463
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 07:26
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 07:26

Εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της -κατά τον ίδιο- κακής διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενώ όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ στηλίτευε τις πρακτικές του Οργανισμού, τα νέα από τη χώρα του δεν ήταν καθόλου καλά. Χθες Τρίτη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων σε μία ημέρα: πάνω από 2.200 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας του κορονοϊού.

«Διατάσσω την αναστολή για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Εκανε λόγο για «πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ «παρέβη το βασικό του καθήκον και πρέπει να λογοδοτήσει». Κατηγόρησε δε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση της Κίνας» για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που διαθέτει η Κίνα. Εκρινε ακόμη πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί πολύ ευνοϊκές θέσεις έναντι του Πεκίνου.

Μαύρο ρεκόρ θανάτων

Επειτα από δύο ημέρες που διαπιστωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 νέους θανάτους μέσα σε 24 ώρες, τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα, χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τα 25.757 στη χώρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο (2.108) είχε καταγραφεί την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι επίσης η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τη Δευτέρα ξεπεράστηκε το όριο των 600.000 διαγνωσμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έχουν γίνει περίπου 3 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις στη χώρα.

Επίκεντρο της επιδημίας στην αμερικανική επικράτεια συνεχίζει να είναι η Νέα Υόρκη, όπου πάντως μοιάζουν να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της εξάπλωσης, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώνουν πτώση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News