539
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 | REUTERS/Carlo Allegri

«Ευχάριστη ατμόσφαιρα» δημιούργησε στον ΟΗΕ ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 19:30
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου 2018
|REUTERS/Carlo Allegri

«Ευχάριστη ατμόσφαιρα» δημιούργησε στον ΟΗΕ ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 19:30

Τη θυμηδία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια ο ίδιος έχει κάνει περισσότερα πράγματα από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνησή μου έχει επιτύχει περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε διοίκηση στην ιστορία της χώρας μας» είπε από το βήμα της συνέλευσης ο κ. Τραμπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα ισχυρότερες, πλουσιότερες και ασφαλέστερες».

Η ανταπόκριση του Σώματος ήταν άμεση: γέλια (μιας κάποιας διαρκείας) στην αίθουσα.

Αλλά και η αντίδραση του κ. Τραμπ ακαριαία και χαμογελαστή: «Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση, αλλά όλα Ο.Κ.».

Πριν από την ομιλία (REUTERS/Carlo Allegri)
Αποχωρώντας από το βήμα (REUTERS/Caitlin Ochs)
Βόρεια Κορέα

Στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκωμίασε την πρωτοβουλία του για επίτευξη ειρήνης με τη Βόρεια Κορέα, μην παραλείποντας ωστόσο να θυμίσει ότι οι διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της ασιατικής χώρας θα ισχύουν «έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Πάντως ανέφερε ότι οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας και οι ρουκέτες της δεν πετούν πλέον προς πάσα κατεύθυνση και ότι σταμάτησαν και οι πυρηνικές δοκιμές της.

Ιράν, Συρία, Μεσανατολικό

Οσον αφορά το Ιράν, ο κ. Τραμπ το κατηγόρησε ότι επιχειρεί «να σπείρει χάος, θάνατο και καταστροφή στη Μέση Ανατολή», το χαρακτήρισε μάλιστα «χορηγό τρομοκρατίας στο εξωτερικό», και υπερασπίστηκε την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.  «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη, να απειλεί την Αμερική ή το Ισραήλ» είπε.

Ειδικά για το συριακό σκέλος του Μεσανατολικού, υποσχέθηκε μια αμερικανική «απάντηση» σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το «χάος» που έχει προκαλέσει στη χώρα η ηγεσία της. «Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» είπε.

Βενεζουέλα και Κούβα

Ο κ. Τραμπ δεν παρέλειψε να καταγγείλει και τον βενεζουελάνικο… σοασιλαισμό ως υπεύθυνο για την «ανθρωπιστική τραγωδία» που συντελείται στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης την οποία στηρίζει η Κούβα». «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Βενεζουέλα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη» τόνισε με έμφαση ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διεθνές εμπόριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την προώθηση «δίκαιων και ισόρροπων» εμπορικών συναλλαγών, δικαιολογώντας τις πρόσφατες δασμολογικού χαρακτήρα αποφάσεις των ΗΠΑ στον τομέα του διεθνούς εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα.

Το κόστος της ειρήνης

Οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο πρόεδρός τους, θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ και στο εξής να παρέχουν τη βοήθειά τους μόνο «στις φιλικές χώρες».

«Οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να επωμιστούν και εκείνες το βαρύ φορτίο» είπε ο κ. Τραμπ. Επιπλέον είπε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες, αφού «οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο». «Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

Ο Ερντογάν… έφυγε

Βάσει ενός βίντεο που μετέδωσε τουρκικό κανάλι, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από την αίθουσα συνελεύσεων του ΟΗΕ μόλις άρχισε η ομιλία του αμερικανού προέδρου. Δείτε το:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...