586
|

Ένα ξενοδοχείο από πάγο!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 9 Δεκεμβρίου 2013, 00:33

Ένα ξενοδοχείο από πάγο!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 9 Δεκεμβρίου 2013, 00:33

Όπως ασφαλώς κι εσείς, είχα διαβάσει κι εγώ για το «ξενοδοχείο του πάγου» κι είχα πάντα την περιέργεια να μάθω πώς είναι. Προσέξτε: όχι να μείνω εκεί, να πάρω απλά μιαν αίσθηση της παγωμένης του φιλοξενίας. Κι αίφνης λοιπόν, ένα δημοσίευμα στη «Monde», μου άνοιξε την πόρτα της περιήγησης – εικονικά, διότι οι επισκέπτες που το περιηγούνται (αποσαφηνίζω: δεν διανυκτερεύουν, το περνοδιαβαίνουν απλά) πληρώνουν 40 ευρώ ανά άτομο! Δωρεάν λοιπόν, κόψτε τη βολτίτσα σας μαζί μου.

Το «Ice Hotel» άνοιξε για τη σεζόν στις 6 Δεκεμβρίου – με τα όλα του όμως θα είναι έτοιμο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Το ξενοδοχείο (που ξεκίνησε φέτος να «κτίζεται» στις 22 Οκτωβρίου) απλώνεται σε 5.500 τ.μ. και προσφέρει 70 δωμάτια με 160 κρεβάτια. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου βρίσκεται κι ένα παρεκκλήσι, όπου γίνονται 100-150 γάμοι και βαφτίσια κάθε χρόνο – τουρίστες όλοι τους… Στους πελάτες προσφέρεται ένας υπνόσακος που αντέχει και στους μείον 20 βαθμούς, με μεταξωτό σεντόνι εσωτερικά, ενώ τα «κρεβάτια» από πάγο είναι καλυμμένα από δέρμα ταράνδου που είναι εξαιρετικά μονωτικό. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο υπνόσακος είναι τόσο ζεστός, που υποδεικνύεται στους πελάτες να μπαίνουν σ΄ αυτόν σχεδόν γυμνοί για να μη σκάσουν, και να φορούν ένα σκουφί στο κεφάλι.

Τα δύσκολα είναι στο ξεντύσιμο και το ντύσιμο – όταν το πρωί βγαίνουν οι πελάτες απ΄ τον «φούρνο» του υπνόσακου και πρέπει να ντυθούν σε μια κάμαρα που έχει πάγο για τοίχους, για κρεβάτια, για κομοδίνα και να τρέξουν στις ντοσιέρες που βρίσκονται σε ένα οίκημα απέναντι απ΄ τη ρεσεψιόν, εκεί χρειάζεται πειθαρχία φαντάρου. Δύσκολη εμπειρία είναι επίσης μια πιθανή αιφνίδια ανάγκη τουαλέτας μέσα στο βράδυ – πώς να πας απ΄ τον προστατευτικό υπνόσακο ως τη λεκάνη;
Δίπλα στο παγωμένο ξενοδοχείο, λέει το δημοσίευμα, υπάρχει κι ένα άλλο, ξύλινο, με ζεστά δωμάτια ανάλογης δυναμικότητας. Η επιχείρηση προτείνει στους επισκέπτες να διανυκτερεύουν ένα βράδυ στο ξενοδοχείο «του πάγου» και δυο ή τρία άλλα βράδια στο ξύλινο ξενοδοχείο με τα ζεστά δωμάτια. «Η αντίθεση του κρύου-ζεστού δυναμώνει και την εμπειρία» λένε.

Εξάλλου το ξενοδοχείο του πάγου προσφέρει δωμάτια μόνο για έναν ύπνο – προς 180 μέχρι 496 ευρώ. Το πρωί, τα δωμάτια μεταβάλλονται σε χώρο περιήγησης με τσουχτερό (όπως σας είπα) εισιτήριο. Παραδίπλα βρίσκονται εστιατόρια και μπαρ από πάγο, όπου τα ποτά σερβίρονται σε ποτήρια από πάγο – «κάθε χρόνο κατασκευάζουμε 1 εκ. ποτήρια από πάγο» λέει άνθρωπος της επιχείρησης στη γαλλική εφημερίδα και υπολογίζει, ότι μόνο για τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα σερβίτσια τους χρειάζονται κάπου 2.500 κομμάτια πάγου που ζυγίζουν 2 τόνους το καθένα.

Το «Ice Hotel» βρίσκεται στη σουηδική Λαπωνία και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό – ακόμη και για μεγάλες επιχειρήσεις (όπως η BMW ή η Louis Vuitton) που οργανώνουν εκεί εκδηλώσεις τους. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται κάπου 50.000 τουρίστες, διανυκτερεύουν 30.000 και όλοι μαζί αποδίδουν ένα τζίρο της τάξης των 15 εκ. ευρώ. Η ανθούσα αυτή επιχείρηση όμως, ξεκινάει κάθε χρόνο απ΄ το μηδέν – «πρέπει κάθε χρόνο να βρίσκουμε 30.000 νέους πελάτες» λέει η διεύθυνση του ξενοδοχείου στο δημοσίευμα, καθώς (προφανώς!) δεν πας εκεί κάθε χρόνο για να περάσεις τις διακοπές σου…

Το ξενοδοχείο κλείνει πάντα στις 20 Απριλίου και χρειάζονται δυο μήνες για να καταστραφούν και να λιώσουν τα 60.000 κυβικά μέτρα πάγου της κατασκευής. Τα «γκρεμίδια» τα ξαναρίχνουν στον ποταμό Τόρν, ο οποίος εξάλλου προσφέρει το φθινόπωρο και την πρώτη ύλη της επιχείρησης, που με τη σειρά της ανακυκλώνεται την άνοιξη.

(Όσοι λοιπόν δεν είστε των δυνατών εμπειριών ή στενεύεστε οικονομικά για ένα τέτοιο ταξίδι, αρκεστείτε σ΄ αυτά που σας αφηγήθηκα – κουρνιάστε τώρα κοντά στη σόμπα σας, φάτε την καυτή σας φασολάδα κι ευφρανθείτε.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News