465
Η κρίσιμη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να απευθύνεται στον Σωτήρη Τσιόδρα απέναντι του, ενώ δίπλα είναι ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κορονοϊός: Γιατί δεν έκλεισε (ακόμα) ο Προμαχώνας – η ανησυχία με τα αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 10:55
Η κρίσιμη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να απευθύνεται στον Σωτήρη Τσιόδρα απέναντι του, ενώ δίπλα είναι ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κορονοϊός: Γιατί δεν έκλεισε (ακόμα) ο Προμαχώνας – η ανησυχία με τα αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 10:55

Στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου για τα νέα μέτρα στα σύνορα υπήρξε μια σαφής παραδοχή: υπάρχει μια μαύρη τρύπα και αυτή είναι ο Προμαχώνας. Δεν είναι ότι οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τουναντίον, όπως έλεγε συμμετέχων στη σύσκεψη στο Protagon, το ότι διαπιστώνονται τόσα κρούσματα και γίνονται καθημερινά χιλιάδες τεστ σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές στοχεύουν σωστά όσους πρέπει να τεστάρουν βάσει των στοιχείων του PLF και του ειδικού αλγορίθμου με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης που καταδεικνύει όσους είναι πιθανότερο να είναι φορείς.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, έρχεται η υποχρέωση των ταξιδιωτών να έχουν κάνει μοριακό τεστ για κορονοϊό έως και τρία εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα. Την ίδια ώρα, το PLF θα πρέπει να συμπληρώνεται 24 και όχι 48 ώρες πριν από την άφιξη στη χώρα. Στόχος είναι να υπάρξει μια πιο σωστή κατανομή και των τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των τεστ γίνεται στον Προμαχώνα άπαξ και έχει διαφανεί ότι εκεί είναι το βασικό πρόβλημα και όχι στα αεροδρόμια. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Άλλωστε, από τις 15 του μήνα ανοίγει και η Βρετανία, συνεπώς το μοντέλο θα δείξει χρεία τεστ και στα αεροδρόμια, ειδικά σε αεροδρόμια νησιών και δημοφιλών προορισμών. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο στον Προμαχώνα, όσο και στα διαγνωστικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα κριτήρια εισόδου στη χώρα.

Σημειωτέον, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και επιστήμονες προβληματίζονται σε τέτοιο βαθμό με την επιδημιολογική εικόνα στον Προμαχώνα που είναι της άποψης ότι μια από τις επιλογές θα έπρεπε να είναι ακόμα και το κλείσιμο του συνοριοφυλακίου. Μια τέτοια εναλλακτική δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής και ο Πρωθυπουργός δεν έχει φτάσει σε καμία περίπτωση σε τέτοιο συμπέρασμα. Άλλωστε, είναι και το πρόβλημα της τουριστικής οικονομίας της Βορείου Ελλάδος που εξαρτάται άμεσα από την έλευση των βαλκάνιων τουριστών. Συνεπώς, με την υποχρέωση του τεστ τρία 24ωρα πριν από την έλευση στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται ένα σημείο τομής μεταξύ των αντικρουόμενων προβληματισμών.

Βεβαίως, στο τραπέζι είναι και άλλα μέτρα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και φανεί πώς κυλά το νέο σύστημα στα χερσαία σύνορα, αλλά και στα αεροδρόμια, με δεδομένο το άνοιγμα περισσότερων προορισμών.

Την ίδια ώρα,  προβληματισμός επικρατεί και για τα αυξημένα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χθες, ήταν συνολικά 15, ενώ το Σαββατοκύριακο οι έλεγχοι της Αρχής Διαφάνειας, της Γ.Γ. Εμπορίου και της ΕΛ.ΑΣ. θα ενταθούν με συνολικά 300 επιχειρήσεις, προκειμένου να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων που έχουν «εξαερωθεί» σε πλείστες όσες παρεμβάσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι το Μαξίμου παραμένει σε κόκκινο συναγερμό. Και το βασικότερο πρόβλημα που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η αύξηση των εισερχομένων κρουσμάτων, συνδυαστικά με τα φαινόμενα χαλαρότητας στο εσωτερικό, μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...