1094
Αριστερά, μία φοιτήτρια στην εξέγερση του Μάη του '68. Πενήντα χρόνια μετά, φοιτητές βγαίνουν πάλι στους δρόμους κατά των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν | REUTERS/Benoit Tessier

Eνας νέος Μάης του ’68 για τον Εμανουέλ Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 16:25
Αριστερά, μία φοιτήτρια στην εξέγερση του Μάη του '68. Πενήντα χρόνια μετά, φοιτητές βγαίνουν πάλι στους δρόμους κατά των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν
|REUTERS/Benoit Tessier

Eνας νέος Μάης του ’68 για τον Εμανουέλ Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 16:25

Ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά τον Ναπολέοντα φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα ανάλογα εκείνων τα οποία εκλήθη να αντιμετωπίσει πριν από μισόν αιώνα ο ιστορικός ηγέτης της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ. Γιατί το πανεπιστήμιο της Ναντέρ, πενήντα χρόνια μετά τον Μάη του ’68, τελεί εκ νέου υπό κατάληψη.

Αρκετές εκατοντάδες φοιτητές και ακτιβιστές ταμπουρώθηκαν τη Δευτέρα στους χώρους του ιστορικού πανεπιστημίου, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Γαλλίας, για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρόθεσης του Εμανουέλ Μακρόν να προβεί στη μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας. Και το ίδιο έπραξαν οι σπουδαστές πολλών άλλων, τουλάχιστον 15, ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα, αρνητική εντύπωση προκαλούν οι εικόνες από τις συγκρούσεις αστυνομικών με τους ουτοπιστές-αντικαπιταλιστές της κατάληψης ZAD στην περιοχή Νοτρ Νταμ ντε Λαντ, στη δυτική Γαλλία, ενώ οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, τις τελευταίες εβδομάδες, των εργαζομένων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους και στην Air France έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητα εκατομμυρίων γάλλων πολιτών. Εσχάτως, την αντίδραση σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης στην 5η Δημοκρατία προκάλεσε, όπως αναμενόταν, και η συμμετοχή της Γαλλίας στην πρόσφατη πυραυλική επιδρομή στη Συρία.

2018-04-15T110119Z_1317693264_UP1EE4F0UM677_RTRMADP_3_FRANCE-POLICE-SQUAT-PROTEST
Ουτοπιστές-αντικαπιταλιστές διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς στην κατάληψη ZAD (REUTERS/Pascal Rossignol)

Θα μπορούσε, οπότε, να αναβιώσει το πνεύμα του παρισινού Μάη του ’68; Καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να γιορτάσει τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τις εξεγέρσεις που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της χώρας, ο Εμανουέλ Μακρόν, μόλις έντεκα μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, καλείται να αποσοβήσει μια κρίση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. «Ετσι άρχισαν όλα το 1968. Δεν υπήρξε κάλεσμα για γενική απεργία, αλλά σημειώθηκε μια αλυσιδωτή αντίδραση και διαφορετικά κινήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, στις αρχές του μήνα, μιλώντας στα γαλλικά μέσα, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου CGT που πρόσκειται στην Αριστερά.

GettyImages-3280011
15.000 φοιτητές στην πλατεία Denfert-Rochereau του Παρισιού, στην αρχή της εξέγερσης του Μάη του ’68 (Keystone/Getty Images)

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Μακρόν έγκειται στο ενδεχόμενο οι αναρχικοί και οι αριστεριστές φοιτητές να ενωθούν με τα συνδικάτα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους που εναντιώνονται στα σχέδια για μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας. H Φρεντερίκ Βιντάλ, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γαλλίας, κατηγόρησε ανοιχτά τους απεργούς στους σιδηροδρόμους ότι συμμετείχαν στον αποκλεισμό του πανεπιστημίου της Ναντέρ, ενώ ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια δίωρης τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών κάνοντας λόγο για κατάληψη των πανεπιστημίων από ταραξίες. «Αυτό που παρατηρώ είναι ότι σε όλα τα πανεπιστήμια όπου τα αμφιθέατρα έχουν παραλύσει και μερικές φορές παρατηρείται απαράδεκτη βία, οι φοιτητές συχνά αποτελούν μειονότητα» υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ένταση που επικρατεί και στο μέτωπο της παιδείας σε «επαγγελματίες της αταξίας».

2018-04-14T140910Z_55780090_RC1872F15DA0_RTRMADP_3_FRANCE-REFORM
Απεργιακές κινητοποιήσεις στη σημερινή Γαλλία: εργαζόμενος στους γαλλικούς σιδηροδρόμους διαδηλώνει κρατώντας πλακάτ που γράφει «Μακρόν έχεις εκτροχιαστεί» (REUTERS/Stephane Mahe)

Επικριτικός, όμως, εμφανίστηκε και όσον αφορά τις εξελίξεις στη Νοτρ Νταμ ντε Λαντ. Χιλιάδες αστυνομικοί προσπαθούν εδώ και ημέρες να εκκενώσουν μια περιοχή όπου επρόκειτο κάποτε να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο και τελεί υπό κατάληψη εδώ και μία δεκαετία, δίχως, ωστόσο, αποτέλεσμα. Γιατί ενώ στην αρχή στην κατάληψη βρίσκονταν περί τους 250 ακτιβιστές, σήμερα είναι τουλάχιστον 700 και προέρχονται –επισημαίνει η Corriere della Sera– όχι μόνον από τη Γαλλία αλλά και από την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Η αστυνομία κάνει λόγο για τη συμμετοχή «εξαιρετικά βίαιων ατόμων από τον χώρο της ακροαριστεράς» ενώ ο Μακρόν απέρριψε τους ισχυρισμούς των καταληψιών περί της πρόθεσής τους για τη δημιουργία συλλογικών καλλιεργειών, μιλώντας για «συγκεχυμένες ιδέες».

2018-04-13T145343Z_156524769_RC1F828C8A50_RTRMADP_3_FRANCE-REFORM-PROTESTS
Φοιτήτριες μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν (REUTERS/Benoit Tessier)

«Δεν επρόκειτο για ένα εναλλακτικό αγροτικό πρότζεκτ αλλά για ένα πρότζεκτ αναρχίας. Πιστεύετε πραγματικά πως μπορώ να πάω και να πω σε έναν αγρότη που έχει πληρώσει για τη γη του ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρώνουν για τα εδάφη που κατέχουν, που δεν σέβονται τους κανόνες, που έχουν ένα εναλλακτικό πλάνο και πως αυτό είναι καλό;» διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι η «τάξη θα αποκατασταθεί». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ζεράρ Κολόμπ, υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, οι ακτιβιστές που συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Νοτρ Νταμ ντε Λαντ υποδαυλίζουν την ένταση και στα πανεπιστήμια. «Είναι επαγγελματίες της αντιπαράθεσης που θέλουν να συγκρουστούν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και της τάξης και μετακινούνται από μέρος σε μέρος, ανάλογα με το πού τους φαίνεται πως είναι πιο συναρπαστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

2018-04-13T091842Z_236568609_RC11728B0570_RTRMADP_3_FRANCE-AIRPORT-SQUATS
Διαδηλωτές της ZAD πίσω από τα χαρακώματα, στην περιοχή Νοτρ Νταμ ντε Λαντ (REUTERS/Stephane Mahe)

Μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη του να αποδεχτούν τις φιλόδοξες προτάσεις του με στόχο την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τονίζοντας πως «δεν θέλω να αποτελώ μέρος μιας γενιάς υπνοβατών». Μέσω της ομιλίας του προασπίστηκε με σθένος τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αναφέρει το Politico, βάλλοντας κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

«Παρατηρείται μια τάση προς την ανελευθερία που αυξάνεται διαρκώς. Σε αυτόν τον κόσμο και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι η καλύτερη ευκαιρία μας. Ενώπιον του αυταρχισμού που μας περιβάλλει, η απάντηση δεν είναι η αυταρχική δημοκρατία αλλά η ισχύς της δημοκρατίας» υποστήριξε, μη διστάζοντας να κάνει λόγο ακόμα και για έναν «ευρωπαϊκό εμφύλιο πόλεμο» που εκτυλίσσεται στον απόηχο της ανόδου των εθνικισμών στην επικράτεια της ευρωπαϊκής ένωσης.

2018-04-17T083736Z_663994041_RC1D872B4D80_RTRMADP_3_EU-FRANCE-MACRON
Ο Μακρόν μιλάει στο ευρωκοινοβούλιο στις 17 Απριλίου (REUTERS/Vincent Kessler)

Επισήμανε επίσης πως η Γαλλία είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, υπέρ μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών και υπέρ της θέσπισης ενός νέου φόρου για τους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας που εξακολουθούν να πληρώνουν λιγότερα από όσα τους αναλογούν. Αλλά για να μπορέσει ο Εμανουέλ Μακρόν να αναδειχθεί ως ο επικεφαλής της προσπάθειας για την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει πρώτα να φροντίσει τα του οίκου του. Και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά.

Επεισοδιακή κατάληξη είχε η διαδήλωση εργατικών συνδικάτων (σιδηροδρομικοί, νοσηλευτές, ταχυδρομικοί, κ.ά.) και νεολαίων (φοιτητές, μαθητές) στο Παρίσι, το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς οι κουκουλοφόροι δημιούργησαν έκτροπα, πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς και σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων. Σε πολιτικό επίπεδο, η κινητοποίηση καθοριζόταν από το βασικό της σύνθημα «όλοι μαζί, να σταματήσουμε την κοινωνική οπισθοδρόμηση». Σε όλη τη Γαλλία οργανώθηκαν περισσότερες από 130 διαδηλώσεις, με μαζικότερες αυτές στις μεγάλες πόλεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...