458
Ο kickboxer Αμπού Αζαϊτάρ και ο άναξ σε φωτογραφία που ανήρτησε στα σόσιαλ μίντια ο πρώτος | Instagram

Μαρόκο: Ο βασιλιάς βαρέθηκε και… ποζάρει με kickboxer

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2023, 10:31
Ο kickboxer Αμπού Αζαϊτάρ και ο άναξ σε φωτογραφία που ανήρτησε στα σόσιαλ μίντια ο πρώτος
|Instagram

Μαρόκο: Ο βασιλιάς βαρέθηκε και… ποζάρει με kickboxer

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2023, 10:31

Με την περίεργη ιστορία της οικειοθελούς «εξαφάνισης» του βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ καταπιάστηκε η Corriere della Sera. Εγραψε ότι γίνεται σούσουρο στο παλάτι, ότι οι αυλικοί έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα στόματά τους και να μουρμουρίζουν. Οχι ότι συμβαίνει κάτι πραγματικά σκανδαλώδες, όμως ο βασιλιάς είναι ακριβοθώρητος. Δεν τον βρίσκουν καν οι δικοί του άνθρωποι, ούτε η βασίλισσα Λάλα Σάλμα… Πού είναι ο μεγαλειότατος; Στο… Instagram, σε πόζες με τον αγαπημένο φίλο του Αμπού Αζαϊτάρ, έναν 32χρονο kickboxer που έχει περάσει και από τις γερμανικές φυλακές, όπως δεν παρέλειψαν να θυμίσουν οι Ιταλοί.

Σύμφωνα με τους αυλικούς, πέρυσι ο Μοχάμεντ απουσίασε 200 ημέρες από τον θρόνο του. Οι παλατιανοί μπορεί να μην ανησυχούν για τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, για τη ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στον τουρισμό ή για την αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας, φοβούνται όμως για την επιρροή που ασκεί στον βασιλιά ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο πρωταθλητής του kickboxing. «Δεν τον ενδιαφέρει η εξουσία, το μόνο που θέλει είναι να κάνει τη ζωή του» μουρμουρίζουν. Εντάξει, «τον ενδιαφέρον και τα πάρτι, τα κασμιρένια κοστούμια» κ.λπ.

Μαζί με τον Αμπού, δυναμική παρουσία κάνουν ως νέοι φίλοι του βασιλιά και συγγενείς του, τα αδέλφια του Οτμαν και Ομάρ. Από τότε που τους γνώρισε, ο βασιλιάς πέρασε περισσότερο καιρό στο εξωτερικό παρά στο Μαρόκο. Δεν πήγε στην κηδεία της Ελισάβετ της Αγγλίας, στο Λονδίνο, ούτε στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στην Αλγερία. Η Corriere έγραψε ότι «πέρα από το κουτσομπολιό, το ερώτημα είναι πολιτικό, διότι το Μαρόκο είναι συνταγματική μοναρχία και ο βασιλιάς έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε σημαντικό θέμα». Οι αυλικοί είναι γλαφυροί: «Είμαστε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος» λένε.

Και η συντηρητική ελίτ της χώρας, η πραγματική οικονομική και πολιτική εξουσία, ανατριχιάζει βλέποντας τον Μοχάμεντ να φωτογραφίζεται με τον kickboxer και όχι με τη σύζυγό του, τη βασίλισσα. Και λυπούνται συγχρόνως, επειδή ο βασιλιάς διαψεύδει τις προσδοκίες που γέννησε η στέψη του. Το 1999, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του, βασιλιά Χασάν, ο Μοχάμεντ έδειχνε πολύ δραστήριος. Απέλυσε τους ανθρώπους του πατέρα του και άρχισε έρευνες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί βασιλείας του. Μεταρρύθμισε τον ισλαμικό νομικό κώδικα, έχτισε υποδομές. Ολοι πίστευαν ότι θα απελευθέρωνε το Μαρόκο από τα φεουδαρχικά δεσμά.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, μάλιστα τα Pandora Papers αποκάλυψαν την οικονομική διαφθορά επί ημερών Μοχάμεντ και τις υπεράκτιες επενδύσεις της μαροκινής ελίτ. Η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας κάνει ακόμη και τους φιλάθλους στα γήπεδα να φωνάζουν: «Κλέφτες, ληστεύετε τη χώρα!» Βέβαια, λίγοι είναι οι Μαροκινοί που τολμούν να προφέρουν τη λέξη «παραίτηση». Γίνεται, πάντως, λόγος για εφαρμογή του «ισπανικού μοντέλου», για αποχώρηση του Μοχάμεντ από τον θρόνο α λα Χουάν Κάρλος δηλαδή. Μόνο που στο Μαρόκο η Βουλή δεν έχει τέτοια δικαιώματα, να ψηφίσει και να τον απομακρύνει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...