006171517_NOCID_RTRMADP_3_NBA-FINALS-GOLDEN-STATE-WARRIORS-AT-CLEVELAND-CAVALIERS
ΛεΜπρόν Τζέιμς και Ντουράντ σε μία από τις πολλές μεταξύ τους μονομαχίες

Τα πάντα κρίθηκαν στα τρία τελευταία λεπτά. Με μακρινό σουτ ο Σμιθ «έγραψε» το 113-107, ξεσηκώνοντας την εξέδρα, όμως σε εκείνο το σημείο (για την ακρίβεια, μετά το 113-109) «μίλησε» ο Ντουράντ, που πέτυχε πέντε συνεχόμενους πόντους. Τότε, στα 46″ πριν από το τέλος, οι Καβαλίερς κατέρρευσαν. Με ένα εντυπωσιακό 11-0 στο τελευταίο δίλεπτο, οι Ουόριορς νίκησαν και πάλι. Ο Ντουράντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών (31 πόντοι). Τον ακολούθησαν, ο Τόμπσον με 30 και ο Κάρι με 26. Για τους Καβαλίερς, ο «Βασιλιάς» σκόραρε 39 και ο Ιρβινγκ 38. Τα εννέα εύστοχα τρίποντα των Ουόριορς στην πρώτη περίοδο είναι ρεκόρ στην ιστορία των Τελικών, ενώ οι 21 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες τους, η καλύτερη επίδοση σε αυτή την κατηγορία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο Κλέι Τόμπσον είχε 6/11 τρίποντα. Ο Στίβεν Κάρι ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ της αναμέτρησης και έκανε μόνον ένα λάθος σε 39 λεπτά. Ο Ντρέιμοντ Γκριν άγγιξε το triple-double (8 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ). Ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, όμως, ήταν -μακράν- ο Κέβιν Ντουράντ. Γι’ αυτό αποκτήθηκε, άλλωστε: για να ρίξει από τον «θρόνο» του ΝΒΑ τους Καβαλίερς του ΛεΜπρον. Στους Τελικούς του 2016 οι Καβαλίερς είχαν κατακτήσει τον τίτλο σχετικά εύκολα, όμως εφέτος υπάρχει ο «KD». Πλέον, αυτός είναι το μεγαλύτερο μέγεθος στο παρκέ – και απέχει μία νίκη από το δαχτυλίδι που ονειρευόταν από τότε που υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Εχει κερδίσει τα πάντα, εκτός απ’ αυτό – και τώρα ήρθε η ώρα του.

2017-06-02T045203Z_138466840_NOCID_RTRMADP_3_NBA-FINALS-CLEVELAND-CAVALIERS-AT-GOLDEN-STATE-WARRIORS
Ο Ντουράντ καρφώνει μπροστά στα μάτια του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Ο ΛεΜπρον, ο καλύτερα αμειβόμενος μπασκετμπολίστας του Κόσμου -σύμφωνα με τη χθεσινή λίστα του Forbes-, θα παρηγορηθεί με τα 86,2 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε από το συμβόλαιό του με τους Καβαλίερς και τους προσωπικούς του χορηγούς μέσα στη σεζόν. Είναι δεύτερος, σε ετήσια έσοδα, μεταξύ των αθλητών όλων των σπορ. Πρώτος είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο (93 εκατομμύρια δολάρια) και τρίτος ο Λιονέλ Μέσι (80 εκατομμύρια δολάρια). Κανείς άλλος δεν ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια – ο τέταρτος, ο διάσημος τενίστας Ρότζερ Φέντερερ- κέρδισε «μόνο» 64 εκατομμύρια.

Η σειρά των Τελικών συνεχίζεται, πάλι στο Κλίβελαντ, στις 9/6 (4 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας). Οι Καβαλίερς θα τα δώσουν όλα για τη νίκη «της τιμής», για να αποφύγουν τη… σκούπα από τους αντιπάλους τους. Οι Ουόριορς θα επιδιώξουν να φτάσουν στο 16-0 στα play-offs, επίδοση που κανείς από τους αναλυτές του ΝΒΑ δεν είχε προβλέψει. Εκτός εάν… Εκτός εάν προτιμήσουν να πανηγυρίσουν τον τίτλο μπροστά στο κοινό τους (ο πέμπτος αγώνας, αν χρειαστεί, θα γίνει στο Γκόλντεν Στέιτ. Αλλά, ποιος το ρισκάρει;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...