693
|

Κλείνουν για 14 ημέρες όλα τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 16:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/03/2020, 17:50

Κλείνουν για 14 ημέρες όλα τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 16:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/03/2020, 17:50

Πολλοί –ειδικοί και μη– το είχαν προτείνει εδώ και ημέρες και το απόγευμα της Τρίτης ήρθε η επίσημη απόφαση: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων –και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων– της χώρας από την Τετάρτη 11/3 και για 14 ημέρες, ως δηλαδή και την 25η Μαρτίου, που ούτως ή άλλως είναι αργία.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων (βρεφονηπιακοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, καθώς επίσης ΙΕΚ και Πανεπιστήμια) τις επόμενες 14 ημέρες, αποφασίστηκε ως μέτρο πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Είναι η στιγμή που όλοι οι Ελληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο υπουργός, καλώντας τους γονείς να περιορίσουν τα παιδιά τους, αφού, όπως σημείωσε, το νόημα της απόφασης είναι η μείωση της διασποράς της νόσου.

Ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε πάντως ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς, αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Κικίλιας, για να συμπληρώσει: «Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας. Πλήττονται αυτές κατά κύριο λόγο από τον ιό, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με το γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας, δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Η αρχική ανακοίνωση δεν διευκρίνιζε τι ακριβώς θα γίνει με τα φροντιστήρια.

Τελικά, λίγο μετά τις 18.00 η υπουργός  Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τα φροντιστήρια.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να διατάξει το κλείσιμο φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εξωσχολικών δομών εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Είχε προηγηθεί η απόφαση αναστολής όλων των σχολικών αγώνων, όπως και των μαθημάτων κολύμβησης στα κολυμβητήρια, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής.

Με εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας αναστέλλει προσωρινά, από 10 έως 22 Μαρτίου:

1. α) Τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου σχ. έτους 2019-2020, δεδομένου ότι απαιτούνται οργανωμένες και μαζικές μετακινήσεις μαθητών/τριών για τη διεξαγωγή τους εντός της χώρας

β) τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εκτός σχολικής μονάδας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις (σύμφωνα με το άρθρο 6 της Υ.Α. 20883/ΓΔ4/12-02-2020/Φ.Ε.Κ. 456 / τ.Β΄/12-02-2020 με θέμα «Εκδρομές – Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας»).

2. Τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών από και προς τις κολυμβητικές δεξαμενές για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής. Επισημαίνεται ότι οι ενδοσχολικές αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός των σχολικών μονάδων και κατά συνέπεια δεν απαιτούνται μετακινήσεις μαθητών/τριών διεξάγονται κανονικά.

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Στις 18.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τον καλύτερο  συντονισμό έναντι της κρίσης του κορονοϊού.

Αφού επιστρέψει (το βράδυ της Τρίτης) από το ταξίδι του στην Αυστρία (όπου και συναντήθηκε με τον καγκελάριο Κουρτς), ο Πρωθυπουργός θα προβεί την Τετάρτη σε νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Τρίτης, κρούσμα κορoνοϊού επιβεβαιώθηκε σε μαθητή που συμμετείχε σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, για το θέμα του bullying, στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του υπουργείου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχολείο του συγκεκριμένου μαθητή έχει ήδη κλείσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...