605
Ο χάρτης των νήσων Ολαντ που βρίσκονται στη Βαλτική, μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας. Εδώ διεπράχθη το αδίκημα | Shutterstock

Πού γίνεται να πληρώνεις 121.000 € για υπερβολική ταχύτητα;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 18:14
Ο χάρτης των νήσων Ολαντ που βρίσκονται στη Βαλτική, μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας. Εδώ διεπράχθη το αδίκημα
|Shutterstock

Πού γίνεται να πληρώνεις 121.000 € για υπερβολική ταχύτητα;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 18:14

Σε έναν φινλανδό επιχειρηματία, κάποιον Αντερς Βίκλουφ, 76 ετών, η Τροχαία επέβαλε πρόστιμο 121.000 ευρώ επειδή οδηγούσε το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα. Ακούγεται εξωφρενική είδηση, ιδίως αν συνδυαστεί με τον φάκελο του συγκεκριμένου οδηγού, ο οποίος άλλες δύο φορές στο παρελθόν πλήρωσε υπέρογκα πρόστιμα για οδικές παραβάσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στη Φινλανδία ισχύει ένα ιδιότυπο σύστημα επιβολής τέτοιου είδους προστίμων, που βασίζεται στο εισόδημα του παραβάτη.

Ο Βίκλουφ υπερέβη το όριο ταχύτητας (50 χλμ./ώρα) κινούμενος σε έναν δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, κοντά στην πόλη Μάριεχαμν, πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Ολαντ (είναι νησιωτικό σύμπλεγμα της Βαλτικής, μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας, υπαγόμενο στη Φινλανδία, αλλά με κατοίκους που μιλούν ένα σουηδικό ιδίωμα). Το νόστιμο στην υπόθεση είναι ότι την είδηση κυκλοφόρησε η τοπική εφημερίδα των νησιών Ολαντ, η οποία ανήκει εν μέρει και στον Βίκλουφ.

Στους εργαζομένους του, λοιπόν, ο επιχειρηματίας είπε ότι πήγαινε με 82 χλμ./ώρα., είδε την πινακίδα που εντελώς απρόσμενα ορίζει μείωση του ορίου ταχύτητας από 70 χλμ./ώρα σε 50 χλμ./ώρα, φρενάρισε και άρχισε να επιβραδύνει, ωστόσο δεν πρόλαβε να πιάσει το νέο, χαμηλό όριο. Κατ’ ομολογίαν του, όμως, υπερέβαινε και το προηγούμενο όριο.

Με το νέο πρόστιμο που «εισέπραξε», ο Βίκλουφ τρίτωσε τις επιτυχίες του στο βολάν: το 2015 είχε πληρώσει πρόστιμο 95.000 ευρώ για υπερβολική ταχύτητα, ενώ το 2018 η παράβαση που έκανε του είχε κοστίσει 63.680 ευρώ. Τότε του είχαν αφαιρέσει και το δίπλωμα οδήγησης για 10 ημέρες.

Μιλώντας στους δικούς του συντάκτες, στους υπαλλήλους του, ο παραβάτης οδηγός έκανε και ειρωνικά πολιτικά σχόλια: «Εχω ακούσει ότι η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη, οπότε ελπίζω ότι τα χρήματά μου θα καλύψουν κάποια τρύπα». Ο Βίκλουφ έχει καλή φήμη στα νησιά και τα τοπικά media –ακόμη και όσα δεν του ανήκουν– τον χαρακτηρίζουν με τη αποπνέουσα σεβασμό φράση «Ο βασιλιάς των Ολαντ» (βασιλιάς λόγω της περιουσίας του, βέβαια).

Ο Βίκλουφ είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος, φιλότεχνος και Μαικήνας των Τεχνών. Ξεκίνησε την επιχειρηματική δράση του το 1969 ως εισαγωγέας γερμανικών αυτοκινήτων και σταδιακά δημιούργησε την επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Ο όμιλός του σήμερα περιλαμβάνει παντοπωλεία, εισαγωγικές εταιρείες, ναυτιλιακές εταιρείες, εταιρείες ελικοπτέρων και άλλα πολλά. Το πρόστιμο των 121.000 ευρώ ισοδυναμεί με το μισό του εισοδήματός του σε 14 ημέρες.

Στη Φινλανδία οι ποινές υπολογίζονται τόσο με βάση τη σοβαρότητα της παράβασης όσο και με βάση το εισόδημα του δράστη από τη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για έναν αριθμό που η αστυνομία μπορεί να ελέγξει άμεσα, ακόμη και μέσω smartphone, μόλις συνδεθεί με την κεντρική βάση δεδομένων των φορολογουμένων. Το φινλανδικό κράτος εφαρμόζει το σύστημα των «ημερήσιων προστίμων», το οποίο υπολογίζεται με βάση το ημερήσιο διαθέσιμο εισόδημα του παραβάτη – συνήθως οι αστυφύλακες της Τροχαίας διαιρούν το ημερήσιο εισόδημα διά του δύο, έτσι ο παραβάτης ενδέχεται να λάβει πολλά «ημερήσια πρόστιμα» αν υπερβεί πολλές φορές το όριο ταχύτητας.

Η Repubblica σχολίασε ότι ο Βίκλουφ μπορεί να θεωρηθεί και ρέκορντμαν στον τομέα των οδικών προστίμων, αφού στη σούμα επικρατεί των ανταγωνιστών του. Το 2002, ο Ανσι Βανιόκι, πρώην διευθυντής της Nokia, έλαβε πρόστιμο 116.000 ευρώ καθώς συνελήφθη να οδηγεί τη μοτοσικλέτα του με 75 χλμ./ώρα σε ζώνη 50 χλμ./ώρα. Το 2015 ο επιχειρηματίας Ρέιμα Κούισλα έλαβε πρόστιμο 54.000 ευρώ για οδήγηση πάνω από το όριο ταχύτητας των 50 χλμ./ώρα. Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, η Ελβετία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ επιβολής οδικών προστίμων: το 2010 ένας σουηδός οδηγός που πιάστηκε να οδηγεί με 290 χλμ./ώρα καταδικάστηκε να πληρώσει 3.600 ελβετικά φράγκα κάθε ημέρα επί 300 ημέρες!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...