608
Eπικεφαλής επιστήμονας της ιστορικής αποστολής είναι η Σάρα αλ Αμίρι, μια μηχανικός λογισμικού ηλικίας μόλις 33 χρονών που εκτελεί και χρέη υπουργού Επιστημών και Προηγμένων Τεχνολογιών των ΗΑΕ | CreativeProtagon

Ξεκίνησαν για τον Αρη τα Εμιράτα του μέλλοντος

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 10:15
Eπικεφαλής επιστήμονας της ιστορικής αποστολής είναι η Σάρα αλ Αμίρι, μια μηχανικός λογισμικού ηλικίας μόλις 33 χρονών που εκτελεί και χρέη υπουργού Επιστημών και Προηγμένων Τεχνολογιών των ΗΑΕ
|CreativeProtagon

Ξεκίνησαν για τον Αρη τα Εμιράτα του μέλλοντος

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 10:15

Στο πλαίσιο της πρώτης του διαπλανητικής διαστημικής αποστολής το πλούσιο σε αποθέματα πετρελαίου κράτος της Αραβικής Χερσονήσου φιλοδοξεί να θέσει σε τροχιά γύρω από τον Αρη έναν μετεωρολογικό δορυφόρο για να μελετήσει την ατμόσφαιρα και το κλίμα του Κόκκινου Πλανήτη. Και επικεφαλής επιστήμονας αυτής της ιστορικής αποστολής είναι η Σάρα Αλ Αμίρι, μια μηχανικός λογισμικού ηλικίας μόλις 33 χρονών που εκτελεί και χρέη υπουργού Επιστημών και Προηγμένων Τεχνολογιών των ΗΑΕ.

Σε δηλώσεις της ενόψει της έναρξης της αποστολής η νεαρή υπουργός θέλησε καταρχάς να επισημάνει, απευθυνόμενη κυρίως προς τις γυναίκες της πατρίδας της, πως το 34% των επιστημόνων και των λοιπών ειδικών που εργάστηκαν επί μία εξαετία για να καταστεί δυνατό το όλο εγχείρημα ήταν γένους θηλυκού.

Τόνισε επίσης πως ευελπιστεί το πρώτο ταξίδι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με προορισμό τον Αρη θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κίνητρο για να ενδιαφερθεί περισσότερο και να εστιάσει η νεολαία της πατρίδας της και του υπόλοιπου αραβικού κόσμου στις επιστήμες και την τεχνολογία.

Η εκτόξευση του ιαπωνικής κατασκευής πυραύλου που μεταφέρει τον τεχνητό δορυφόρο Al – Amal (Ελπίδα) στο Διάστημα επρόκειτο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να πραγματοποιηθεί από το Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΑΕ) της 15ης Ιουλίου. Αναβλήθηκε, ωστόσο, για δεύτερη φορά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τελικά, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε επιτυχώς τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου

Η στιγμή της εκτόξευσης από την ιαπωνική βάση (Mitsubishi Heavy Industries/Handout via REUTERS)
Παρακολουθώντας από το Ντουμπάι την εκτόξευση (REUTERS/Ahmed Jadallah)
Παρακολουθώντας από τα Εμιράτα, την πρώτη αποστολή του αραβικού κόσμου στο Διάστημα (REUTERS/Ahmed Jadallah)

Ο δορυφόρος, σε μέγεθος αυτοκινήτου το βάρος του οποίου ξεπερνά τον ένα τόνο, αναμένεται να φτάσει στην επικράτεια του Κόκκινου Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, έχοντας διανύσει περί τα 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα και εγκαίρως για τους εορτασμούς της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την ίδρυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Δεκέμβριο του 1971, ενός κράτους, δηλαδή, που έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα ευμάρειας χάρη στο πετρέλαιο, αλλά πλέον αναγνωρίζει πως πρέπει να στραφεί αλλού, ακόμα και στο Διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου είναι προγραμματισμένες επίσης μία αμερικανική και μια κινεζική αποστολή με προορισμό τον Αρη, με τις δύο υπερδυνάμεις να στοχεύουν να προσεδαφίσουν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη διαστημικά οχήματα. Από το 1960 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί  56 συνολικά αποστολές, τριάντα από τις οποίες απέτυχαν.

Λαμβάνοντας, οπότε, υπόψη ότι οι μηχανικοί των Εμιράτων κατασκεύασαν τον δορυφόρο τους σχεδόν από το μηδέν (με την αρωγή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο) μέσα σε μόλις μία εξαετία και δίχως σημαντική προηγούμενη εμπειρία αλλά και ότι φιλοδοξούν να πετύχουν κάτι που έως σήμερα έχουν πετύχει μόνον οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρώπη και η Ινδία, αξίζουν ήδη τα εύσημα.

Γνωρίζουν, ωστόσο, πως «πρόκειται για μια ερευνητική αποστολή οπότε η αποτυχία αποτελεί επιλογή», ανέφερε στο BBC o διευθυντής της αποστολής Ομράν Σαρίφ, τονίζοντας συγχρόνως όμως πως όλα όσα αποκόμισε η πατρίδα του σε επίπεδο γνώσεων και τεχνογνωσίας είναι ανεκτίμητα.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα Εμιράτα δεν ήθελαν να επαναλάβουν τα επιτεύγματα των άλλων πρωτοπόρων του Διαστήματος αλλά να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εξερεύνηση του πλανήτη που φιλοδοξεί (και ενδεχομένως χρειαστεί) να αποικίσει η ανθρωπότητα.

Ζήτησαν, οπότε, τη συμβουλή των ειδικών της NASA, ούτως ώστε να καθορίσουν τους στόχους τους, με τον δορυφόρο των Εμιράτων να προβαίνει τελικά, εάν καταφέρει να φτάσει έως τον Αρη σώος και αβλαβής, σε μετρήσεις που θα συνδράμουν τους επιστήμονες της Γης στις προσπάθειές τους να κατανοήσουν πώς η ατμόσφαιρα του Κόκκινη Πλανήτη κατέληξε να είναι τόσο αραιή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...