571
Ο Χάρι καταφθάνει στο δικαστήριο του Λονδίνου, το πρωί της Τρίτης | REUTERS/Toby Melville

Λονδίνο: Ο Χάρι ξεσπάθωσε κατά των ταμπλόιντ στο δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 16:48
Ο Χάρι καταφθάνει στο δικαστήριο του Λονδίνου, το πρωί της Τρίτης
|REUTERS/Toby Melville

Λονδίνο: Ο Χάρι ξεσπάθωσε κατά των ταμπλόιντ στο δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 16:48

Για πρώτη φορά από το 1891, μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κατέθεσε την Τρίτη σε δικαστήριο.

Ο πρίγκιπας Χάρι, που εδώ και καιρό, μαζί με άλλες 100 γνωστές προσωπικότητες στη Βρετανία, έχει υποβάλει μήνυση κατά του ομίλου MGN που εκδίδει τις εφημερίδες Daily Mirror και Sunday Mirror, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 1996 ως το 2010, εν γνώσει των διευθυντικών τους στελεχών, η εταιρεία παρακολουθούσε τα προσωπικά του τηλέφωνα και τις κινήσεις του.

Ο Δούκας του Σάσεξ, ως ο βασικός ενάγων κατά του εκδοτικού ομίλου, υποστηρίζει πως πάνω από 140 δημοσιεύματα την επίμαχη περίοδο περιείχαν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή που δεν μπορεί παρά να βασίστηκαν σε υποκλοπές.

Την Τρίτη, κατά την πολύωρη κατάθεση, το δικαστήριο εστίασε σε 33 από αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν έναν τσακωμό με τον αδερφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, λεπτομέρειες από την σχέση του με την πρώην σύντροφο του Τσέλσι Ντέιβι, αλλά και έναν τραυματισμό που υπέστη ο πρίγκιπας Χάρι παίζοντας ράγκμπι.

Όπως επεσήμανε ο Χάρι, τα εν λόγω δημοσιεύματα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν οι πληροφορίες, κατέστρεψαν προσωπικές του σχέσεις και του προκάλεσαν «γενική παράνοια».

Ενάγοντες είναι ακόμα, μεταξύ άλλων, δύο ηθοποιοί, ο Μάικλ Τέρνερ και η Νίκι Σάντερσον, καθώς και η Φιόνα Γουάιτμαν, πρώην σύζυγος του ηθοποιού Πολ Γουάιτμαν.

Το σκίτσο της Τζούλια Κένζλερ μέσα από το δικαστήριο δείχνει τον Χάρι να καταθέτει – Courtesy of Julia Quenzler via REUTERS

Σε ένα απόσπασμα από την κατάθεσή του, σύμφωνα με τον Guardian, ο Χάρι είπε: «Πάντα αναρωτιόμουν, όταν έμπαινα σε ένα δωμάτιο με άγνωστους ανθρώπους, αν είχαν διαβάσει όλες αυτές τις ιστορίες και τι άποψη είχαν ήδη σχηματίσει για μένα με βάση αυτά που είχαν διαβάσει στα ταμπλόιντ. Οποιοδήποτε πλεονέκτημα ισχυρίζονταν οι άνθρωποι ότι είχα μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο ως “πρίγκιπας Χάρι”, ανατρεπόταν αμέσως, επειδή ήμουν αντιμέτωπος με κρίσεις και απόψεις που βασίζονταν σε όσα είχαν αναφερθεί για μένα, αληθινά ή όχι. Περίμενα ότι ο κόσμος θα σκεφτόταν “προφανώς θα αποτύχει, επειδή είναι παλαβός”.

Έχοντας δει να μεγαλώνω από μωρό (γεννημένος σε αυτή τη “συμβατική σχέση” χωρίς καμία επιλογή) και εξετάζοντας κάθε μου κίνηση, τα ταμπλόιντ γνώριζαν τις προκλήσεις και τον αγώνα για να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία που είχα να αντιμετωπίσω σε όλη την παιδική και ενήλικη ζωή μου και το να παίζουν με αυτό και να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους, νομίζω ότι είναι,  εγκληματικό».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, στην οποία αντιμετώπισε σκληρή επίθεση από τον δικηγόρο του ομίλου, ο Χάρι αποκάλυψε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν υποκλέψει ευαίσθητα μηνύματα της μητέρας του προς αυτόν, τρεις μόλις μήνες πριν σκοτωθεί στο Παρίσι.

Ο όμιλος MGN αρνείται τις κατηγορίες ενώ παράλληλα η νομική του υπηρεσία έχει ζητήσει να εκπέσουν οι κατηγορίες καθώς έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από τη διάπραξη των καταγγελλομένων αδικημάτων.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο εν λόγω όμιλος έχει παραδεχθεί παρακολουθήσεις τηλεφώνων, για τις οποίες μάλιστα έχει καταβάλει αποζημίωση 100 εκατομμύρια στερλίνες στα θύματα του, ενώ δημοσιογράφοι του, ανάμεσά τους και κάποιοι που έχουν γράψει ορισμένοι από τα επίμαχα δημοσιεύματα για τον Χάρι, έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης για παράνομη συλλογή πληροφοριών.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη παρόμοιες υποθέσεις κατά των εφημερίδων Daily Mail και Sun, σε βάρος των οποίων ο πρίγκιπας Χάρι έχει καταθέσει επίσης αγωγές για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών μαζί με τον Ελτον Τζον και άλλους.

Η κατάθεση του Χάρι θα συνεχιστεί και την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...