735
Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά: «Δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση» | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η Κουντουρά εκτός ΑΝΕΛ: «Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση…»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 09:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/01/2018, 10:58
Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά: «Δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση»
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η Κουντουρά εκτός ΑΝΕΛ: «Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση…»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 09:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/01/2018, 10:58

Σε δήλωση ανοιχτής υποστήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα προέβη η υπουργός Τουρισμού (και βουλευτής Α’ Αθηνών) Ελενα Κουντουρά η οποία, σε ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο των Ανεξ. Ελλήνων Πάνο Καμμένο, τόνισε ότι δεν διαπραγματεύεται το δικαίωμά της να ψηφίζει κατά συνείδηση.

Η υπουργός, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα, την επομένη δηλαδή της αποχώρησης του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι παραμένει «συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια» και ότι θα συνεχίζει να πορεύεται με «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Σχετικά με την απουσία της από τις συνεδριάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ, η κυρία Κουντουρά εξήγησε ότι βρίσκεται σε «προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια υπουργεία».

Η δήλωση της κυρίας Κουντουρά την έθεσε εκτός ΑΝΕΛ, αφού δεν φάνηκε διατεθειμένη να εγκαταλείψει την υπουργική καρέκλα ενώ παράλληλα σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η υπουργός Τουρισμού είναι μία από τους τέσσερις (4) επί συνόλου επτά (7) βουλευτές των ΑΝΕΛ που αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (μαζί με τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι), μια ποσόστωση που δείχνει πόσο δεμένο είναι το αριστεροδεξιό σχήμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πόσο διάτρητο είναι το αφήγημα περί κεντροαριστερής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, μόνο για την κυρία Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη είναι που ο κ. Καμμένος έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και προεξόφλησε πως θα προχωρήσει σε διαγραφές. Οπως είπε την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, θεωρεί τη διατήρηση της υπουργικής καρέκλας ένα «αντάλλαγμα» που τους προσφέρει το Μαξίμου για την ψήφο τους, άρα τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως.

«Το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Καμμένος είναι σαφές» σχολίασε σχετικά τη Δευτέρα ο Θόδωρος Τοσουνίδης, εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, ο οποίος μάλιστα τα δήλωσε όλα αυτά στον ΣΚΑΪ, τερματίζοντας έτσι και το εμπάργκο των ΑΝΕΛ στο κανάλι.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης σχολίασε στον Real FM για τη δήλωση της κυρίας Κουντουρά: «Το θέμα είναι ότι η στήριξη της κυβέρνησης συνοδεύεται και από το να παραμείνει στη θέση της; Άρα, μπαίνει στο πρώτο αξίωμα που θέτει ο Πάνος Καμμένος, ότι η διαπραγμάτευση της θέσης για την ψήφο για εμάς είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας: η απόσυρση από τα υπουργεία. Από την άλλη μεριά, μπαίνει η κομματική πειθαρχία στο θέμα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από εκεί και πέρα, οι περιπτώσεις του κ. Παπαχριστόπουλου και του κ. Ζουράρι δεν είναι ίδιες με την περίπτωση της κυρίας Κουντουρά». 

Λίγο μετά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σγουρίδης το διατύπωσε πιο ξεκάθαρα: είπε ότι και η κυρία Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης έχουν πάρει πολιτικά ανταλλάγματα από τη στιγμή που παραμένουν στις υπουργικές τους θέσεις και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. «Είναι αυτοί που έχουν κάνει το χειρότερο αδίκημα, για την καρέκλα».

Ακολούθησε, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Καμμένος ο οποίος διέγραψε (εδώ) την κυρία Κουντουρά με -τι άλλο;- ένα tweet:

Είναι μια βολική αριθμητική για τον κ. Καμμένο: διαγράφει όπως φαίνεται μόλις δύο βουλευτές (την κυρία Κουντουρά και πιθανότατα τον κ. Κόκκαλη και όχι τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Ζουράρι) και έτσι κρατά μια ΚΟ πέντε ατόμων άρα κοινοβουλευτικά παραμένει αρχηγός κόμματος. Υπάρχουν δε σενάρια ότι στην ΚΟ των ΑΝΕΛ θα σπεύσει να ενταχθεί και ο Αριστείδης Φωκάς, ανεξάρτητος βουλευτής που είχε εκλεγεί με την Ενωση Κεντρώων, ο οποίος τη Δευτέρα το πρωί έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Καμμένο για τη στάση του και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με «οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Για την Ιστορία, η δήλωση της κυρίας Κουντουρά έχει ως εξής:

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.

» Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.

» Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

» Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...