800
Ο «Ντόναλντ Τραμπ» με στολή φυλακισμένου έξω από τα γραφεία των New York Times, διαβάζοντας το αποκαλυπτικό άρθρο για τους φόρους του | REUTERS/Carlo Allegri

Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν, ένα debate και πολλοί φόροι

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 18:20
Ο «Ντόναλντ Τραμπ» με στολή φυλακισμένου έξω από τα γραφεία των New York Times, διαβάζοντας το αποκαλυπτικό άρθρο για τους φόρους του
|REUTERS/Carlo Allegri

Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν, ένα debate και πολλοί φόροι

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 18:20

Ενα ισχυρό πλεονέκτημα προσφέρουν στους Δημοκρατικούς οι αποκαλύψεις των New York Times για τους φόρους –που δεν κατέβαλε– ο αμερικανός πρόεδρος. Το βράδυ της Τρίτης (21.00 τοπική ώρα /4.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ελλάδα) πρόκειται να διεξαχθεί η πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον υποψήφιο για την προεδρία των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών θα λάβει χώρα στο Κλίβελαντ του Οχάιο, πολιτεία που κρίνει τη νίκη ως swing state, και εκτιμάται ότι η σύγκρουση θα είναι σκληρή, ενδεχομένως η σφοδρότερη των τελευταίων πολλών ετών.

Αρχικά ο Μπάιντεν σκόπευε να βάλει κατά του αντιπάλου του, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει πάση θυσία να καταλάβει τη θέση της εκλιπούσης Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπερσυντηρητική Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, ούτως ώστε να κατέχουν οι συντηρητικοί δικαστές έναντι των φιλελεύθερων μια επιβλητική πλειοψηφία 6 – 3.

Αλλά όλα όσα έφεραν στο φως οι NY Times, μόλις 35 ημέρες πριν από την εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα. Πλέον δεν καλείται να επιτεθεί ο Τζο Μπάιντεν, αλλά να αμυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Φυσικά, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δεν παρέλειψε να επισημάνει στο Twitter ότι ο μέσος φόρος εισοδήματος των δασκάλων ανέρχεται στα 7.239 δολάρια τον χρόνο, των πυροσβεστών στα 5.283 δολάρια, των νοσοκόμων στα 10.216, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε 750 δολάρια και το 2016 και το 2017.

Ο υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προσέρχεται με νέα όπλα στο πρώτο ντιμπέιτ
Ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Η επίσης Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προτίμησε να αναδείξει μια άλλη πτυχή του διαφαινόμενου σκανδάλου, στρέφοντας την προσοχή στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. «Φαίνεται ότι αυτός ο πρόεδρος χρωστάει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια. Σε ποιους τα χρωστάει; Σε άλλες χώρες; Κατά πόσο τον κρατούν στο χέρι; Οπότε, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας», προειδοποίησε η Πελόζι, σημειώνοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να χρωστάει ακόμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά του αμερικανού προέδρου εκφράστηκαν και οι κύριοι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να δηλώνει καυστικά πως «ο Τραμπ α-γ-α-π-ά-ει τον εταιρικό σοσιαλισμό για τον ίδιο και τον πιο αδυσώπητο καπιταλισμό για όλους τους άλλους», ενώ η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ θέλησε να επισημάνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολλών ετών «συνέβαλε στη χρηματοδότηση των κοινοτήτων μας λιγότερο από τις σερβιτόρες και τους παράτυπους μετανάστες. Το 2016 και το 2017 κατέβαλα σε φόρους χιλιάδες δολάρια εργαζόμενη ως μπαργούμαν. Ο Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια στην εφορία».

Αμετακίνητοι οι ψηφοφόροι του

Οσον αφορά τον Τραμπ, καταστρώνει την άμυνά του, έχοντας κατά νου όχι τόσο όλους τους Αμερικανούς όσο τους υποστηρικτές του. Κάνοντας λόγο, φυσικά, για ψευδείς ειδήσεις, σημείωσε πως «έχω πληρώσει πολλά εκατομμύρια σε φόρους, αλλά είχα το δικαίωμα, όπως όλοι, σε αποσβέσεις και φορολογικές εκπτώσεις». Υπενθύμισε επίσης: «Είμαι ο μόνος πρόεδρος που αποποιήθηκε την ετήσια προεδρική αμοιβή που υπερβαίνει τα 400.000 δολάρια».

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ θεωρείται βέβαιο πως Τραμπ θα επιδιώξει να στρέψει τη συζήτηση γύρω από άλλα θέματα – τις «αδυναμίες» του Μπάιντεν, τις ταραχές σε πολλές αμερικανικές πόλεις, την επιστολική ψήφο και το ενδεχόμενο νοθείας στις εκλογές, τα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση της Covid. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, ο συντονιστής του ντιμπέιτ, ο δημοσιογράφος του Fox News Κρις Γουάλας, δεν μπορεί να μην αφιερώσει χρόνο στις αποκαλύψεις των Times, φέρνοντας –θέλοντας και μη– τον Τραμπ σε δύσκολη θέση.

Ενα τμήμα των Αμερικανών λατρεύει ή αποδέχεται τον Τραμπ όπως είναι (REUTERS/Joshua Roberts)

Σύμφωνα, όμως, με τον κορυφαίο αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, οι αποκαλύψεις, παρότι είναι σημαντικές, μάλλον δεν θα πλήξουν ιδιαίτερα τον Τραμπ ενόψει των επικείμενων εκλογών.

«Είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο. Η χώρα έχει ήδη αποφασίσει: το ένα τμήμα τον περιφρονεί, ενώ το άλλο τον λατρεύει ή τον αποδέχεται. Λίγοι από όλους όσοι τον υποστηρίζουν πρόκειται να επηρεαστούν, γιατί στην πραγματικότητα κίνητρό τους αποτελεί η απροθυμία τους να κυβερνώνται από τις επαγγελματικές τάξεις του δημοκρατικού κατεστημένου. Πρόκειται για έναν ταξικό και πολιτισμικό διχασμό και εάν ο Τραμπ κατέστη ηγέτης ενός τμήματος της χώρας, αυτό σίγουρα δεν οφείλεται στο ότι είναι ένα ενάρετο άτομο», ανέφερε μιλώντας στην Corriere della Sera ο 68χρονος πρώην σύμβουλος του Μπέρνι Σάντερς και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ θεωρεί επίσης πως ο Τραμπ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το τι του επιφυλάσσει η μοίρα στην περίπτωση που δεν επανεκλεγεί και στη συνέχεια ελεγχθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. «Εχει ήδη ελεγχθεί. Και εάν καλούνταν να επιστρέψει 100 εκατομμύρια δολάρια, θα έχανε μέρος της περιουσίας του. Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή. Οσον αφορά τη δημοκρατία στην Αμερική, παρακμάζει, αλλά εδώ πολλά χρόνια», σχολίασε ο Γκάλμπρεϊθ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...