203
Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Λέβεν | REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Πολιτική κρίση στη Σουηδία, το Κοινοβούλιο έπαυσε τον πρωθυπουργό Λέβεν

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 13:44
Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Λέβεν
|REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Πολιτική κρίση στη Σουηδία, το Κοινοβούλιο έπαυσε τον πρωθυπουργό Λέβεν

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 13:44

Την αποπομπή του πρωθυπουργού Στέφαν Λέβεν ψήφισε το Κοινοβούλιο της Σουηδίας εξαιτίας της άρνησής του να αποχωρήσει μετά τις εκλογές που οδήγησαν σε πολιτικό αδιέξοδο.

Συνολικά 204 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού κατά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας και 142 κατά.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD) υποστήριξε και αυτό την πρόταση για την αποπομπή του Λέβεν.

Τον λόγο έχει τώρα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που θα προτείνει έναν νέο πρωθυπουργό, μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Ως τότε ο Λέβεν θα παραμείνει στα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός.

Οι εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου δεν ανέδειξαν νικητή. Η συμμαχία υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του Λέβεν εξασφάλισε 144 έδρες, μία περισσότερη από τον κεντροδεξιό συνασπισμό.

Καθώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους SD, ο σχηματισμός βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος είναι δύσκολος.

Είναι πιθανόν ότι ο Ουλφ Κρίστερσον, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών, θα είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και να ηγηθεί. Αν δεν τα καταφέρει, ανάμεσα στους υποψήφιους θα είναι εκ νέου ο Λέβεν.

Επειτα από τέσσερις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές θα προκηρυχθούν εκλογές εκ νέου, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...