3740
Οπως στο Κίεβο, έτσι και στην Οδησσό, οι ουκρανοί στρατιώτες ετοιμάζονται για μάχη. Ακόμα και το άγαλμα στην πλατεία της πόλης είναι καλυμμένο με σακιά άμμου | REUTERS/Murad Sezer

Η 14η ημέρα του πολέμου: Ρωσικά άρματα μάχης στις παρυφές του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 06:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/03/2022, 23:22
Οπως στο Κίεβο, έτσι και στην Οδησσό, οι ουκρανοί στρατιώτες ετοιμάζονται για μάχη. Ακόμα και το άγαλμα στην πλατεία της πόλης είναι καλυμμένο με σακιά άμμου
|REUTERS/Murad Sezer

Η 14η ημέρα του πολέμου: Ρωσικά άρματα μάχης στις παρυφές του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 06:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/03/2022, 23:22

Η Ουκρανία μετρά πλέον 14 ημέρες ρωσικής εισβολής —ήταν ξημέρωμα Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να προσβάλουν τα ρωσοουκρανικά σύνορα. Δύο εβδομάδες με τις ουκρανικές πόλεις να βομβαρδίζονται, να καταστρέφονται και να πολιορκούνται από τους Ρώσους. Υπάρχει ελπίδα; Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο αντιμαχόμενων κρατών συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της —αναμένεται και επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν– αλλά πρόοδος δεν υπήρξε. Την ίδια ώρα εξάλλου άμαχοι συνέχισαν να σκοτώνονται — και χιλιάδες άλλοι να εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν…

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:11 Ανήσυχο το ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

22:15 Η Ρωσία, διά του υπουργείου Αμυνας, συμφώνησε να επιτρέψει σε ομάδα ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε αναφέρει νωρίτερα την Πέμπτη ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

21:39 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος). Προσθέτει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο ενώ προς άλλους προορισμούς θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

21:30 Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν απασχολεί μόνο την ήπειρό μας και τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα είχε την Πέμπτη επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την εκτυλισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Και μάλιστα «βάσει των σχέσεων που έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ως μέλος των BRICS», η Νότια Αφρική προσεγγίστηκε για να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, ανέφερε ο πρόεδρος σε ανάρτησή του.

20:44 Η μεγάλη έξοδος από την Ουκρανία συνεχίζεται, παράλληλα με την εκκένωση πόλεων που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου.

Ειδικότερα από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα. Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν με δυσκολία» από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Ουκρανοί πρόσφυγες που στεγάζονται πρόχειρα στη Βαρσοβία | Jacek Marczewski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

20:06 Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως το τέλος του έτους.

19:53 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

19:43 Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, πριν από το χτύπημα της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις στη Μαριούπολη, άλλα δύο ουκρανικά μαιευτήρια δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το νοσοκομείο στη Μαριούπολη «δεν είναι το μόνο» που έχει δεχθεί επίθεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζέιμι Ναδάλ, επικεφαλής του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) στην Ουκρανία.

19:19 Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, o Όλεγκ Ουστένκο, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτίρια και άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

18:52 Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

18:34 Η Warner Music Group ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η δισκογραφική εταιρεία εκπροσωπεί κορυφαίους μουσικούς όπως ο Εντ Σίραν, ο Νιλ Γιάνγκ και οι Coldplay

18:10 «Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης είναι απάνθρωπη, σκληρή και τραγική. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου. Χρειαζόμαστε πλήρη έρευνα», δήλωσε.

! 17:37 Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

17:31 Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είπε ότι ήταν αδύνατο να ταυτοποιηθούν πολλοί από τους θαμμένους στους ομαδικούς τάφους που έχουν σκάψει. «Δεν έχουμε την ευκαιρία να τους θάψουμε σε ιδιωτικούς τάφους», τόνισε.

Τα νεκροτομεία ξεχειλίζουν και οι σοροί παραμένουν σε σπίτια. Οι ντόπιοι δένουν τα χέρια και τα πόδια του σώματος, τα καλύπτουν και να τα αφήνουν έξω από το σπίτι.

Ο αντιδήμαρχος είπε χθες ότι τουλάχιστον 1.200 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης. «Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος», πρόσθεσε.

16:39 Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, βρίσκεται στην Πολωνία για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα.

Σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ – «και η δέσμευσή τους στο άρθρο 5 είναι σιδερένια».

Για τον λαό της Ουκρανίας, είπε ότι «έχει υποφέρει πάρα πολύ και αυτό που τους συμβαίνει είναι ανήθικο».

16:32 Ο Αλεξάντερ Βολκόφ, θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ -και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού- φωτογραφίζεται με στρατιωτική στολή, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του, Ουκρανία.

16:27 Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε: «Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές από τον αέρα και τα τετράγωνα πρόσβασης σε νηοπομπές βοήθειας. Απαιτείται ασφαλής διέλευση, τώρα».

16:03 Η Κίνα ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε o κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο».

«Ελπίζουμε να δούμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο να σταματούν το ταχύτερο δυνατό», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο Ουάνγκ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο Ουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν και να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να προληφθεί κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετέδωσε επίσης το CCTV.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την οποία επίσης δεν έχει χαρακτηρίσει «εισβολή».

15:35 Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.

! 15:06 «Υπερασπιζόμαστε το κράτος μας για 15η μέρα. Εμείς επιμείναμε. Ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις σε βασικές περιοχές. Χάρη στον στρατό μας, την Εθνική Φρουρά, τους συνοριοφύλακες, την αστυνομία και όλους όσοι εντάχθηκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτό είναι το πεπρωμένο μας», είπε σε διάγγελμά του σήμερα ο oυκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι παράλληλα υπέγραψε νόμο για την αναγκαστική κατάσχεση της περιουσίας όλων των Ρώσων στην Ουκρανία.

Δείτε περισσότερα εδώ.

14:42 Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. «Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά» είπε.

14:27 Απαγόρευση στις εξαγωγές εξοπλισμού μέχρι το τέλος του 2022 σε μία σειρά από τομείς επιβάλλει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε μεταξύ άλλων τις εξαγωγές εξοπλισμού στους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και του αυτοκινήτου. Παράλληλα, απαγορεύονται οι εξαγωγές ηλεκτρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Συνολικά, περισσότερα από 200 είδη συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο αναστολής εξαγωγών.

13:55 Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα, δήλωσε ο oυκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο.

Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

«Ζητήσαμε επισήμως οι (ρώσοι) κατακτητές να μας παραχωρήσουν διαδρόμους για να επιδιορθώσουμε τις γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού» σημείωσε.

13:32 Η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott International ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας νέων ξενοδοχείων καθώς και τη μελλοντική ανάπτυξη μονάδων και τις επενδύσεις στη Ρωσία, ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Marriott International θα κλείσει τα εταιρικά της γραφεία στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Hilton Worldwide Holdings και της Hyatt Hotels που ανακοίνωσαν αντίστοιχες κινήσεις.

«Τα ξενοδοχεία μας στη Ρωσία ανήκουν σε τρίτα μέρη και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την δυνατότητα να παραμείνουν ανοικτά αυτά τα ξενοδοχεία», ανέφερε η εταιρεία.

13:25 Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο γνωστοποίησε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αύριο Παρασκευή.

Ο Νιινίστο, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε να διευκρινίσει τι θα πει στον Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο της Φινλανδίας εξετάζει αυτή την περίοδο τις επιλογές της χώρας για την ενίσχυση της εθνικής της ασφάλειας.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

13:11 Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε σήμερα «εγκλήματα πολέμου» τον βομβαρδισμό νοσοκομείων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου ένα μαιευτήριο επλήγη χθες, Τετάρτη, στη Μαριούπολη προκαλώντας, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, τον θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού.

«Βλέπουμε πως βομβαρδίζουν νοσοκομεία. Επιτίθενται ακριβώς στον άμαχο πληθυσμό αδιακρίτως, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράττοντας πιθανότατα εγκλήματα πολέμου, και αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα», δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν, κοντά στη Μαδρίτη.

12:45 Ανθρωπιστικό κονβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

«Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

12:15 Πιστός στο αφήγημα της Μόσχας ότι φταίει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, ο Σεργκέι Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με τον ουκρανό υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι θέσεις που επανέλαβε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας:

– Η Δύση δημιούργησε αυτή τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

– Η Ουκρανία εξελίχθηκε σε δυτικό φερέφωνο.

– Δεν θέλουμε τη στρατικοποίηση της Ουκρανίας.

– Δεν θέλουμε δίπλα μας μία χώρα που ελέγχεται από τους ναζί.

– Θέλουμε η Ουκρανία να είναι «ουδέτερη».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, στη Λευκορωσία.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους».

Ο Λαβρόφ την ώρα των συνομιλιών (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency via Getty Images)

Παράλληλα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», επέμεινε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

!! 11:55 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια της Τουρκίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δύσκολη η συζήτηση, έκανε ό,τι μπορούσα για διπλωματική λύση», είπε ο ουκρανός υπ. Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών, περιγράφοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη ως τραγική και τον Λαβρόφ να αδυνατεί να εγγυηθεί ασφαλή διάδρομο για τους αμάχους.

Δεν υπήρξε αποτέλεσμα ούτε καν στο αίτημα για κατάπαυση του πυρός ενός 24ωρου, είπε ο Ντμίτρο Κούλεμπα, ο οποίος πάντως δήλωσε έτοιμος για νέο γύρο συνομιλιών υπό την παρούσα σύνθεση.

11:02 Οπως μετέδωσε το Reuters, η Βρετανία αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ρώσου ολιγάρχη και ιδιοκτήτη εδώ και 19 χρόνια της Τσέλσι. Η άδεια της ομάδας θα είναι υπό διαρκή έλεγχο, αλλά θα συνεχίσει να συμμετέχει κανονικά στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

!! 10:31 Ξεκίνησαν οι συνομιλίες του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, με «διαιτητή» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αν υπάρχει κάποιο (ενδυματολογικό) ενδιαφέρον στη φωτογραφία είναι ότι ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δεν φοράει γραβάτα.

«Η συνάντηση ξεκίνησε» , δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τούρκο διπλωμάτη, στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

10:11 Με τον Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προετοιμάζοντας τη συνάντηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

10:10 Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Κονασένκοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.

10:01 Η δημόσια εταιρεία ενέργειας της Ιταλίας, η ENI, ανακοίνωσε ότι σταματά την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου έως τώρα συνεχίζονται κανονικά. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι όμως έχει διαμηνύσει πως μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχει μειώσει κατά 50% τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

H ιταλική εταιρεία εξήγησε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «αναστέλλει την υπογραφή νέων συμβολαίων για την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία» και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου.

Την περασμένη εβδομάδα η ENI ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον Blue Stream, τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία. Η ENI ήταν μέτοχος στην κοινοπραξία που λειτουργεί τον αγωγό, μαζί με την Gazprom.

09:57 Σύγχυση με το τι συνέβη στο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη. Ενώ οι Ρώσοι αρνούνται ότι το νοσοκομείο ήταν σε λειτουργία –αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι είχε καταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό– οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τελικά τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό την Τετάρτη.

Αρχικά η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 17 τραυματίες.

Στιγμιότυπο μετά το πλήγμα στη Μαριούπολη (Ukraine Military/Handout via REUTERS)

09:32 Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

!! 08:50 Με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντησή του στην Αττάλεια με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

08:22 Μήνυμα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αλλά και καταδίκης της ρωσικής εισβολής, έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια Οικουμενικής Ακολουθίας, η οποία τελέστηκε προς χάριν της ειρήνης στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Ουκρανικής Εκκλησίας στο Μανχάταν. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βλέπει τη Ρωσία να ξεκινάει μια άδικη και βίαιη εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προσευχόμαστε για αυτούς που η ζωή τους επηρεάζεται από αυτή τη σκληρή επίθεση», σημείωσε ο κ. Ελπιδοφόρος, κατά τη διάρκεια του κυρήγματός του.

«Η βία είναι η αμαρτία. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιερός, ούτε καν δίκαιος, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ηθικά αποδεκτός. Η σημερινή αιματοχυσία στην Ουκρανία είναι ευθύνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για τη δική του εγωιστική πολιτική ατζέντα», προσέθεσε ο ιεράρχης.

08:11 Υστερα από δύο εβδομάδες ρωσικής εισβολής, έτσι έχει η κατάσταση στα μέτωπα.

08:01 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας σύμφωνα με τις οποίες ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι «ψευδείς ειδήσεις», εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πολιάνσκι επεσήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομεία είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από τον οποίοι οι Ουκρανοί έριχαν πυρά.

07:44 Η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας ζήτησε από τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας της να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα για να ανακουφίσουν την αγορά, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και το αμερικανικό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές αργού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες προμήθειες», είπε η Τζένιφερ Γκράνχολμ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στην εκδήλωση CERAWeek, στο Χιούστον του Τέξας.

«Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου», συνέχισε απευθυνόμενη σε κοινό αποτελούμενο από ηγετικά στελέχη εταιρειών του τομέα. «Αυτό σημαίνει ότι αντλούμε από τα στρατηγικά διαθέσιμα (πετρελαίου) σε όλο τον κόσμο».

«Και αυτό σημαίνει για εσάς ότι πρέπει να παραγάγετε περισσότερο σήμερα, εάν έχετε τέτοια δυνατότητα», επέμεινε.

06:37 Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων των φόνων μωρών, παιδιών και μανάδων από τον Πούτιν», είπε η αμερικανίδα πολιτικός.

06:20 Το ρούβλι συνέχισε να υποχωρεί, καθώς η οικονομία της Ρωσίας δοκιμάζεται από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Η ισοτιμία του ρωσικού εθνικού νομίσματος έφτασε τα 137,47 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ.

06:01 Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

!! 05:30 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στην Ουάσινγκτον σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισ. δολαρίων για τις ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

05:07 Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις. Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί.

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

03:40 Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

03:08 Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις καταγγελίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα, μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

«Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Αυτό είναι παραλογισμός. Είναι το είδους της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εφεύρισκαν οι Ρώσοι», συνέχισε. Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχουν και κινέζοι αξιωματούχοι που αναπαράγουν αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς.

00:55 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεσμεύεται να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να επιφέρει το μέγιστο οικονομικό κόστος στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εν όψει και της κρίσιμης συνάντησης Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε χαρακτηρίσει «ανήθικο» τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, από τον οποίο 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

00:30 Το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε κίνηση «υψηλού κινδύνου» τη μεταφορά των πολωνικών μαχητικών MiG29 στην Ουκρανία. Τα κέρδη θα ήταν περιορισμένα και θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση, ανέφεραν αξιωματούχοι, απορρίπτοντας το αίτημα της Ουκρανίας για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

!! 00:11 Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα. Ο πρόεδρος της Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφτηκε την Άγκυρα την Τετάρτη -ο πρώτος ηγέτης του Ισραήλ που επισκέπτεται την Τουρκία από το 2008-, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ επισκέπτεται την Πέμπτη την τουρκική πρωτεύουσα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση στην Αττάλεια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Την Κυριακή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στην Κωνσταντινούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος θα υποδεχτεί τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

00:02 Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατέφθασε στη Βαρσοβία για επίσκεψη. Η άφιξη της Χάρις ακολουθεί την επίσκεψη στην Πολωνία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, πριν λίγες ημέρες.

Διαβάστε: Η 13η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...