219
Ο πρόεδρος Τραμπ και, αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κατά την διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο | Reuters

Λευκός Οίκος: Τέλος και επίσημα η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 22:07
Ο πρόεδρος Τραμπ και, αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κατά την διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο
|Reuters

Λευκός Οίκος: Τέλος και επίσημα η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 22:07

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο προς την Τουρκία ότι καθίσταται αδύνατη η συμμετοχή της στην παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μιας και αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των πυραύλων S-400.

«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταν ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στην πρώτη σειρά της αναμονής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT» αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα. Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαδραστικότητα με τη Συμμαχία» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές τους σχέσεις με την Τουρκία. Ως συμμάχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία» καταλήγει ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...