553
| In Time News / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Νέο «μπλόκο» από τον Αρειο Πάγο στον Ηλία Κασιδιάρη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 20:18
|In Time News / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Νέο «μπλόκο» από τον Αρειο Πάγο στον Ηλία Κασιδιάρη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 20:18

Εκτός της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου 2023 παραμένει ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά και ο συνδυασμός των ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Ελληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο συμμετέχει, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση-ανακήρυξη του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην «Καθημερινή», το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών που έκριναν το αίτημα Κασιδιάρη για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, βασίστηκε στην παραδοχή ότι ο συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων, με υποψηφίους σε πολλές περιφέρειες ανά την επικράτεια, ουσιαστικά ήταν κομματικός σχηματισμός υπό την ηγεσία Κασιδιάρη, κόμμα δηλαδή, και ως εκ τούτου προσκρούει στις απαγορευτικές διατάξεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Περί του ψευδεπίγραφου για τον συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων είχαν κάνει λόγο στα υπομνήματά τους τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που πρώτο ζήτησε από τον Αρειο Πάγο την απαγόρευση συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές (1), όσο και η Νέα Δημοκρατία που επίσης υπέβαλε σχετικό υπόμνημα (2).

Και για αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δεν υποβλήθηκαν υπομνήματα κατά της συμμετοχής Κασιδιάρη στις εκλογές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έγινε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς επίσης και από άλλα κόμματα που κινούνται στα δεξιά του πολιτικού χάρτη (Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ).

Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στις εκλογές και ποια «κόπηκαν»

Παράλληλα με την απαγόρευση της υποψηφιότητας Κασιδιάρη, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη στην ανακήρυξη όλων των κομμάτων, υποψηφίων και πολιτικών σχηματισμών που κρίθηκαν ότι δεν έχουν προβλήματα νομιμότητας και άρα θα μετάσχουν στις προσεχείς εκλογές.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές 32 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 44 που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Αναλυτικά, τα 12 που «κόπηκαν» είναι:

1. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

2. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (ΔΗΚΕΑ)

3. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Σ.)

4. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

5. ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ -ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

6. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

7. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

8. ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

9. ΕΛΛΗΝΕΣ -ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΚΗΣ

10. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

11. ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

12. ΖΟΤΟΣ ΙΑΓΚΟΣ

Κατά συνέπεια, τα 32 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων, κ.λπ. τα οποία θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 25 Ιουνίου 2023 είναι τα εξής:

1) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

2) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

3) ΟΚΔΕ

4) ΚΚΕ (μ-λ)

5) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

6) ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

7) ΜΕΡΑ 25

8) ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

9) ΣΥΡΙΖΑ

10) ΝΙΚΗ

11) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

12) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

13) Μ-Λ ΚΚΕ

14) ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-Τ.Ρ.Α.Μ.Π.

15) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

16) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

17) ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

18) ΟΑΚΚΕ

19) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

20) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)

21) ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

22) ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

23) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

24) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

25) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

26) ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΤΟ ΟΛΟΝ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

2) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

3) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

4) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι

1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2) ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΘΥΤΗ 1978- ΤΡΙΓΩΝΟ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ -UFO- USO EXTRATERRESTIALS- EINSTEIN – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Αντίδραση Κασιδιάρη

Ο Ηλίας Κασιδάρης σε δήλωσή του μετά την ανακήρυξη των κομμάτων δήλωσε ότι θα ψηφίσει και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Αναλυτικά η δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη έχει ως εξής:

«Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους ΕΛΛΗΝΕΣ, θα στηρίξω συνειδητά τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...