165
Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο και το ευρώ κατρακυλά τους τελευταίους μήνες | EPA/ERDEM SAHIN

S&P: Υποβάθμισε την Τουρκία ακόμη πιο βαθιά στην κατηγορία «junk»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 08:12
Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο και το ευρώ κατρακυλά τους τελευταίους μήνες
|EPA/ERDEM SAHIN

S&P: Υποβάθμισε την Τουρκία ακόμη πιο βαθιά στην κατηγορία «junk»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 08:12

Προχωρώντας σε μια απροσδόκητη, αλλά με μεγάλη σημασία για την τουρκική οικονομία, κίνηση ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Τρίτη την Τουρκία κατά μία βαθμίδα, δηλαδή σε BB-/B από BB/B.

Η υποβάθμιση έστειλε ακόμη πιο βαθιά στη ζώνη των «junk», των «σκουπιδιών», το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του με την οποία αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, ο S&P επικαλέστηκε ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού, εν μέσω μαζικών εκποιήσεων της τουρκικής λίρας.

Ο οίκος σημείωσε ακόμη ότι η υποβάθμιση δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και ότι έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του.

«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας», εξηγεί η ανακοίνωση.

Κατά τον S&P, η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις «ανησυχίες» για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας ως προς τις εξαγωγές και την αναταραχή «στον ιδιωτικό τομέα», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...