293
Διαδηλωτής κατά του ρατσισμού με αντιδιαδηλωτή διαπληκτίζονται στο Λονδίνο | REUTERS/Dylan Martinez

Λονδίνο: Συγκρούσεις ακροδεξιών με διαδηλωτές κατά του ρατσισμού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2020, 19:58
Διαδηλωτής κατά του ρατσισμού με αντιδιαδηλωτή διαπληκτίζονται στο Λονδίνο
|REUTERS/Dylan Martinez

Λονδίνο: Συγκρούσεις ακροδεξιών με διαδηλωτές κατά του ρατσισμού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2020, 19:58

Σε μια πόλη που είχε φροντίσει να κρύψει πίσω από σανίδες τα αγάλματά της, το Λονδίνο, διαδηλωτές κατά του ρατσισμού κατέβηκαν στους δρόμους, όπου συγκρούστηκαν με ακροδεξιούς που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση για να προστατεύσουν, όπως είπαν, μνημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω διασυνδέσεων με το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, η αστυνομία χώρισε δύο ομάδες περίπου 100 ανθρώπων η κάθε μια, με τη μία να φωνάζει «Black Lives Matter» και την άλλη ρατσιστικά συνθήματα. Κάποιοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους, ενώ εκτοξεύθηκαν μπουκάλια και πυροτεχνήματα.

Ανθρωποι που φορούσαν φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων, φώναζαν «Αγγλία, Αγγλία» και αυτοχαρακτηριζόμενοι ως πατριώτες, είχαν συγκεντρωθεί πλάι σε βετεράνους του στρατού για να προστατεύσουν το μνημείο του Κενοταφίου, σε μικρή απόσταση από την Τραφάλγκαρ.

Η ομάδα τραγουδούσε σε υποστήριξη του ακροδεξιού Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, γνωστού ως Τόμι Ρόμπινσον. «Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, είναι ένας από εμάς», φώναζαν επίσης, κοντά στο άγαλμά του στο οποίο άγνωστοι έγραψαν με σπρέι το περασμένο Σαββατοκύριακο «Ο Τσώρτσιλ ήταν ρατσιστής».

Σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων,  20 διαδηλωτές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ, κρατώντας πλακάτ του κινήματος Black Lives Matter, αν και διοργανωτές τους είχαν πει να μην συγκεντρωθούν φοβούμενοι συγκρούσεις.

 

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν επίσης σε συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της βόρειας Αγγλίας όπως το Λίβερπουλ και το Νιούκαστλ με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Βρετανία έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση για τα μνημεία προσωπικοτήτων που συνδέονται με το αποικιοκρατικό παρελθόν, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση αγάλματος του εμπόρου σκλάβων Εντουαρντ Κόλστον από διαδηλωτές που το πέταξαν στο λιμάνι του Μπρίστολ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ενόψει της διαδήλωσης στο Λονδίνο, αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων, περιλαμβανομένου του Τσώρτσιλ, του ηγέτη της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον οποίο διαδηλωτές αποκαλούν ξενόφοβο, καλύφθηκαν με πρόχειρες κατασκευές στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ταραχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...