632
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν παρεμβαίνει στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. | Reuters

Ολοι οι ηγέτες μαζί με τον ΠΟΥ και ο Τραμπ… χώρια

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 21:39
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν παρεμβαίνει στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
|Reuters

Ολοι οι ηγέτες μαζί με τον ΠΟΥ και ο Τραμπ… χώρια

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 21:39

Σχεδόν όλοι οι σημαντικοί παγκόσμιοι ηγέτες (πλην του Ντόναλντ Τραμπ) «αγκάλιασαν» την Παρασκευή την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας φαρμάκων, τεστ και εμβολίων κατά του COVID-19 με σκοπό τον διαμοιρασμό τους σε όλο τον κόσμο.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και Ισπανίας, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Μόνες απούσες ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες επέλεξαν να απέχουν από την παγκόσμια αυτή συνεργασία.

Μια, ασφαλώς, φυσιολογική εξέλιξη καθώς πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ, έκρινε ότι «ο ΠΟΥ άργησε να αντιδράσει στο ξέσπασμα της πανδημίας» και ότι ήταν «κινεζοκεντρικός».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης στον οργανισμό του ΟΗΕ.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με μια δέσμη πέντε δράσεων:

Πρόσβαση σε νέες θεραπείες και εμβόλια.

Δέσμευση για το ύψιστο επίπεδο διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ανάληψη συλλογικών αποφάσεων χωρίς καθυστερήσεις.

Την άμεση προσαρμογή όλων των κρατών στα νέα ιατρικά δεδομένα.

Και τέλος την ανάληψη ευθύνης για την προστασία των πιο ευάλωτων χωρών του κόσμου από τον κορονοϊό.

«Ο κόσμος χρειάζεται αυτά τα εργαλεία και τα χρειάζεται γρήγορα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καθώς ξεκίνησε η εικονική συνάντηση.

«Αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή την οποία μπορούμε να νικήσουμε μόνο με μια κοινή προσέγγιση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο στόχος σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια θα ήταν η συγκέντρωση μέχρι τις αρχές Μαΐου ενός ποσού 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των διαδικασιών πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

«Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στο μέλλον», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη.

«Θα συνεχίσουμε τώρα να κινητοποιούμε όλες τις χώρες της G7 και της G20, ώστε να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφιλιώσουμε γύρω από αυτήν την κοινή πρωτοβουλία την Κίνα με τις ΗΠΑ, επειδή ο αγώνας ενάντια στον κορονοϊό είναι ένα κοινό ανθρώπινο αγαθό και δεν πρέπει να υπάρχουν διαιρέσεις για να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη να αναπτύξει, να παράγει και να διασφαλίσει την ισότιμη διανομή» των εμβολίων και θεραπειών, όταν θα είναι διαθέσιμα, «όχι ένα εμβόλιο ή θεραπείες για μία χώρα ή μια περιοχή ή τον μισό πλανήτη, αλλά ένα εμβόλιο και μια θεραπεία που θα είναι προσιτή, ασφαλής, αποτελεσματική, που θα μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα και να είναι διαθέσιμη με οικουμενικό τρόπο, για όλους, παντού» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Ραμαφόζα, πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, προειδοποίησε ότι η «Μαύρη Ηπειρος» είναι «εξαιρετικά ευάλωτη στις ζημιές που προκαλεί αυτός ο ιός και χρήζει υποστήριξης».

Περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και τουλάχιστον 190.000 έχουν πεθάνει από τότε που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του περασμένου έτους.

Εμβόλιο, η μόνη ελπίδα

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων έξι που ήδη βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, δήλωσε ο δρ. Σεθ Μπέρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας εμβολίων GAVI, μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ηγείται εκστρατειών εμβολιασμού σε φτωχές χώρες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους, θα χρειαστούμε παγκόσμια ηγεσία για να προσδιορίσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στους υποψήφιους για εμβόλια», δήλωσε σε ξεχωριστή ενημέρωση στη Γενεύη.

Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί ενόψει της επιλογής του «νικητήριου» εμβολίου, δήλωσε ο Μπέρκλεϊ, σημειώνοντας ότι η GAVI και η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν αμφότεροι το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό που συνέβη το 2009 με το εμβόλιο H1N1, όταν δεν υπήρχαν αρκετές προμήθειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες ή όταν οι προμήθειες καθυστέρησαν να φτάσουν στον προορισμό τους» προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...