915
Το ουκρανικό πυροβολικό βάλλει κατά ρωσικών θέσεων | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Με τα νέα όπλα από το ΝΑΤΟ ξεκίνησε η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 11:22
Το ουκρανικό πυροβολικό βάλλει κατά ρωσικών θέσεων
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Με τα νέα όπλα από το ΝΑΤΟ ξεκίνησε η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 11:22

Η Ουκρανία έστειλε για πρώτη φορά δυτικά άρματα μάχης σε μια μεγάλη επίθεση στο νότιο μέτωπο που ενδεχομένως να σηματοδοτεί την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής της.

Τα άρματα μάχης Leopard II εθεάθησαν στην περιοχή της Ζαπορίζια, όπου σημειώνονταν σφοδρές μάχες την Πέμπτη.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας διέψευσε τις αναφορές ότι η αντεπίθεση είχε αρχίσει. Αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην Telegraph υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια φάση της αντεπίθεσης, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτή η επίθεση φαίνεται να είναι μέρος της μεγάλης αντεπίθεσης.

Οι ίδιοι είπαν ότι οι Ρώσοι προέβαλαν «σθεναρή αντίσταση» και ότι οι Ουκρανοί είχαν υποστεί απώλειες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Ρίσι Σούνακ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» για την «εξελισσόμενη» κατάσταση.

Η Ρωσία δημοσίευσε ένα βίντεο με μια μακρά φάλαγγα ουκρανικών οχημάτων που δέχεται επίθεση, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε προσωπικά για τις «βαριές απώλειες» των Ουκρανών.

Η ουκρανική επίθεση φάνηκε να επικεντρώνεται γύρω από την πόλη της πρώτης γραμμής, Ορίχιβ, την οποία ελέγχουν οι Ουκρανοί, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το Κίεβο σκόπευε να προωθηθεί προς την ακτή και να αποκόψει την πρόσβαση της Ρωσίας στην Κριμαία.

Ωστόσο, η Ρωσία υποστήριξε ότι απέκρουσε σε μεγάλο βαθμό την επίθεση. Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η αντεπίθεση θα ήταν δύσκολη, ακόμη και με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Οι Ρώσοι έχουν προετοιμάσει πολυεπίπεδες αμυντικές γραμμές βάθους πολλών χιλιομέτρων στη Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένων ναρκοπεδίων, χαρακωμάτων και παγίδων αρμάτων.

Νωρίτερα, ρωσικές πηγές ανέφεραν «το ένα κύμα μετά το άλλο» ουκρανικών επιθέσεων πεζικού και τεθωρακισμένων στα νότια της χώρας για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε στον Πούτιν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας είχαν αποκρούσει μια μεγάλη επίθεση της 47ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας σε μια δίωρη μάχη στην Ζαπορίζια το πρωί της Πέμπτης.

Ρωσικές εικόνες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κυκλοφόρησαν σε φιλοκρεμλινικά social media έδειχναν πολλά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο αρμάτων μάχης Leopard, σε μια διασταύρωση έξω από τη Μαλάγια Τοκμάτσκα.

Οι εικόνες έδειχναν κάποια οχήματα να καίγονται αφού είχαν χτυπηθεί από νάρκες ή πυροβολικό.

Στρατιωτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένα από τα Leopard ήταν μεταξύ των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι «εν μέσω μιας εξαιρετικά πολύπλοκης επιχειρησιακής εικόνας, οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται κατά μήκος πολλών τομέων του μετώπου. Στις περισσότερες περιοχές η Ουκρανία έχει την πρωτοβουλία».

Οπως σημειώνει η Telegraph, κανένας από τους ισχυρισμούς σχετικά με την πρόοδο της μάχης δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα και πιθανότατα αποτελούσε μέρος των εκστρατειών προπαγάνδας των δύο πλευρών.

Στρατιωτικοί αναλυτές όμως επιβεβαίωσαν, με βάση τα βίντεο που κυκλοφορούν ότι η μάχη βρισκόταν σε εξέλιξη και έδειξαν ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί προηγμένα δυτικά όπλα στη μάχη.

Ρώσοι μπλόγκερ, πολλοί από τους οποίους έχουν στενούς δεσμούς με τον στρατό και έχουν συνηθίσει να υποβαθμίζουν τις ουκρανικές επιτυχίες, ισχυρίστηκαν ότι πολλαπλές επιθέσεις αποκρούστηκαν κοντά στην ουκρανικά ελεγχόμενη πόλη Ορίχιβ της μετωπικής γραμμής.

«Οι ενεργές επιχειρήσεις άρχισαν γύρω στις 3 π.μ., οι πιο έντονες μάχες σημειώθηκαν στην περιοχή Νοβονταλινίβκα, νοτιοδυτικά του Ορίχιβ. Ο εχθρός κατόρθωσε να καταλάβει τις θέσεις της φρουράς των εξεδρών του 291ου μηχανοκίνητου τυφεκιοφόρου συντάγματος», έγραψε ένας Ρώσος, επικαλούμενος επαφές στο μέτωπο.

Αλλος μπλόγκερ ανέφερε ότι «το ένα κύμα μετά το άλλο του εχθρού προσπαθεί να διασπάσει την άμυνά μας στην περιοχή της Μαλάγια Τοκμάτσκα», ένα χωριό στην ίδια περιοχή. Υποστήριξε ότι οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με βαριές απώλειες.

Ένα ρωσόφωνο κανάλι στο Telegram που ισχυρίζεται ότι έχει επαφές και στις δύο πλευρές του μετώπου, ανέφερε ότι η Ρωσία είχε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες.

«Η Ουκρανία αντεπιτίθεται», ο τίτλος στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του Economist με το σήμα της ελπίδας «ντυμένο» με τα ουκρανικά χρώματα

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην αξιωματικός των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος έχει ασκήσει σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Κρεμλίνου στον πόλεμο, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας φαίνεται να τα έχουν πάει καλά μέχρι τώρα αμυνόμενες, αλλά προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα επιτεθεί σε άλλες περιοχές.

Οι επιθετικές επιχειρήσεις στο νότιο μέτωπο φάνηκε να ξεκινούν τη Δευτέρα, με επιθέσεις γύρω από το χωριό Βέλικο Νοβοσίλκα, 75 χλμ ανατολικά του Ορίχιβ.

Η Ουκρανία συνέχισε επίσης να προελαύνει γύρω από το Μπαχμούτ στο Ντονμπάς, και να στηρίζει τις διασυνοριακές επιδρομές των ρωσικών πολιτοφυλακών κατά του Κρεμλίνου βορειότερα.

Ο στόχος της ουκρανικής ώθησης γύρω από το Ορίχιβ φαίνεται να είναι το Τόκμακ, ένα χωριό περίπου 30 χλμ νοτιότερα που χρησιμεύει ως κέντρο της ρωσικής άμυνας στην κεντρική περιοχή Ζαπορίζια.

Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί γύρω από το Καμενσκόγιε, στο δυτικό άκρο της γραμμής.

Οπως ανέφερε η Telegraph, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο σημείο θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της επίθεσης των Ουκρανών. Αν «σπάσει» η ρωσική γραμμή στην περιοχή Ζαπορίζια, η Ουκρανία θα απειλήσει τη χερσαία γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία.

Αλλωστε, ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, είχε δηλώσει πρόσφατα στην Telegraph ότι στόχος τους ήταν η Μελιτούπολη, από την οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν την Κριμαία.

Παράλληλα, η τρίτη ταξιαρχία εφόδου της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι προχώρησε άλλα 1,2 χιλιόμετρα γύρω από το Μπαχμούτ και πρόσθεσε ότι περίπου 30 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν.

Μεγάλες εκρήξεις αναφέρθηκαν ακόμα σε βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Λουγκάνσκ. Ρωσικές πηγές τις απέδωσαν σε πυραύλους Κρουζ Storm Shadow που πήραν οι Ουκρανοί από τη Βρετανία.

Πάντως, ανώτερος ουκρανός στρατιωτικός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η επίθεση είχε αρχίσει και άφησε να εννοηθεί ότι οι ρωσικές αναφορές ήταν υπερβολικές.

«Οταν η επίθεση ξεκινήσει, δεν θα χρειαστεί να ζητήσετε επιβεβαίωση», δήλωσε ο αξιωματούχος στην Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...