649
Οπως φαίνεται, αυτό το καρέ θα αργήσουμε να το δούμε | REUTERS/Kevin Lamarque and Korea Summit Press Pool/File Photos

Επιστολή Τραμπ σε Κιμ: Η Σύνοδος της Σιγκαπούρης δεν θα γίνει

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 17:16
Οπως φαίνεται, αυτό το καρέ θα αργήσουμε να το δούμε
|REUTERS/Kevin Lamarque and Korea Summit Press Pool/File Photos

Επιστολή Τραμπ σε Κιμ: Η Σύνοδος της Σιγκαπούρης δεν θα γίνει

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 17:16

Την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 12 Ιουνίου Συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, ο Τραμπ επισημαίνει πως «δυστυχώς, λόγω της γεμάτης οργή, εχθρικής πρόσφατης ανακοίνωσής σας, αισθάνομαι ότι είναι ακατάλληλο, αυτή τη στιγμή, να έχουμε αυτή τη μακρόπνοη συνάντηση», έγραψε ο κ. Τραμπ.

Η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου, όπως έγραψε το CNN, έρχεται στον απόηχο της ανατίναξης από τη Βόρεια Κορέα της μοναδικής γνωστής εγκατάστασης πυρηνικών δοκιμών που διέθετε.

Σε μάλλον απειλητικό τόνο, ο αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι αν ο Κιμ Γιονγκ-ουν αναφέρεται στις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας του, «οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ».

«Ενιωσα ότι χτιζόταν ένας υπέροχος διάλογος ανάμεσά μας», σημειώνει ο Τραμπ, που εύχεται μια μέρα να συναντηθούν. «Στο μεταξύ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται τώρα σπίτι με τις οικογένειές τους. Ηταν μια υπέροχη χειρονομία και έτυχε μεγάλης εκτίμησης» σημείωσε.

Λίγο πριν από αυτή την επιστολή, η Πιονγιάνγκ ανατίναξε σήραγγες του πεδίου πυρηνικών δοκιμών -το οποίο βρίσκεται στο Kilju, στα βόρεια της χώρας- στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Και οι έξι πυρηνικές δοκιμές του Βόρειας Κορέας διεξήχθησαν εκεί, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Νωρίτερα, η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσε Σον Χούι, δήλωσε πως το αν θα γίνει ή όχι η σύνοδος κορυφής του αμερικανού προέδρου και του Κιμ Γιονγκ-ουν, επαφίεται «εξ ολοκλήρου» στις ΗΠΑ, ενώ επέκρινε σφοδρά τις δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος παραλλήλισε τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη.

«Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε, αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε» δήλωσε η Τσε Σον Χούι, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι θα πρότεινε στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ουν να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο εάν οι ΗΠΑ «συνεχίσουν να προσβάλλουν τη Βόρεια Κορέα», ενώ εκείνη επιδεικνύει καλή θέληση.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Μάικ Πενς, η Τσε είπε: «Δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξη μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του αμερικανού αντιπροέδρου».

«Ο αμερικανός στρατός είναι έτοιμος», δηλώνει ο Τραμπ

Ο αμερικανός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη ματαίωση της Συνόδου των δύο χωρών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο.

Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκιάνγκ θα συνεχιστεί.

Παράλληλα, είπε ότι είναι πιθανό η Σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία.

Εντονα ανήσυχος για τη ματαίωση της Συνόδου ο Γκουτέρες

Την έντονη ανησυχία του για τη ματαίωση της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Συγκεκριμένα, ο Γκουτέρες δήλωσε πως είναι «έντονα ανήσυχος για τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης στη Σιγκαπούρη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας».

Παράλληλα, παρότρυνε τα μέρη να συνεχίσουν το διάλογο ώστε να «βρουν το δρόμο για μια ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι είναι ατυχές ότι κανένας διεθνής εμπειρογνώμονας δεν προσκλήθηκε στην ανατίναξη των σηράγγων από τη Βόρεια Κορέα που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές της δοκιμές, αν και καλωσόρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι ατυχές που διεθνείς εμπειρογνώμονες δεν προσκλήθηκαν να παραστούν ως μάρτυρες στο κλείσιμο της εγκατάστασης» τόνισε μια εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

«Σαστισμένη» η Νότια Κορέα

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εξέφρασε την έντονη λύπη του για τη ματαίωση της συνόδου κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας με απόφαση του αμερικανού προέδρου: «Είμαι ιδιαίτερα σαστισμένος και είναι πολύ λυπηρό ότι η Σύνοδος μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ δεν θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένο» είπε ο Μουν. Παράλληλα τόνισε την άποψή του ότι η αποπυρηνικοποίηση της Κορέας εν συνόλω δεν θα πρέπει να καθυστερήσει εξαιτίας αυτής της ματαίωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...