568
Ο καθηγητής Λέκκας στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης | ΥouTube/ΕΡΤ

Λέκκας: Πάνω από 20 χρόνια για να ανακάμψουν οι πληγείσες περιοχές στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 11:21
Ο καθηγητής Λέκκας στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης
|ΥouTube/ΕΡΤ

Λέκκας: Πάνω από 20 χρόνια για να ανακάμψουν οι πληγείσες περιοχές στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 11:21

Ο κόσμος στην Τουρκία δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, για παράδειγμα η πόλη της Αντιόχειας –μια πόλη περίπου 300.000 κατοίκων– έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5, για να μην πω τα 3/5, περιέγραψε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη γείτονα, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, εκτιμώντας με τη σειρά του ότι ο αριθμός των θυμάτων θα εκτιναχθεί.

«Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τις 50.000», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας, ενώ, όπως υπογράμμισε, θα χρειαστεί ίσως και μία 20ετία για να επανέλθουν στην κατάσταση προ του σεισμού οι πληγείσες περιοχές.

«Πρόκειται –είπε– για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα εκπλαγώ αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται, και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια, αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήξει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».

«Είναι μια τεράστια ζημιά, η οποία –εκτίμησε– θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία. Βεβαίως, τολμώ να πω ότι ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Η πόλη της Αντιόχειας είναι μια πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5, για να μην πω τα 3/5».

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμα ότι αν λάβει υπ’ όψιν τη Φουκουσίμα, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν οκτώ χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετα-καταστροφικό στάδιο, στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.

Ενας στόχος επιστημονικός είναι να δούμε σε τι οφείλονται αυτές οι καταστροφές, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πάντως για τη χώρα μας ότι «οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί από ό,τι σε όλο τον κόσμο, και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ στην Τουρκία βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και η πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για το τι αντίκρισε σε ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν: «Μέσα σε ένα υποστύλωμα μιας πολυκατοικίας, δηλαδή σε μία κολόνα, αντί να υπάρχει το κατάλληλο υλικό, υπήρχαν κροκάλες ποταμών, ολόκληρες πέτρες μέσα στο μπετόν, δεν είχε τα κανονικά υλικά, δηλαδή το χαλίκι και το τσιμέντο. Μέσα στη μάζα του υποστυλώματος υπήρχαν άσχετα υλικά, τα οποία βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην θωράκιση. Είναι χιλιάδες αυτές οι κατασκευές, δεν είναι μία παράκαμψη των κανονισμών. Είναι μία παρανομία που θα θεωρούσαμε εμείς στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπάρχει στο 1% ή στο 2%. Στην Τουρκία είναι ο κανόνας αυτός».

Κλείνοντας ο κ. Λέκκας, μίλησε για τα στελέχη της ΕΜΑΚ και τις ηρωικές προσπάθειές του στα χαλάσματα για την ανεύρεση και διάσωση επιζώντων: «Οι άντρες της ΕΜΑΚ έχουν τρεις μέρες να κοιμηθούν σωστά, μέσα στο κρύο με -5 βαθμούς Κελσίου, και διακινδυνεύουν συνέχεια. Οταν ερχόμαστε σε μια τέτοια αποστολή, ξεχνάμε τα πάντα πίσω μας, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να επιβιώσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News