505
O Ερντογάν ανταποδίδει την... αποθέωση ή προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας του; | REUTERS/Umit Bektas

Κοντά στο κραχ η τουρκική οικονομία – Φήμες για capital controls

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 20:37
O Ερντογάν ανταποδίδει την... αποθέωση ή προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας του;
|REUTERS/Umit Bektas

Κοντά στο κραχ η τουρκική οικονομία – Φήμες για capital controls

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 20:37

Για μίνι κραχ της τουρκικής οικονομίας κάνουν λόγο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, καθώς από το ξεκίνημα του 2018 η τουρκική λίρα έχει χάσει 23% της αξίας της έναντι του ευρώ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τετάρτη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το βασικό επιτόκιο, προκειμένου να «αποκρούσει» τις συνέπειες της ολίσθησης στην οποία έχει περιέλθει το νόμισμα της χώρας. Το θρίλερ της τουρκικής οικονομίας δείχνει να μην πλησιάζει στο τέλος του, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, οι φήμες στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους -ακόμη και για capital controls- έχουν αρχίσει να εντείνονται.

Την Πέμπτη, η τουρκική λίρα υποχώρησε άνω του 2%, αντιστρέφοντας κάποια από τα κέρδη που σημείωσε χθες ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανελέητης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – που αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» – δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Υστερα από την αρχική της ανάκαμψη μετά την κίνηση της τράπεζας – το νόμισμα ανέκαμψε από πτώση 5% σε άνοδο πάνω από 2% – οι επενδυτές φαίνεται τώρα να ανησυχούν κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων ήταν αρκετή για να σταθεροποιήσει τη λίρα.

«Ισως αποδειχθεί ανεπαρκής για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, καθώς οι ανησυχίες για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στη μετεκλογική περίοδο παραμένουν… δεδομένης της δέσμευσης του προέδρου να αυξήσει τον έλεγχό του επί της οικονομικής πολιτικής» δήλωσε ο Γκοκτσέ Τσελίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην QNB Finansbank, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

(αν επανεκλεγεί) Ο Ερντογάν προσβλέπει σε αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη βούλησή του να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις με την Ευρώπη, εφόσον επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο, καθώς παρουσίασε την Πέμπτη το πρόγραμμα του κόμματός του ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

«Θα ενισχύσουμε τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μας με τις διαφορετικές περιφερειακές δομές, αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία που εκφώνησε σε συγκέντρωση του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, όπου παρέθεσε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του.

«Δεν θα αρνηθούμε να συνεχίσουμε, σε μια βάση όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι, τη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ, την οποία θεωρούμε ως στρατηγικής σημασίας στόχο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζει στο πρόγραμμά του την αναγκαιότητα να «διατηρηθεί η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ», προκειμένου ιδίως η Ουάσιγκτον να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους πολιτοφύλακες στη Συρία, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».

Αναφορικά με τη Συρία, ο τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει εκεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις «έως την εκκαθάριση της περιοχής από όλους τους τρομοκράτες», μια αναφορά στους κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...