421
|

Εδώ Λονδίνο: Halloween, βρε χαζό!

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 2 Νοεμβρίου 2013, 00:29

Εδώ Λονδίνο: Halloween, βρε χαζό!

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 2 Νοεμβρίου 2013, 00:29

Μπαααμ! Παραλίγο να τη φάω τη βούτα από την αναταραχή. Και να σου ο 15χρονος ποδηλάτης πετάγεται από τη γωνία με τη μάσκα του Jason και εκτοξεύει μαζί με ένα μίνι βεγγαλικό το περίφημο "trick or treat?". Halloween, βρε χαζή! Κάθε χρόνο τα ίδια με την πάρτη μου, δεν μπορώ να προσαρμοστώ, βρε αδερφέ, δεν τα πάω καλά με τις μεταμφιέσεις τέτοιου τύπου πια anyway (γερνάω, μαμά;). Μάγισσες, νεκροκεφαλές, κολοκύθες της μισής λίρας. Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας. Αλλά με τα βεγγαλικά έχω έρωτα από μικρή. Φώτα που χορεύουν στον ουρανό, από salsa μέχρι hard rock. Ας χαλαρώσουμε τις ζώνες ασφαλείας και ας αφήσουμε τα δράματα για λίγο. Το παιχνίδι στην τελική αυτό προϋποθέτει, να γίνουμε για λίγο (πολύ;) παιδιά. 

Παράδοση, εθιμοτυπία. Οι σύγχρονες μεταλλάξεις αυτών και ο νεοπαγανισμός. Ίσως γι' αυτό έχω μια κάποια αντίσταση με ό,τι εκσυγχρονίζεται χωρίς να φέρει τη συνείδηση της ιστορικής δύναμης που κουβαλά. Αν και το debate για τις ρίζες του Halloween συνεχίζεται μέσα στον χρόνο, η καταγωγή του χρονολογείται γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ. στην Ιρλανδία και τη Σκωτία με την παγανιστική γιορτή Samhain. Το τέλος της συγκομιδής και η έναρξη του χειμώνα. Από τη δύση του ήλιου στις 31 Οκτώβρη μέχρι τη δύση της επόμενης μέρας, τα πνεύματα των νεκρών βολτάριζαν στα παρτέρια των ζωντανών. Οι Κέλτες άφηναν φαγητό στις πόρτες των σπιτιών τους προσκαλώντας τα «καλά» πνεύματα και φορούσαν μάσκες για να τρομάζουν τα «κακά». Η Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, στην προσπάθειά της να «αφορίσει» κάθε παγανιστική γιορτή με την καθιέρωση της All Saint's Day κάθε 1η Νοέμβρη, απέτυχε παταγωδώς. Με τη μεγάλη μετανάστευση των Ιρλανδών στην Αμερική τη δεκαετία του 1840, το Halloween κέρδισε περισσότερους «πιστούς» και πλέον θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες γιορτές πριν τα Χριστούγεννα.

Μεταμοντέρνα ονομασία All Hallows' Evening ή στην αργκό Αll Hallow's Even. Και να σου γιατί οι δαίμονες και τα φαντάσματα! Η γνωστή κολοκύθα Jack–O'- Lantern βαθιά κρατεί στον ιρλανδέζικο μύθο του Stingy Jack, να σου και η σύνδεση με το “trick or treat?”. Τόσες κολοκύθες στα σούπερ μάρκετ αυτές τις μέρες με βάλαν και μένα σε πειρασμό! Οι pub μεταμορφώθηκαν σε στοιχειωμένα δώματα και νόμιζες ότι θα βγει από την πίσω γωνία η Jamie Lee Curties με τον John Carpenter να πίνουν draft blood! Δύσκολη μέρα για χορτοφάγους, John. Θα πάρω την κολοκύθα στο τραπέζι 2.

Κάποιοι μελαγχολούν ή θυμώνουν με αυτές τις γιορτές. Ο καθείς όπως βολεύεται. Τα παιδιά στους δρόμους του Λονδίνου όμως φώτισαν λιγάκι τον πρώιμο χειμώνα και φόρεσαν ένα χαμόγελο στα πρόσωπά μας. Μέχρι και τα σκιουράκια νόμιζες ότι φωσφόριζαν στα πάρκα. Trick!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News